Trippel norsk i ekstremtriatlon-VM

Del

XTRI World Championship 2019: Hans Christian Tungesvik spurtet inn til norsk gull på Gaustatoppen da han ble tidenes første verdensmester i ekstremtriatlon, foran Allan Hovda og Jarle Wermskog.

Norseman er blant verdens mest krevende idrettskonkurranser, med start i Eidfjord og med målgang på Gaustatoppen. Lørdag var den norske konkurransen vertskap for tidenes første verdensmesterskap i ekstremtriatlon. På startstreken sto noen av verdens mest hardbarkede kvinner og menn. 

Herrenes VM-konkurranse ble preget av de norske utøverene. Hans Christian Tungsvik, Allan Hovda og Jarle Wermskog fikk full uttelling og sikret trippel norsk. Tungesvik ledet store deler av dagen, men han ble passert av Hovda på løp. Dermed var det duket for en ny seier for Hovda, som har vunnet på Gaustatoppen tre ganger tidligere.

Men Tungesvik ville det annerledes, og i en formidabel avslutning 100 meter før mål, spurtet han inn til seier. Dermed ble 27-åringen fra Bærum tidenes første verdensmester i ekstremtriatlon, med sluttiden 9 timer, 59 minutter og 40 sekunder. 

Tungesvik var naturligvis lykkelig etter målgang. Han har tidligere vunnet sin aldersklasse på Ironman Hawaii. Men han henger dagens seier høyere. 

- Helt klart. Jeg har drømt om å vinne denne konkurransen i mange år, og samtidig vinner jeg tidenes første VM i ekstremtriatlon. Alt klaffet. Nei, dette har vært en helt sjuk dag, sier Tungesvik. 

Han trodde imidlertid slaget var tapt fem kilometer før mål. 

- Jeg hadde gitt opp, men så hørte jeg publikum rope til meg at Hovda var sliten. Og plutselig så jeg ham foran meg, nesten krabbende fem hundre meter før mål. Da var det noe som klikket inne i hodet mitt, forteller Tungesvik.

Herrenes VM-bronse gikk til Jarle Wermskog, som kom inn 18 minutter bak Tungesvik og Hovda. 

Damenes VM-konkurranse ble lenge dominert av engelske og amerikanske utøvere. Men Line Marie Langseth fra Eidsvoll kjempet seg oppover i feltet og fikk til slutt tredje beste tid. 

Årets verdensmester ble Lucy Gossage, som vant foran Flora Colledge, begge britiske. Gossage fikk sluttiden11 timer, 27 minutter og 12 sekunder, mens norske Langseth kjempet seg inn til VM-bronse, med sluttiden 12 timer, 8 minutter og 9 sekunder. 

-  Det var et eventyr, akkurat slik jeg ønsket meg. Det var en fantastisk løype, men mye hardere enn jeg trodde på forhånd, sier Gossage. 

Norske Line Marie Langseth jublet da hun løp i mål på Gaustatoppen.

-  Jeg er grisefornøyd. Dette var over all forventning! En bronsemedalje i dette selskapet, er utrolig bra, sier 33-åringen.

-  Du har blitt nummer tre i denne løypa tidligere også, så helt overraskende var det kanskje ikke? 

-  Å jo, det var et helt annet felt her i dag. Det var et rekordstort damefelt, med mange råsterke, utenlandske konkurrenter, så i dag var ingenting gitt på forhånd.

Lørdagens VM ble preget av varmen. Utover dagen slo den varslede hetebølgen til. Langsmed Tinnsjøen og inn i den såkalte Zombie Hill ble det målt temperaturer opp mot 28 grader. Det preget mange utøvere, men ikke Langseth.

-  Jeg tåler jo ikke varme. Jeg har løpt maraton på Hawaii, og det skal jeg aldri gjøre igjen. Men dagens VM synes jeg gikk veldig bra. Jeg er kjempefornøyd, men likevel - dette var femte og siste gang! 

Vinner av i herreklassen under årets Norseman ble norske Fredrik Linge Johnsen, med tiden 10:47:55. Vinner av dameklassen nederlandske Danne Boterenbrood med tiden 13:13:59.  

For øvrige resultateter, se her.

https://events.racetracker.no/2019/nxtri/

Fakta XTRI World Championship:

Mesterskapet er en del av Xtri World Tour, som i år arrangeres i Chile, Canada, Sverige, Italia, Spania, Sverige, Skottland, Slovakia, Sveits, Monenegro, Isle of Man og Brasil. Og selve finalen ble lagt til Norge i forbindelse med det tradisjonsrike - og beryktede - Norseman.  

Fakta om Norseman:

Norseman ble arrangert første gang i 2003. Deltakerne svømmer 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, sykler 180 kilometer over Hardangervidda og avsluttes med 42 kilometer løp. Nesten 4.500 triatleter fra 84 land søkte om startplass til årets konkurranse. Men bare 250 «mosjonister», fra blant annet Dubai, Australia, USA og Sør-Afrika, fikk plass. Deltakerne starter med å hoppe fra ferga grytidlig lørdag morgen. 

Tekst og vedlagte foto er til fri bruk. Foto krediteres "Fotograf" / NXTRI

For mer informasjon:

Fred Arthur Asdal

Pressekontakt NXTRI 2019

+ 47 900 222 99

Opsummering 2019
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Tåken lettet akkurat i det triatletene begynte å krysse Hardangervidda
Tåken lettet akkurat i det triatletene begynte å krysse Hardangervidda
Last ned bilde
Vinneren av XTRI World Championship som ble arrangert for første gang i forbindelse med Norseman Xtreme Triathlon
Vinneren av XTRI World Championship som ble arrangert for første gang i forbindelse med Norseman Xtreme Triathlon
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Norseman Xtreme Triathlon

Norseman Xtreme Triathlon
Øvrehagen 14
5783 Eidfjord

+47 995 29 522http://www.nxtri.com
Norseman Xtreme Triathlon is considered the ultimate triathlon on the planet, and the race that any hard core triathlete should do at least once.

Følg saker fra Norseman Xtreme Triathlon

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norseman Xtreme Triathlon på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norseman Xtreme Triathlon

Tøffe tak i årets Isklar Norseman Xtreme Triathlon ga norsk og sveitsisk seier4.8.2013 14:11:03 CESTPressemelding

Eidfjord/Gausta, 4. august 2013. Markus Stierli fra Sveits og norske Inger Liv Bjerkreim Nilsen ble beste mann og beste kvinne i den ellevte utgaven av Isklar Norseman Xtreme Triathlon, som ble arrangert lørdag. Dette var Stierlis aller siste og Bjerkreim Nilsens aller første triatlonkonkurranse. Meget tøffe og varierte værforhold gjorde årets utgave til en av de hardeste Norseman-konkurransene noensinne.

Amerikansk triatlonlegende til Norge13.1.2011 12:10:12 CETPressemelding

Den amerikanske triatlonlegenden, Tim DeBoom deltar på årets utgave av Norseman Xtreme Triathlon. DeBoom har vunnet Ironman triatlon-VM, på Hawaii, to ganger. Nå kommer han til Norge for å delta på det som trolig er verdens hardeste en- dags idrettskonkurranse. Norges mest kjente triatlet, Tom Remman fra Team Nakamura, synes det er gledelig at en så merittert utøver som DeBoom kommer. – Dette er stort for Norseman og det norske triatlonmiljøet. DeBoom har vunnet det største en triatlet kan vinne, to ganger, og er en av de aller største innen vår idrett gjennom tidene, sier Remman. Remman, som vant Norseman Xtreme Triathlon i 2009 og ble nummer to i 2008 og 2010, er spent på hvordan amerikaneren vil hevde seg i konkurransen. − Det blir spennende å se hvordan DeBoom gjør det. Han er nok ikke vant til den norske kulden, men han vil uansett hevde seg helt i toppen, sier Remman. Tim DeBoom er siste amerikaner som har vunnet triatlon-VM på Hawaii og en av fire triatleter som har vunnet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom