Innovasjon NorgeInnovasjon NorgeInnovasjon Norge

Trønderske sjøbusser aktuelle for Paris-OL i 2024

Del

Pressen inviteres til å delta når franske Voies navigables de France (VNF) besøker Trondheim for en demonstrasjon av norske Zeabuz’ løsning for bymobilitet 7.april.

Rendering Bjørvika: Zeabuz
Rendering Bjørvika: Zeabuz

Det koker i Trondheim. Antall teknologibedrifter har skutt fart i regionen, hvor flere verdensledende forskningsmiljøer holder til. Derfor er det dit franskmennene drar når de ser etter bærekraftige løsninger som skal vises fram under sommer-OL i Paris.

Verdens første autonome passasjerferge

VNF er ansvarlig for forvaltningen av størstedelen av Frankrikes indre vannveinett og infrastruktur, og ser nå til det trønderske oppstartsselskapet Zeabuz som en mulig leverandør av autonom fergetransport under OL i Paris i 2024.

Zeabuz er et spin-offselskap fra det ledende forskningsmiljøet på autonome fartøy ved NTNU i Trondheim, som har utviklet verdens første helautonome passasjerferge.

Torsdag vil den franske delegasjonen få en demonstrasjon av den autonome passasjerfergen milliAmpere 2 i kanalen, VR-laboratoriet og kontrollrommet. Pressen er velkommen til å delta under denne delen av programmet.

Viktig utstillingsvindu for ny teknologi

OL har historisk sett vært et viktig utstillingsvindu for nyskapende teknologi, og Trondheim er i så måte ikke et tilfeldig reisemål. Bare de siste ti årene har mer enn 300 teknologiselskap etablert seg i Norges teknologihovedstad, men Zeabuz er eneste norske selskap som kan levere markedsmoden autonom fergeteknologi.

Vannet kan løse urbane utfordringer

Urbanisering skyter fart. 56 % av verdens befolkning bor nå i by, noe som vil øke til nesten 70 % i 2050. Siden sjøveien var viktigste transportinfrastruktur, ligger 90 % av alle urbane områder ved vann, sjø, elv eller fjord. Ny teknologi kan utnytte vannet til å frakte passasjerer eller varer på en bærekraftig måte.

EU har ambisjoner om en grønnere, mer bærekraftig og effektiv kanaltransport. Med mer enn 37 000 km innenlands vannveier krever det en betydelig omstilling av dagens innlandsflåte. Zeabuz kan, med sin unike sensorteknologi, kunstige intelligens og batteridrift, bli en viktig del av løsningen for en mer effektiv, autonom og klimavennling kanaltransport i Europa.

Program

Fra

Til

10:00 -

10:05

Oppmøte i Ravnkloa

10:05 -

10:30

Tur over kanalen med NTNU’s førerløse fergen MilliAmpere 2

10:30 -

10:45

Transport til Trondheim Maritime Senter, Nyhavna

10:45 -

11:00

Demonstrasjon av VR-lab

11:15 -

11:30

Omvisning, NTNU’s kontrollrom

Pressekit: https://www.zeabuz.com/press-kit

Påmelding til demonstrasjonstur: birgit@fi-nor.no

Pressekontakt

Erik Dyrkoren | CEO, Zeabuz

Tlf: +47 93208032 | E-post: erik.dyrkoren@zeabuz.com

Roger Martinsen | Spesialrådgiver, Innovasjon Norge

Tlf: +47 918 56 666 | E-post: roger.martinsen@innovasjonnorge.no

Egil Eide | Førsteamanuensis, Institutt for elektroniske systemer, NTNU

Tlf: 416 91 512 | E-post: egil.eide@ntnu.no

Nøkkelord

Bilder

Rendering Bjørvika: Zeabuz
Rendering Bjørvika: Zeabuz
Last ned bilde
Foto milliAmpere 2: NTNU
Foto milliAmpere 2: NTNU
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0104 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom