Trøndelag med Norges første kommersielle nettbatteri

- Store batterier kan legge til rette for kraftkrevende næringer i deler av strømnettet som ikke har nødvendig kapasitet. Dette er en spennende fremtidsløsning som gir bedre utnyttelse av strømnettet, raskere påkobling og kan spare oss for betydelige investeringskostnader, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Raskere kraftpåkopling for ny næring og industri
Industri- og næringsetableringer krever større kapasitet enn det eksisterende strømnettet ofte kan tilby. Derfor blir køen hos nettselskapene for etablering av kraftkrevende industri og næring i Norge stadig lengre.
Deler av kapasitetsutfordringene i strømnettet kan løses gjennom å lagre energi i batterisystemer, og flytte energi i tid til de tidspunktene det er mest behov for den. Monopolreguleringen av nettselskaper begrenser muligheten til å utnytte batteriteknologi i strømnettet fullt ut. Eidsiva har derfor utviklet den nye batteritjenesten Peak Shaper:
- Dette er en av Norges største batteriinstallasjoner i strømnettet til nå, og det aller første kommersielle nettbatteriet som nettselskaper kan leie som tjeneste. Vi tror Peak Shaper vil kunne bli et effektivt nytt verktøy for nettselskaper i Norge, som et billigere alternativ til nettutbygging, sier konsernsjef i Eidsiva Øistein Andresen.
Bidrag i energiomstillingen
Det er ett av Norges største nettselskap Tensio som er Peak Shaper sin første kunde. Selskapet har regionansvaret for strømforsyningen til om lag 250 000 kunder i hele Trøndelag. Nå blir Tensio det første nettselskapet i Norge som tar i bruk et helt nytt virkemiddel for nettbransjen. Gjennom å leie batterier fra Eidsivas nye kommersielle tjeneste Peak Shaper, installeres store batterier i nettstrukturen og nytt forbruk kan koples raskere på nett i påvente av tradisjonell nettutbygging.
- Å få mer kapasitet ut av strømnettet, uten å bygge mer strømnett, er noe alle kunder og hele samfunnet vil tjene på. Vi ser derfor frem til å høste erfaringer fra bruk av nettbatterier sammen med Eidsiva og Peak Shaper, sier leder for Nettutvikling og Nettstrategi i Tensio Rune Paulsen.
Nettbatteriet i Lierne har en installert effekt på om lag 1 Megawatt, og er plassert i nærheten av Jule industriområde i Lierne kommune i Trøndelag. Jule industriområde har i dag både bebyggelse og industri, men ikke mer tilgjengelig kapasitet. Tradisjonell nettutbygging er kostbart og har lang ledetid, og dette begrenser videre utvikling av området. Eidsiva og Tensio vil nå igangsette tester og videreutvikling av batteritjenesten. Piloten er en del av IDE, et storskala demonstrasjonsprosjekt, delfinansiert av ENOVA.
Nøkkelord
Kontakter
Kine Ryberg StrupstadProsjektleder, Peak ShaperEidsiva
Tel:948 59 720kine.ryberg@eidsiva.noLars BjelvinKommunikasjonsansvarligEidsiva
Tel:482 95 667lars.bjelvin@eidsiva.noBilder


Lenker
Om Eidsiva
Eidsiva er Norges største regionale energi- og infrastrukturselskap, med virksomhet i Innlandet, Oslo og Viken. Selskapet eies av Hafslund Eco AS, Innlandet Energi Holding AS og Åmot kommune. Eidsiva-konsernet leverer samfunnskritisk infrastruktur som strøm, telekommunikasjon og varme, og har totalt 1 165 medarbeidere innen nett, bredbånd og bioenergi.
Følg pressemeldinger fra Eidsiva
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eidsiva på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Eidsiva
Orkla kutter CO2-utslippet med fjernvarmeløsning fra Eidsiva21.3.2023 16:43:23 CET | Pressemelding
Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum kutter CO2-utslippet med 20% gjennom ny avtale om bruk av fjernvarme fra Eidsiva Bioenergi. Fjernvarmeselskapet har investert for å utvide fjernvarmenettet og for å koble på fabrikken.
Anne Nysæther ny leder i Elvia3.3.2023 15:03:26 CET | Pressemelding
Anne Nysæther (47) er ansatt som ny administrerende direktør i nettselskapet Elvia.
Eidsiva med tidenes beste resultat21.2.2023 14:40:42 CET | Pressemelding
Eidsiva-konsernet leverte et resultat etter skatt på 2 138 millioner kroner etter fjerde kvartal.
Kjøper flere fjernvarmeanlegg og satser på biokull i Innlandet16.12.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
Som en del av en større transaksjon der Eidsiva Bioenergi og Solør Bioenergi kjøper hver sin del av Oplandske Bioenergis fjernvarmeanlegg, går Eidsiva Bioenergi og Glommen Mjøsen sammen om å kjøpe Oplandske Bioenergi sitt biokullanlegg på Rudshøgda.
Eidsiva inn på eiersiden i Energeia12.12.2022 09:51:46 CET | Pressemelding
Eidsiva investerer NOK 50 millioner for å styrke felles satsing om å utvikle, bygge, eie og drifte solkraftverk. Energi- og telekomkonsernet vil etter transaksjonen eie 16,67 prosent av aksjene i solkraftselskapet Energeia AS.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom