Samferdselsdepartementet

Trondheimsområdet fikk byvekstavtale i dag: Statlige bidrag til Metrobuss og tiltak for gående og syklende

Del

– Staten stiller opp med over 8 milliarder kroner i denne avtalen. En betydelig del av midlene går til oppgaver som fylket og kommunene selv har ansvar for. Ikke minst betyr satsingen på Metrobuss mye, og her tar staten halvparten av regningen for et bedre kollektivtilbud. Jeg vil derfor gratulere trønderne med den gode avtalen de har forhandlet fram, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet Anders B. Werp.

Foto: Tor Livius Midtbø/SD
Foto: Tor Livius Midtbø/SD

- Nå har Trondheimsområdet og staten fått en ny og viktig samarbeidsarena. Gjennom byvekstavtalen skal vi sikre at vi får et attraktiv og konkurransedyktig region. Samtidig skal vi sikre effektiv arealbruk og gi innbyggerne et miljøvennlig transporttilbud, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Sammen med statssekretær Anders B. Werp i Samferdselsdepartementet signerte hun avtalen på vegne av staten.

Avtalen innebærer gjensidige forpliktelser for å sikre et godt miljø, bedre fremkommelighet, og en integrert areal- og transportpolitikk i perioden 2019-2029. Byvekstavtalen ble signert i Trondheim i dag og er inngått mellom staten og kommunene Trondheim, Stjørdal, Malvik og Melhus og Trøndelag fylkeskommune.

For Trøndelag fylkeskommune og de fire kommunene signerte fylkesordfører Tore O. Sandvik, ordfører i Trondheim Rita Ottervik, varaordfører i Stjørdal Ole Hermod Sandvik, ordfører i Malvik Ingrid Aune og ordfører i Melhus kommune Gunnar Krogstad.

Bakgrunn

Byvekstavtalen for Trondheimsområdet erstatter bymiljøavtalen fra 2016. For å integrere areal- og transportpolitikken i de største byområdene har regjeringen besluttet å samordne bymiljøavtalene og byutviklingsavtalene til byvekstavtaler.

I Nasjonal transportplan 2018-2029 er det satt av om lag 66,4 milliarder kroner til bymiljøavtaler, byvekstavtaler og Belønningsordningen.

I byvekstavtalene vil staten bidra med belønningsmidler og midler til kollektiv-, sykkel- og gangetiltak langs riksveg, statlig delfinansiering av store kollektivprosjekter i de fire største byområdene (50/50-ordningen) og stasjons- og knutepunktsutvikling langs jernbanen der det er aktuelt.

Avtalen som ble signert i dag - for komplette dokumenter, se også Statens vegvesen.

Nøkkelord

Bilder

Foto: Tor Livius Midtbø/SD
Foto: Tor Livius Midtbø/SD
Last ned bilde

Om Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Akersgata 59 (R5)
Oslo

22 24 90 90http://sd.dep.no

Samferdselsdepartementet har det overordnede ansvaret for rammevilkår for post- og televirksomheten, for luftfarts-, veg- og jernbanesektoren, for riksvegferjene, kystforvaltningen og havne- og sjøtransportpolitikken.

Følg saker fra Samferdselsdepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Samferdselsdepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Samferdselsdepartementet

Presseinvitasjon: Samferdselsministeren til Rogaland og Agder fredag 6. september5.9.2019 10:54:31 CESTPressemelding

Samferdselsminister Jon Georg Dale besøker Rogaland og Agder fredag 6. september. På morgenen besøker Dale bedriften Velde Asfalt i Sandnes og er i tilgjengelig for intervjuer om bompengepakkens betydning for Nord-Jæren. I Agder får statsråden orientering om utfordringer knyttet til gjerder langs jernbanen og besøker bedriften GE Healthcare. Pressen er invitert til å delta på alle deler av programmet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom