Nei til atomvåpen

Trump bryter med Ikke-spredningsavtalen og NATOs politikk

Del

Hvordan vil den norske regjeringen svare på Trumps atomvåpenpolitikk?

Trumps nye atomvåpen-doktrine (Nuclear Posture Review, NPR) representerer en betydelig og farlig økning i sannsynligheten for bruk av atomvåpen. Trump-doktrinen undergraver også Ikke-spredningsavtalen, inkludert den handlingsplanen som alle landene i avtalen vedtok enstemmig i 2010. 

Trumps nye doktrine for USA utvider bruksområdene for atomvåpen; de skal ikke bare kunne brukes i konflikter med andre atomvåpenstater, men også mot konvensjonelle angrep og "nye typer aggresjon" som cyber-angrep.

USA skal utvikle nye atomvåpen med mindre sprengkraft, som Trump mener er det er mer troverdig at USA kan komme til å bruke. Dette senker terskelen for atomvåpenbruk og provoserer fram opprustning hos andre atomvåpenstater.

USA ønsker også at allierte ikke-atomvåpenstater deltar i kombinerte øvelser der bruk av atomvåpen inngår. Mange NATO-land, inkludert Norge, har hatt en politikk om å ikke delta i slike øvelser. Kan den norske regjeringen garantere at denne politikken ikke blir uthulet under det nye presset fra USA?

Nei til Atomvåpen mener at den nye Trump-doktrinen er et radikalt og farlig skifte. Det er avgjørende at NATO-stater ikke automatisk aksepterer slike endringer i politikken. Dette bryter med kompromisset i NATOs strategiske konsept. De andre NATO-statene må nå ta avstand fra den retningen Trump har valgt, kreve mindre vekt på atomvåpen og si nei til utplassering av amerikanske atomvåpen i deres land. Alle NATO-land som ikke hever stemmen nå, vil være medskyldige i å øke faren for bruk av atomvåpen.

Den nye Trump-doktrinen skrur dommedagsklokka i feil retning. Den gjør kjernefysisk krig mer sannsynlig, og prøver å gjøre bruk av atomvåpen mer akseptabelt. Hva mener den norske regjeringen? Bør det virkelig gjøres lettere for Trump å bruke atomvåpen enn det allerede er?

Den norske regjeringen står nå overfor et klart valg: Støtt Trump-doktrinen og øk faren for atomkrig, eller støtt flertallet av rasjonelle stater som jobber for eliminering av alle atomvåpen gjennom FN-avtalen om et forbud mot atomvåpen, TPNW. Forbud mot og eliminering av atomvåpen er det eneste rasjonelle valget, og første skritt på den veien er å signere TPNW.

Nøkkelord

Kontakter

Sara Nes
Daglig leder, Nei til Atomvåpen
91114843

Stine Rødmyr
Styreleder, Nei til Atomvåpen
91870774

Om Nei til atomvåpen

Nei til atomvåpen
Nei til atomvåpen
Fredshuset, Møllergata 12
0179 Oslo

918 70 774http://neitilatomvapen.no

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Følg saker fra Nei til atomvåpen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nei til atomvåpen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nei til atomvåpen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom