Grappa Musikkforlag AS

Tor Johan Bøen har oppdaget ukjente verk av Eugène Ysaÿe!

Del
På denne utgivelsen med originalkomposisjoner og arrangementer for fiolin og klaver av Eugène Ysaÿe (1858-1931) er det hele ni verdenspremierer. Ysaÿe var den viktigste utøveren og komponisten for utviklingen av det moderne fiolinspillet. Disse verkene har blitt oppdaget og rekonstruert fra Ysaÿes manuskripter og skisser av den norske fiolinisten og musikologen Tor Johan Bøen.
Tor Johan Bøen. Foto: Kristin Døvle.
Tor Johan Bøen. Foto: Kristin Døvle.

LYTT HER

Tor Johan Bøen - fiolin
Eirik Haug Stømner - piano

Utgivelsen av disse nye og ukjente komposisjonene av Ysaÿe både på cd og i kritiske utgaver, er en begivenhet i det internasjonale musikkliv. Historien bak verkene som er komponert fra 1881-ca. 1926, og at de har vert ukjent i lang tid er fascinerende og typisk for Ysaÿe. 

Komponisten Eugène Ysaÿe (1858-1931)
Som den udiskutabelt fremste utøver i sin tid inspirerte han Franck, Debussy, Chausson og flere andre komponister til å skrive noen av sine viktigste verker for seg. Men sin egen virksomhet som komponist holdt Ysaÿe så godt som hemmelig, også for sine nærmeste. Unntaket er selvfølgelig de seks solosonatene for fiolin, som til gjengjeld er de mest sentrale verkene i det moderne fiolinrepertoaret. De nye og rekonstruerte komposisjonene på denne CD innspillingen viser hvordan Ysaÿe, med sin unike spillestil, hele sitt liv utforsket og utviklet nye ideer i sin musikk. Med sine musikalske ideer brakte Ysaÿe noe nytt og unikt til sjangeren for fiolin og klaver både som komponist og arrangør.

Ysaÿe i Norge og Danmark
Det er en ukjent del av musikkhistorien at Eugène Ysaÿe kom til Norge på sin første turne våren 1882. Turneen besøkte byene langs Norges kyst fra Trondheim til Fredrikstad. Under oppholdet i Norge komponerte og urfremførte Ysaÿe tre av sine tidligste verker, LégendenorvégienneMazurka de Concert op. 1 og Grande Valse de Concert op. 3 for fiolin og klaver. Ysaÿeble en norgesvenn og gjestet Norge flere ganger gjennom sin karriere.Han ble over tiden legende for det norske publikum. 

Eugène Ysaÿe ble kjent med den norske komponisten, dirigenten og fiolinisten Johan Svendsen i Paris ca. 1880. Svendsen var sjefdirigent for Det kongelige kapell i København fra 1883-1911. I oktober 1885 inviterte han Eugène Ysaÿe til København for å være solist ved Kapellets første symfonikonsert. Under oppholdet komponerte Eugène Ysaÿe to verker for fiolin og klaverPolonaisebrillante og Scène sentimentale (Sérénitésom han spilte på konserter under sitt første opphold i København.

Restaureringsarbeidet - på sporet av Ysaÿe
Denne utgivelsen er et resultat av tjue års utøvende forskningsarbeid fiolinisten og musikkforskeren Tor Johan Bøen har gjort på den belgiske dirigenten, fiolinisten, og komponisten Eugène Ysaÿe sine ukjente komposisjoner og arrangementer for fiolin og klaver. Han startet arbeidet med å restaurere og rekonstruere en rekke av Ysaÿes ukjente komposisjoner for fiolin og klaver samtidig som han jobbet med sin doktorgradsavhandling ved Rice University i Houston om Ysaÿes Trio for to fioliner og bratsj (2005). Denne trioen spilte han inn, sammen med to trioer for fiolin, bratsj og cello av Eugène Ysaÿe på en utgivelse som ble gitt ut av Simax Classics i 2010 (PSC 1295). 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tor Johan Bøen. Foto: Kristin Døvle.
Tor Johan Bøen. Foto: Kristin Døvle.
Last ned bilde
Eirik Haug Stømner. Foto: Calm Vidal Photography.
Eirik Haug Stømner. Foto: Calm Vidal Photography.
Last ned bilde
Cover design av Martin Kvamme.
Cover design av Martin Kvamme.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Ketil Bjørnstad beveger sjelen med et poetisk mesterverk!17.3.2023 13:00:00 CET | Pressemelding

I dag lanseres «Sanger Ved Havets Begynnelse», et nytt oratorium av Ketil Bjørnstad. Verket er en hyllest til Fartein Valens komposisjon, «Kirkegården ved havet», som ble skrevet til den franske poeten Paul Valéry sitt verdensberømte dikt «Le Cimètiere Marin». I Bjørnstads nye oratorium har han tonesatt Pelle Christensens norske versjon av samme dikt, inspirert av Valens atonale komposisjon, samt melodiske og harmoniske inspirasjonskilder fra Bjørnstads tid som musiker og komponist. Albumet markerer også vokalisten Solveig Andsnes sin debut som plateartist. Sammen med Nils Økland på fele og Rune Arnesen på trommer tar de oss med på en reise av eksistensielle dilemmaer.

Drivende akustisk ‘barokk-techno’ fra stjernespekket kammerorkester!17.3.2023 12:17:45 CET | Pressemelding

Skotske Sarah-Jane Summers og finske Juhani Silvola har satt sammen sitt eget kammerorkester, bestående av et stjernelag med norske folke-, klassisk- & jazz-musikere. Orkesteret ble døpt Sølvstrøk, og skaper en slagkraftig og nyanserik sound perfekt for duoens sjangeroverskridende musikk, der skandinavisk & skotsk tradisjonsmusikk kles i et klassisk format og fargelegges med impulser fra samtidsmusikk & jazz.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom