Trampolineulykker går hardt utover tenner

Skader på tenner er en av de vanligste skadene barn får ved trampolineulykker hjemme i folks hager, ifølge forsikringsselskapet If.
– Ved siden av tannskader, er ansiktsskader og brudd i armer og bein vanlige. Bruddskader skjer gjerne ved at barnet faller av trampolinen, tannskader ved at to hopper inn i hverandre. De siste årene har det vært påbudt å selge trampoliner med beskyttelsesnett, og dette har nok fått ned antallet fallskader betraktelig, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Det finnes ingen offentlig, landsdekkende statistikk over trampolineskader i Norge. If anslår at forsikringsbransjen her i landet får inn rundt 120-150 skader i året. Dette er først og fremst tannskader som dekkes på barneforsikring.
– Mange skader som skjer på trampoliner meldes ikke inn til forsikringsselskap, siden det er gratis legehjelp for barn og unge i Norge. Derfor er tallet på skader langt høyere enn det forsikringsbransjen får inn, understreker Clementz.
Advarer mot samhopping
Barn har gratis tannbehandling her i landet, men ved slagskader på tennene vet man ikke helt hvordan det har gått før personen har passert 18-20 år. Da må den enkelte dekke tannbehandling selv, hvis du ikke hadde barneforsikring som barn. Ved tannskader i barneår setter forsikringsselskapet av en såkalt reserve – en sum – som kan dekke nødvendig tannbehandling i voksen alder knyttet til skaden.
– De fleste skader på trampoliner vi får beskjed om, skyldes flere barn som hopper samtidig. Aller helst bør det bare være ett barn om gangen på trampolinen. Et barn og en voksen som hopper sammen, er ingen god idé. Da blir vektfordelingen veldig feil. Her blir det gjerne skader på tenner og kjeve til den voksne: Barnet stanger hodet opp i underkjeven til den høyeste, sier Clementz.
Du kan bli ansvarlig
Hvis du har en CE-merket trampoline med sikkerhetsnett og du har kommunisert regler for bruken, så er det lite som i utgangspunktet gjør at du kan stilles til ansvar for skader på andres barn. Trampolinen må også være montert støtt og forsvarlig.
– Men hvis andres barn skades på din trampoline, og du har opptrådt grovt uaktsomt, kan du bli holdt erstatningsansvarlig. Jo yngre barna er, jo viktigere er det at du følger tett opp med tilsyn og sikkerhet. Det er også lurt å følge litt med på leken, sier Clementz.
Hvis du blir stilt i rettslig erstatningsansvar, vil ansvarsdekningen i innbo- eller husforsikringen kunne dekke dette.
If oppfordrer til trampolinelek
– Ansvarsfororsikringen gjelder imidlertid bare skader på andres barn. Den dekker ikke skader på dine egne barn. Derfor er det greit å ha en barne- eller ulykkesforsikring for disse. Det er dekningen av tannskadene – som kan gi kompliserte senskader på tennene helt opp i voksen alder – som er viktige her. Etter du har fylt 18 år må du nemlig betale tannlegeregningene selv, da er du ikke dekket av det offentlige, sier Clementz.
Uansett oppfordrer If til hopping på trampoline:
– Selv om det skjer ulykker av og til, er det veldig bra at barn bruker trampoline. Det er mye bedre at barn er i bevegelse enn at de sitter inne foran skjermen. Det er naturlig for barn å bevege seg, og det er supert å hoppe for å utvikle balansen og grovmotorikken i kroppen. Men det er ikke alltid barn ser de samme farene som voksne ser. Det er derfor smart at foreldre snakker med barna om farer som kan oppstå – uten å skremme – og følge godt med når selve hoppingen skjer. Barn er jo barn, sier Clementz.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef | Bolig/Bil
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder


Om If
If er det største forsikringsselskapet i Norden, med over 4,5 millioner kunder, både privatpersoner og bedrifter. Vi forsikrer hver femte bolig og bil i Norden, og tilbyr personforsikring for privatpersoner og bedrifter.
Vi har 10 000 ansatte, spredt over flere forretningsområder og land, som sammen sørger for at våre privat- og bedriftskunder får riktig hjelp. Takket være vår størrelse og bredde kan vi være nær kundene våre og tilby trygg forsikring. Vårt løfte til kundene våre er kjernen i vår identitet – If hjelper mye.
If er heleid av finske Sampo, som er notert på Nasdaq-børsen i Helsingfors, Stockholm og København. I 2025 ble Topdanmark en del av If. If har hovedkontor i Sverige, og opererer også i Baltikum.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Nordmenn holder tett på jobben om at de strever24.6.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Fire av ti nordmenn sier at psykiske helseutfordringer har påvirket arbeidsevnen. Få snakker med lederen sin om det. Det viser resultater i Nordisk Helserapport 2025 fra forsikringsselskapet If.
Lynskader for 151 millioner kroner i fjor sommer23.6.2025 07:32:07 CEST | Pressemelding
Mange glemmer å koble robotgressklipperen fra lading ved lyn og torden. Å trekke ut støpselet til gressklipperen er like viktig som til TV-en, påpeker forsikringsselskapet If.
If: – Reiseforsikring dekker ikke frykt19.6.2025 11:56:03 CEST | Pressemelding
Enkelte nordmenn som har bestilt sommerferie på Kypros og noen steder i Tyrkia føler på krigsfrykt. Den siste tiden har flere ringt reiseskadesenteret til If Europeiske Reiseforsikring om dette.
Kollisjon? Dette grønne beviset bør du ha i bilen17.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemelding
Dokumentet Grønt kort kan spare deg for trøbbel med politiet og bot hvis du kolliderer eller er skyld i en bilulykke i utlandet. Sikre deg kortet i god tid før bilferien, anbefaler If.
If på Arendalsuka 202513.6.2025 09:09:30 CEST | Pressemelding
Vi i If er på plass under Arendalsuka i august. I år står forebyggende helse, helse og sykefravær, ekstremvær og klimatilpasning på agendaen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom