Trygg og enkel dialog om pasientene

– Dialogmelding er effektivt for å avklare spørsmål knyttet til en henvisning eller et kjent behandlingsforløp. Vi slipper alle telefonene. I tillegg får vi bedre svar, som også dokumenteres i journalen, sier Susanne Monica Prøsch, avdelingssjef for indremedisinsk avdeling B på Sykehuset i Vestfold.
Hun opplever at dialogmeldinger stadig brukes riktigere av fastlegene, og synes det er særlig positivt at kontortjenesten registrerer og koder alle meldinger legene får.
– Slik får vi en oversikt over hvor stort omfang dette har. Tidligere visste vi at det var mange telefoner, men vi hadde ingen tall på hvor mange telefonhenvendelser som faktisk ble håndtert, sier Prøsch.
Også ved kreftavdelingen på sykehuset får de ofte dialogmeldinger fra fastleger. Det kan dreie seg om oppklaringer etter legekonsultasjoner, reseptfornyelse, eller behov for avklaringer knyttet til pasienter de kjenner og hvor det er lenge til en kontrolltime.
– Jeg sender ofte dialogmeldinger til fastleger om pasienter med langtkommet kreft der endringer kan komme raskt og det er viktig at fastlegen følger opp, eller ved varsel om viktige endringer i medikasjonen, sier Karin A. Semb som er overlege og seksjonsleder på kreftseksjonen på Sykehuset i Vestfold.
Nyttig for pasienten
– Dialogmeldinger er nyttig for å samordne et pasientforløp, og skal erstatte brev, telefoner og feil bruk av elektroniske henvisninger, sier Mona Syversen. Hun har vært prosjektleder for etablering av løsningen med dialogmeldinger mellom helseforetak og legekontor, og leverte sluttrapporten for prosjektet i november i fjor.
Alle ni helseforetak, samt Betanien Hospital Skien, Revmatismesykehuset Lillehammer og regional koordinerende enhet ved Sunnaas sykehus, bruker nå oppdatert versjon av løsningen.
Hver måned utveksles det nå drøyt 20 000 dialogmeldinger i Helse Sør-Øst. I tillegg utveksles PLO-meldinger, det vil si meldinger mellom sykehus og sykehjem/kommunehelsetjeneste, som før.
– Forenklet dialog mellom forskjellige omsorgsnivå kommer pasientene til gode ved at risikoen for misforståelser reduseres, sier Syversen.
Dialogmeldingene brukes også i samhandlingen om viderehenviste pasienter innenfor spesialisthelsetjenesten i helseregionen.
Bedre arbeidshverdag på henvisningsmottaket
Seksjonsleder Gina Glitre Feen jobber ved sentralt henvisningsmottak på Sykehuset i Vestfold. (foto: Sykehuset i Vestfold)
Dialogmeldinger har også gitt en bedre arbeidshverdag for de som jobber administrativt. Seksjonsleder Gina Glitre Feen jobber ved sentralt henvisningsmottak på Sykehuset i Vestfold. Her tar de imot og håndterer dialogmeldingene og ser tydelige endringer fra tidligere.
– Nå sender fastlegene dialogmeldinger der det er mulig, og vi unngår postgang som tar flere dager og mye ventetid i telefonen. Det som eventuelt mangler i en henvisning er også mye enklere å få ordnet opp i når vi kan ta det raskt, sier hun.
Feen mener fastlegene er blitt flinke til å bruke de ulike kanalene som forutsatt.
– I begynnelsen kom det en del dialogmeldinger med innhold som skulle vært i henvisningen, og da var vi raske med å be om at det ble endret. Dette har hatt god effekt, og skillet mellom innholdet i dialogmeldingene og selve henvisningen er nå mye tydeligere.
Medarbeiderne på henvisningsmottaket er godt kjent med meldingstypen og kjenner sykehusets organisering inngående.
– Dette er veldig nyttig hvis det for eksempel er behov for å avklare hvilke avdeling meldingen skal til. Også hvis det er spørsmål om utlevering av en pasientjournal til andre helseforetak eller fastleger, ber vi dem sende det som dialogmelding. Da blir det samtidig dokumentert, sier Feen.
Bilder

Om Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Østfold, Akershus og Innlandet. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene og sykehusene.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Inngår milliardkontrakt på Rikshospitalet22.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst er en viktig oppdragsgiver for byggenæringen. Fredag ble det undertegnet en stor kontrakt med AF Gruppen om råbygg på Rikshospitalet – og flere oppdrag kommer.
Felles tiltak gir lavere sykefravær19.6.2025 10:42:58 CEST | Pressemelding
En rekke tiltak er iverksatt i hele regionen for å redusere et sykefravær som fremdeles ligger over nivået fra 2019. Tiltakene har effekt. Med få unntak har alle sykehusene i Helse Sør-Øst redusert fraværet jevnt siden 2022.
Avlyser anskaffelse for rusbehandling3.6.2025 13:21:27 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF vil avlyse deler av anskaffelsen for rusbehandling. Bakgrunnen er en kjennelse fra Østre Innlandet tingrett.
Nye tiltak bidrar til kortere behandlingstid i Nye metoder7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I løpet av de to siste årene er det innført flere tiltak som bidrar til å redusere behandlingstiden i Nye metoder. En ny anmodningsordning som ble innført i 2023 har ført til en saksbehandlingstid på 153 dager fra markedsføringstillatelse til beslutning for disse sakene.
Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler16.4.2025 09:38:39 CEST | Pressemelding
Antall registrerte vold- og trusselhendelser i psykisk helsevern i Helse Sør-Øst er redusert med 21 prosent de to siste årene. – Det er gledelig å se tegn til at antall ansatte som utsettes for vold og trusler går ned selv om antallet fremdeles er alt for høyt, sier administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst RHF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom