Innovasjon NorgeInnovasjon NorgeInnovasjon Norge

Tre næringsklynger i Rogaland når nytt nivå

Del
Tre miljøer fra Rogaland blir løftet opp til Arena Pro i det nasjonale klyngeprogrammet. Det ble klart under et arrangement i Oslo i dag.

De tre Rogalandsklyngene når alle nivået for viderekomne klynger, Arena Pro. Norwegian Offshore Wind Cluster, Stiim Aqua Cluster og Norwegian Energy Solutions er Arena-klynger i dag, og fortsetter i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters med støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva.

Norwegian Offshore Wind Cluster - Klyngen har utspring fra olje- og gassmiljøet på Vestlandet, med hovedsete i Haugesund. Den består av 312 medlemmer fra hele landet. Målet er å etablere verdensledende leverandørkjeder og å styrke norsk leverandørindustri innen bunnfast havvind. Havvind er sentralt for omstilling og har potensial for ny eksport.

Stiim Aqua Cluster er et innovasjonsøkosystem for virksomheter innen havbruk. Administrasjonen holder til i Stavanger, og hovedtyngden av medlemmene er på Sør-Vestlandet, med teknologibedrifter, oppdrettere, havbruksrelaterte virksomheter, gründere, kapitalmiljøer og kunnskapsmiljøer.

Norwegian Energy Solutions i Stavanger har utgangspunkt i at selskaper fra olje- og gassektoren så behovet for fornybare energiløsninger, og at klyngen skal skape omstilling. Klyngen har mer enn 100 medlemmer og favner gründerbedrifter, leverandørbedrifter, forsknings- og utviklingsmiljøer og globale energiselskaper.

- Dette er en viktig del av regjeringens næringspolitikk for å skape lønnsomme og attraktive jobber i hele landet. Klyngene har stor betydning for bedriftene som deltar og for lokalsamfunnene. Når bedrifter samarbeider på denne måten kan de lettere drive felles forskning og utvikling, og dele kunnskap og kompetanse. Klyngene er gode verktøy for å styrke omstillingsevnen i norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

- Dette er klynger i framtidsrettede næringer som fornybar energi og havbruk som vil bidra til vekst, utvikling og nye arbeidsplasser i hele landet. I år vil også mindre nettverk innen havbruk på Helgeland og helse på Innlandet få tilgang til kompetansen som ligger i eksisterende klynger. Dette er en ny måte å jobbe på og det blir spennende å følge med på resultatene, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

I tillegg til Rogalandsklyngene, blir ni andre klynger eller nettverk tatt med i klyngeprogrammet. Flere av dem har bedrifter i Rogaland som medlemmer.

Om Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters:

Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet finansierer programmet, mens Innovasjon Norge, i samarbeid med Norges forskningsråd og Siva, er ansvarlig for å drive det. For 2021 finansieres klyngeprosjektene med 192 millioner kroner.

Det er i alt 44 klynger med i programmet Norwegian Innovation Clusters.

Bilder fra lanseringen blir tilgjengelig på Norway Brand Centre. Foto er Tom Hansen, Innovasjon Norge.

Kontakter

I Innovasjon Norge: Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918
I Siva: Preben Sandborg Røe, preben.sandborg.roe@siva.no, telefon 901 25 773
I Forskningsrådet: Vivill Vinsrygg, vv@forskningsradet.no, telefon 957 00 450

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0104 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom