Uninett

Trøndersk IT-eventyr setter ny nasjonal rekord

Del

Tilbake i år 2000 startet et digitalt eventyr i Trondheim: IT-eksperter i Uninett AS utviklet og etablerte en ny nasjonal løsning for sikker innlogging på IT-systemer i utdanning og forskning. Løsningen fikk navnet Feide. 20 år senere, 24. november 2020, setter Feide en eventyrlig rekord: 200 millioner innlogginger har blitt gjennomført ved hjelp av Feide i løpet av ett eneste år.

Illustrasjonsbilde - 200 millioner innlogginger gjennomført med Feide i løpet av 2020
Illustrasjonsbilde - 200 millioner innlogginger gjennomført med Feide i løpet av 2020

- Dette er ikke bare et trøndersk IT-eventyr, men en nasjonal suksesshistorie innen IT. Kloke hoder fant for 20 år siden ut at digitale tjenester i skole-Norge trengte et felles system for sikker innlogging. Målet var at studenter, forskere, elever, lærere og administrativt ansatte skulle få logget seg inn på ulike IT-systemer ved hjelp av kun ett passord og brukernavn. På den tiden var dette nybrottsarbeid og i dag har altså 200 millioner innlogginger blitt gjennomført ved hjelp av Feide på under ett år. Det er et svimlende høy tall, og jeg er utrolig stolt av hva Uninett har fått til med Feide disse 20 årene. Det forteller Hildegunn Vada, avdelingsdirektør i Uninett AS.

Annerledesåret 2020

12. mars 2020 stengte Norge ned. Med stengte skoler, høyskoler og universiteter måtte undervisning foregå digitalt. Dette skapte rekordhøye behov for internettforbindelse, videoløsninger og andre digitale tjenester i forskning og utdanning.

- Utdannings-Norge har blitt sjokkdigitalisert i 2020, og det er umulig å forestille seg hvordan digital undervisning og digital eksamen skulle blitt gjennomført uten sikker innlogging med Feide. Uninett har et viktig nasjonalt samfunnsansvar med å gi utdannings-Norge en stabil løsning for sikker innlogging. Når vi da får oppleve en milepæl som denne – at det på ett år er gjennomført over 200 millioner innlogginger med vår Feide-tjeneste, ja da blir vi stolte her på Teknobyen i Trondheim. Det sier Uninetts administrerende direktør, Tom Røtting.

Eventyrets nye kapittel heter datadeling og innovasjon

Med Feide har 1,3 miilioner brukere i kunnskaps-Norge en sikker måte å logge seg inn på. For leverandører som utvikler og tilbyr IT-tjenester er Feide en viktig inngangsport til data om brukerne.

- La oss si du driver et busselskap og har laget en rabattordning som du ønsker å tilby til studenter via billett-appen. Selskapet ditt trenger da automatisk tilgang til data om hvorvidt studentene har gyldig studentbevis, og studentene trenger en trygg innlogging til din app. Gjennom Feide blir alt dette løst på en trygg og effektiv måte, og slik sett er Feide en viktig katalysator for innovasjon av nye og brukervennlige IT-tjenester, forteller Hildegunn Vada.

Relevante saker:


https://www.feide.no/nyhet/digital-undervisning-ga-hoyeste-antall-feide-innlogginger-noensinne

https://www.uninett.no/norge-med-verdens-forste-heldigitale-undervisningsdag

 

Nøkkelord

Kontakter

Tom Are Røtting
Administrerende direktør
tom.rotting@uninett.no
+47 48164544

Hildegunn Vada
Avdelingsdirektør
hildegunn.vada@uninett.no
+47 97680705

Bilder

Illustrasjonsbilde - 200 millioner innlogginger gjennomført med Feide i løpet av 2020
Illustrasjonsbilde - 200 millioner innlogginger gjennomført med Feide i løpet av 2020
Last ned bilde
Hildegunn Vada, avdelingsdirektør i Uninett AS
Hildegunn Vada, avdelingsdirektør i Uninett AS
Last ned bilde
Tom Røtting, administrerende direktør i Uninett AS
Tom Røtting, administrerende direktør i Uninett AS
Last ned bilde
Ansatte i Uninett AS er stolte av ny Feide-rekord
Ansatte i Uninett AS er stolte av ny Feide-rekord
Last ned bilde

Om Uninett

Uninett
Uninett
Postboks 4769 Torgard
7465 Trondheim

+ 47 73 55 79 00https://www.uninett.no

Bakgrunnsinformasjon om Feide og om Uninett AS:


Feide er den nasjonale løsningen for sikker innlogging og datadeling i utdanning og forskning.

Med Feide får brukere trygg og riktig tilgang til en rekke digitale tjenester med ett brukernavn og passord.  

Feide muliggjør også sikker og enkel deling av data, samtidig som personvernet ivaretas. Tjenesten gir bedre oversikt og kontroll over dataflyten, og den muliggjør datadrevet innovasjon. 

Feide leveres av Uninett AS. Vi samarbeider med Utdanningsdirektoratet og Unit om forvaltningen av tjenesten. 


Uninett AS er kunnskaps-Norges IKT-infrastrukturselskap. Vi utvikler og driver den digitale grunnmuren for forskning og utdanning i Norge. 

Denne grunnmuren består blant annet av forskningsnettet – en kraftfull og sikker nasjonal nettforbindelse, som også kobler brukerne i kunnskapssektoren opp mot internasjonale forskningsnett.

Uninett er også leverandør av den nasjonale innloggings- og datadelingsløsningen Feide, trådløs nettilgang via eduroam, samt en rekke tjenester innenfor cybersikkerhet og digitale campusløsninger. Våre tjenester brukes av flere hundre tusen personer i kunnskapssektoren hver eneste dag.

Uninett er et statlig aksjeselskap, og er som infrastrukturselskap også en strategisk og rådgivende partner i arbeidet med digitalisering av norsk kunnskapssektor.

Konsern og datterselskaper

Uninett AS har to datterselskaper, Uninett Sigma2 AS og Norid AS. Konsernet har kontorer i Teknobyen, sentralt i Trondheim.

Omsetning i 2019 var i Uninett-konsernet 317 MNOK og i Uninett AS 157 MNOK.

Våre kjerneverdier er nysgjerrig, entusiastisk og kundevennlig.

Følg saker fra Uninett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Uninett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Uninett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom