Trønderske virksomheter best i landet på digitalisering

63 prosent av virksomhetene i Trøndelag som gjennomfører digitalisering forventer at det vil bidra til økt lønnsomhet og effektivisering. Denne andelen er noe lavere enn snittet for landet, der tallet er 70 prosent. Det er imidlertid en større andel av virksomhetene i Trøndelag enn i landet for øvrig som forventer at tiltakene vil føre til et bedre tilbud for kundene og føre til nye forretningsmuligheter.
- Det er gledelig å se at de mindre virksomhetene i Trøndelag fylke er landsledende på digital omstilling og effektivisering. Skal vi ha et robust og konkurransedyktig næringsliv i regionen må vi fortsette å utvikle og modernisere med tilgjengelig teknologi og digitale løsninger, sier Marianne Rygvold Karlsen, partner i BDO.
Få måler og dokumenter
Samtidig er andelen bedrifter i Trøndelag som måler og rapporterer på digitaliseringstiltakene som i landet for øvrig – og dette tallet er lavt. Kun 2 av 10 måler og drøyt 1 av 10 rapporterer. Hvilken effekt bedriften har fått av tiltakene er dermed ikke lett å si - og heller ikke lett å dokumentere.
- Uten måling vet ikke bedriftsledelsen om det nye regnskapssystemet sparer tid, om dataen faktisk gir verdifull innsikt, eller om de ansatte utnytter digitale verktøy som forutsatt, sier Rygvold Karlsen.
- Uten rapportering er det langt ifra opplagt for selskapets styre, aksjonærer eller ledelsen at investeringer i teknologi gir avkastning, at kravene i åpenhetsloven og til personvern innfris, eller at lønnsomheten er forbedret, legger hun til.
4 av 10 frykter mangel på folk
I tillegg til spørsmål om digitalisering har undersøkelsen, som har tatt pulsen på 1200 SMB-virksomheter, spurt om bedriftenes utsikter til - og arbeid med - markedsvekst og bærekraftig utvikling.
Virksomhetene i Trøndelag forventet i høyere grad enn resten av landet å øke antall ansatte i løpet av året. Forskjellen er på 4 prosentpoeng. Til gjengjeld er lederne usikre på om de klarer å tiltrekke seg de riktigehodene; 40 prosent oppga at det er sannsynlig at mangel på kompetanse/arbeidskraft vil være et hinder for positiv utvikling for deres virksomhet. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet, hvor 35 prosent mener det samme.
På spørsmål om forventet omsetning på kort og lang sikt, forventer 43 prosent å øke omsetningen i 2022 kontra fjoråret. Dette er det samme resultatet som for landssnittet. På lang sikt (3 år) forventer over 6 av 10 virksomheter i Trøndelag vekst i omsetningen. Også det sammenfaller med landssnittet.
- Etter to år med pandemi ser det ut til at små og mellomstore bedrifter i Trøndelag ser frem mot stabilitet og vekst, sier Rygvold Karlsen, men legger til at undersøkelsen representerer et øyeblikksbilde. Krigen i Ukraina vet ingen konsekvensene av, verken på kort eller lang sikt.
Bra også på bærekraft – men en vei å gå
55 prosent av virksomhetene i Trøndelag svarer bekreftende på om de gjennomfører, har gjennomført eller skal gjennomføre bærekraftstiltak. Det gjør at Trøndelag er blant fylkene med høyest andel som gjennomfører bærekraftstiltak i Norge. Det er også blant fylkene som i størst grad utøver måling og rapportering på tiltak.
De aller fleste virksomheter med bærekraft på agendaen retter tiltakene mot klima og miljø. Så også i Trøndelag. Trønderske virksomheter virker likevel å ha et bredere perspektiv på sitt bærekraftarbeid; drøyt 3 av 10 har tiltak rettet mot sosiale forhold og knapt 3 av 10 har tiltak rettet mot virksomhetsstyring og etikk – som er de to andre pilarene i et helhetlig bærekraftsarbeid. Det er en dobbelt så høy andel som i landet for øvrig.
- Det er gledelig å se at bevisstheten rundt hva som ligger i begrepet bærekraft er relativt høyt i Trøndelag. Like fullt har nær halvparten av bedriftene ikke bærekraftstiltak – og enda færre har fokus på andre sider ved bærekraft enn klima- og miljødimensjonen. Det ligger definitivt et uutnyttet potensial i bærekraftarbeidet også i vår region, avslutter Marianne Rygvold Karlsen.
OM SMB-BAROMETERET
På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning. Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021. 80 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Trøndelag.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne Rygvold KarlsenPartner og leder digitalBDO
Tel:+47 92 68 81 45marianne.rygvold.karlsen@bdo.noHarald Bonaventura BorchgrevinkManager, Marked og kommunikasjon
Tel:91669201harald.bonaventura.borchgrevink@bdo.noBilder

Lenker
Om BDO
Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.
I Norge har vi 2200 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.
Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.
Følg pressemeldinger fra BDO
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BDO
Norske selskap har fortsatt en lang vei å gå for å bli CSRD-klare25.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
1.november i år trådte nye regler om bærekraftsrapportering i kraft i Norge, og implementerer CSRD i norsk lov. BDOs ferske analyse viser at de fleste norske selskap som er lovpålagt bærekraftsrapportering fra 2025 foreløpig svarer dårlig opp på kravene.
BDO flytter inn i et av Oslos signalbygg4.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
På én uke skal 800 BDO-ansatte innta 11 etasjer i det historiske «Hydrobygget» i Oslo. Flyttingen er en del av selskapets vekststrategi, og nå skal BDO tiltrekke seg både de beste ansatte og de største kundene.
Aleksander Mevatne er ansatt som ny partner Consulting i BDO region MidtNord2.9.2024 14:16:54 CEST | Pressemelding
Ser stort vekstpotensial i Nord-Norge – styrker selskapet med ny partner
BDO gjør endringer i Troms23.8.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
For å sikre robust drift og ønsket vekst, gjør BDO noen grep i Troms. De slår sammen revisjonskontorene i Tromsø og Harstad under ett kontor i Harstad, samt at business services med 38 ansatte selges til Aider.
BDO skal hjelpe Telemark med å bli en klimapositiv industriregion11.6.2024 07:58:00 CEST | Pressemelding
BDO er valgt som partner for å hjelpe industriklyngen Powered by Telemark med å nå sine ambisiøse klimamål gjennom prosjektet «Sirkulære Telemark». Industrien i regionen må kutte 382.000 tonn CO2-utslipp, i tillegg til alle de utslippsreduksjoner som i dag er identifiserte muligheter. Slik ønsker de å bli verdens første klimapositive industriregion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom