Virke

Tregere start på julehandelen

Del

Omsetningen i uke 48 gikk ned med 4,2 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Korrigert med én handledag mindre i år, er nedgangen på 0,5 prosent, viser tall fra Virkes julehandelsindeks.

Bror William Stende, direktør Virke Faghandel.
Bror William Stende, direktør Virke Faghandel.

Mange pynter til jul ved inngangen til desember og tallene fra Kvarud Analyse viser at butikker innen hus og hjem har klart seg best med en omsetningsøkning på 1,1 prosent de siste tre ukene. Allikevel ser vi en nedgang på 5,5 prosent i uke 48.

– Det kan se ut til at mange har tatt en liten handlepause etter en hel uke med gode tilbud og Black Friday. Det er som forventet, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Butikkhandel ned – tjenester og servering opp
Omsetningen i butikkhandelen i kjøpesentrene gikk ned med fem prosent i uke 48, mens kjøpesentrenes øvrige virksomheter med tilbud av tjenester og servering, hadde en vekst på 4,1 prosent.

– Dette tyder på en trend der vi bruker relativt mindre på varer og mer på tjenester og opplevelser, forklarer Stende.

All-time high hos Posten
Samtidig med at omsetningen i kjøpesentrene er svak, rapporterer Posten om all-time high i antall pakker som hoper seg opp. Vi vet at veksten i netthandelen vokser i rakettfart, og at det er mye som tyder på at mange har startet julehandelen foran pcen.

– Vi ser at veksten i norske nettbutikker er fallende, mens utenlandsk netthandel øker. Sett i lys av Postens tall, kan mye tyde på at stadig mer av julehandelen skjer utenfor Norge.

Onsdag meldte Posten om at det tirsdag kveld lå 290.000 pakker i Post i Butikk. Det er over 100.000 flere enn normalt. Neste uke er det ventet rekordhøyt antall pakker i Post i Butikk, trolig godt over 300.000.

Kvarud Analyses julehandelsindeks er basert på omsetningstall fra 190 av landets kjøpesentre.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bror William Stende, direktør Virke Faghandel.
Bror William Stende, direktør Virke Faghandel.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom