Trenger optimalisering av behandling før nytt middel mot gjellesykdom kan tas i bruk

Disse viste at peredikksyre ikke er skadelig for laksen, at det har en effekt på amøben som forårsaker sykdommen, og at det er lav miljømessig risiko ved å bruke peredikksyre.
Men når forskerne behandlet smittet laks med peredikksyre i forsøk, var effekten av behandlingene variabel. Forskningen tyder på at middelet ikke er helt modent for bruk i behandling mot AGD.
Forskerne testet ulike produkter, i ulike doser og tildelingsmåter.
Faktaboks: Om AGD Om pereddiksyre |
Ikke moden mot AGD
Selv om behandlingen kunne føre til redusert parasittbelastning, tok den ikke helt knekken på amøbene. Forskerne så også at mikroskopiske endringer i gjellevev fortsatte å utvikle seg etter at behandling var avsluttet.
− Men vi ønsker å fortsette å forske. Informasjonen vi har tyder på at det ligger et potensial i pereddiksyre hvis vi klarer å optimalisere behandlingen, sier Carlo C. Lazado, som er prosjektleder og seniorforsker i Nofima.
Rapporten fra forskningsprosjektet er nylig levert til Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Mye brukt i akvakultur
Forskningen har gitt mye kunnskap om behandling med pereddiksyre mot AGD. Pereddikksyre er for øvrig det mest brukte desinfeksjonsmiddelet i norske resirkuleringsanlegg.
− Vi har gjort betydelige fremskritt i å forstå kjemien og biologien bak et av de mest bærekraftige desinfeksjonsmidlene i akvakultur – pereddiksyre. Vi tror at denne kunnskapen ikke bare er verdifull i diskusjonen om behandlingsalternativer for gjellehelsespørsmål, men også i annen bruk av pereddiksyre i akvakultur, spesielt som et rutinemessig desinfeksjonsmiddel for økt biosikkerhet i resirkuleringsanlegg, sier Lazado.
Forskningen har blitt gjennomført i prosjektet Peragill, som har blitt finansiert av FHF. Nofimas prosjektpartnere har vært Veterinærinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet, Quantidoc AS og Lilleborg AS.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noCarlo C. LazadoForsker
Forsker i fiskehelse
Bilder


Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom