Turid fra Sortland er finalist i den nasjonale Frivillighetsprisen 2020

Turid Abelsen (71) er med på det meste av frivillighetsarbeid. Hun er aktivitetsvenn for personer med demens, hun har vært frivillig i Ajaks ski- og fotballklubb i 50 år, og hun har vært styreleder i Caravanklubben og sekretær i Marsjklubben. Da koronaen kom til Norge sto Turid på for Sortland frivilligsentral og bisto folk med handling av matvarer, delte ut over 100 påskeegg til eldre som bor alene, skapte utearrangement på 17. mai ved et av sykehjemmene og inviterte til bålkaffe ute i parker og hager. Hun har også vært leder for boccia for seniorer.
– Turid Abelsen er med på det meste i frivilligheten i Sortland gjennom 50 år og er en fantastisk representant for frivillighetstradisjonen i Norge, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.
Frivillighetsprisen skal gå til en person, lokal forening eller gruppe som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Mange av årets finalister har enten jobbet aktivt opp mot mennesker som er tungt berørt av koronapandemien, eller klart, tross vanskelige forhold, å opprettholde eller til og med øke aktivitetsnivået sitt.
– Årets finalister er vinnere, og forbilder for oss alle. 2020 er et spesielt år som har utfordret oss som samfunn, og det er imponerende å se at ildsjeler som disse seks - og tusenvis av andre - bidrar til å hjelpe oss gjennom krisen, sier Slotterøy Johnsen.
– Jeg oppfordrer alle til å være med på å hylle disse flotte frivillige, gjennom å stemme fram vinneren av Frivillighetsprisen 2020. Uten dem, og alle andre som stiller opp i frivilligheten, hadde Norge vært et fattigere land, avslutter Slotterøy Johnsen.
Finalistene 2020
- Aksla vel, Ålesund: Aksla Vel driver med sine femten medlemmer et kontinuerlig dugnadsarbeid på fjellet Aksla for å tilrettelegge for friluftsaktiviteter. Det blir årlig generert rundt 4.500 dugnadstimer.
- Bydelsmødrene, Oslo: Siden mars 2020 har kvinnene hatt over 1500 telefonsamtaler om smittevern, permitteringer og dagpenger, skole- og barnehagestart og fysisk og psykisk helse, på folks egne morsmål. Det har bidratt til å begrense smittespredningen, og gitt folk støtte i en vanskelig tid.
- Ebenezer Akoi, Foreningen Kulturkræsj og Foreningen ORE, Sandefjord: Som frivillig har Ebenezer gjennomført flere kulturfestivaler og bidratt i alt fra gospelkor til trommeundervisning. I dag er han arrangerer han festivalene Kulturkræsj i Sandefjord, Porsgrunn og Skien. Ebenezer har også etablert foreningen ORE, Outreach Rural Education, for å bekjempe analfabetisme blant barn i Liberia.
- Mildrid Kjenstad Holst, Folkeakademiet Verdal: I nesten 20 år har Mildrid bygget et bedre lokalsamfunn i Verdal gjennom å bruke lokalakademiet til integrering, kulturopplæring og kulturformidling. Mildrid arrangerer også konserter for syke og demente på institusjon, og dette har vært spesielt viktig i en tid med isolasjon og besøksforbud.
- Ruben Smith, DNT Telemark, Skien: I snart ti år har Ruben stått i spissen for å tilrettelegge turglede for alle. Sammen med DNT arrangerer han “Rubenstur”, som er en årlig ukestur på Hardangervidda med mål å gi mestringsfølelse og glede til personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Han gjorde en ekstraordinær innsats for å få gjennomført 2020-turen til tross for utfordringer med tanke på smittevernregler og pandemi.
- Turid Helene Abelsen, Sortland Frivilligsentral, SFK Ajaks, NBCC avd. Sortland, Sortland Orienteringslag m. fl.: Turid er med på det meste av frivillighetsarbeid. Hun er aktivitetsvenn, hun har vært frivillig i Ajaks ski- og fotballklubb i 50 år, og hun har vært styreleder i Caravanklubben og sekretær i Marsjklubben. Da koronaen kom til Norge sto Turid på og bisto blant annet med utearrangementer og delte ut påskeegg til eldre som bor alene.
Les mer om Frivillighetsprisen og se filmer om finalistene her.
Hvem kan få prisen?
Frivillighetsprisens mål er å skape engasjement og fremme organisasjonene bak de nominerte. Frivillighetens bredde og mangfold, både med tanke på organisasjonsform, tematikk, alder og kultur, skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere. Prisen kan gis på grunnlag av innsats over lengre tid eller i et tidsavgrenset prosjekt.
Frivillighetsprisen deles ut av Frivillighet Norge, Kulturdepartementet og Norsk Tipping.
Selve prisutdelingen vil skje digitalt og på Sentralen i Oslo, sammen med årets faglige og politiske innhold for hele frivilligheten.
Les om arrangementet Frivillighetens dag her.
Juryen 2020
Juryen til Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge. Andre medlemmer i juryen er stortingsrepresentanter i Familie- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (A), Tage Pettersen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), samt radgiver samfunnskontakt i Norsk Tipping Stian Seland, tidligere leder i Røde Kors ungdom Mawra Mahmood og forsker på sivilsamfunnet ved Institutt for Samfunnsforskning, Daniel Arnesen.
Nøkkelord
Kontakter
Stian Slotterøy JohnsenGeneralsekretær
21 56 76 54 / 959 33 862
Bilder



Om Frivillighet Norge
Frivillighet Norge er samarbeidsforumet for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.
Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 350 organisasjoner som medlemmer, som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge
Nå kan du nominere til de nasjonale frivillighetsprisene!26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Er det en frivillig fra ditt område som bør settes pris på? I den utfordrende tiden vi er i nå, er det å nominere til de nasjonale frivillighetsprisene en måte å løfte frem ildsjelene og de frivillige organisasjonene, og vise hvilken viktig rolle de har i samfunnet vårt.
Vil gi frivilligheten sensitiv tilgang3.6.2025 13:41:50 CEST | Pressemelding
Stortinget ber om at hele frivilligheten kan behandle sensitive personopplysninger for å kunne forebygge, avdekke eller reagere mot seksuelle overgrep, trakassering eller vold.
Statsbudsjettet: Lar frivillige organisasjoner sitte med økonomisk usikkerhet15.5.2025 10:55:57 CEST | Pressemelding
Frivillighet Norge er skuffet over at regjeringen ikke bruker anledningen når budsjettet for 2025 revideres, til å sikre frivillige organisasjoner økonomisk forutsigbarhet, slik de har lovet gjentatte ganger. I statsbudsjettet for 2025 er det satt av 2,65 milliarder til momskompensasjon. I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag, er denne summen uendret. Dette vil ikke være tilstrekkelig til å gi full kompensasjon for momsutgiftene frivillige organisasjoner hadde i fjor.
Frivillighet flytter fjell: dette er vinnerne av de nasjonale frivillighetsprisene5.12.2024 19:36:07 CET | Pressemelding
På Frivillighetens dag ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Under utdelingen av Frivillighetsprisen ble særlig koblingen mellom demokrati og frivillig engasjement trukket frem da den ble tildelt Østmarkas venner for deres arbeid for å etablere en nasjonalpark.
Nordmenn bidro med nesten 200 milliarder i frivillig innsats5.12.2024 09:45:31 CET | Pressemelding
I dag presenterer Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppdaterte tall for frivillig arbeid på Frivillighetens Dag på Sentralen, Oslo. Disse viser at det totalt ble lagt ned frivillig arbeid til en verdi tilsvarende 194 milliarder kroner i 2022 og 2023. I 2022 var verdien av arbeidet 87 milliarder kroner, og i 2023 var verdien 107 milliarder kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom