Fri Flyt

Toppturfestival med fokus på sikkerhet

Del

High Camp Sunnmøre går av stabelen denne helga. 450 toppturentusiaster kommer til Hjørundfjorden, blant annet for å lære mer om snøskred og sikkerhet i fjellet.

Fra fjorårets High Camp. Foto: Håvard Myklebust
Fra fjorårets High Camp. Foto: Håvard Myklebust

– Nyheter i år er skredworkshop for nybegynnere og viderekomne, som er satt på programmet for å ha mer fokus på skred og skredlære, sier Lisa Kvålshaugen Bjærum, ny festivalsjef for High Camp.

Fri Flyt står bak toppturfestivalen, som for fjerde gang arrangeres på Sagafjord Hotel på Sæbø ved Hjørundfjorden. High Camp er populært: De 350 festivalpassene ble utsolgt i løpet av få timer, og med arrangørstab, frivillige, guider og sponsorer nærmer det totale antallet seg 450 personer. Årets festival går i mars under vinterlige forhold, som stiller høye krav til sikkerhet. Skredulykken 9. mars, der en 51 år gammel mann omkom i Sunnmørsalpene, er en tragisk og brutal påminnelse om farene i fjellet.

Kompteanseheving

– Ulykken gjør sterkt inntrykk på alle skifolk. Med tanke på at det nylig har vært en fatal skredulykke i området, er det viktig for oss å sette så mye fokus som mulig på kompetanseheving rundt skred og sikker ferdsel i vinterfjellet. Vi ønsker at High Camp-deltagerne skal komme hjem fra festivalen med ny kompetanse som gjør de mer skikket til å ferdes trygt i fjellet i årene som kommer, sier Kvålshaugen Bjærum.

Mer enn bare ski

Også kveldsprogrammet er preget av skred og sikkerhet. Torsdag kveld vil Gordie Smith fra Uteguiden snakke om sin metode for å unngå skredfare, fredag kommer Marit Svarstad Andresen fra NVE for å snakke om Varsom og snøskredvarslinga, og lørdag er det forfatter Christer Lundberg Nes sin tur til å snakke om boka Skikompis og det han kaller skikompismønsteret.

Det er fremdeles anledning til å bli med på den store festen på lørdag kveld, som inkluderer quiz, konsert, sauna og disco. Særlig lokale beboere er velkommen! Billetter vil være tilgjengelige på stedet og på friflytbestill.no.

Egen infodesk

Guideselskapet Uteguiden vil ha 19 fjellførere i sving under High Camp Sunnmøre, og alle turene er i år utsolgt. I tillegg er det mange deltakere som går tur på egenhånd. I år får alle festivaldeltakere utdelt skredkortet, et kort som har den viktigste skredkunnskapen komprimert i et lommeformat beregnet for å ha med på tur.

Festivalen har fokus på informasjon om vær og skredfare, de vil skrive ut og kunngjøre  skredvarselet hver dag. Uteguidens eksperter står i infodesk og svarer på spørsmål, og alle deltagerne registrerer seg før de drar ut på tur, slik at festivalen har oversikt over hvor folk er til enhver tid.

Ny festivalsjef

Lisa Kvålshaugen Bjærum er ny festivalsjef for High Camp. Hun er 27 år gammel og fra Korsvoll i Oslo, men har i oppveksten vært mye til fjells i Valdres, hvor foreldrene kommer fra. Festivalsjefen har mastergrad i naturbasert reiseliv fra NMBU og bachelor i økonomi og administrasjon fra Høgskulen i Sogndal. Hun har tidligere jobbet med kurs og fjellføring for Jostedalen Breførarlag, Breoppleving, Hvitserk, DNT og flere folkehøgskoler.

– Første High Camp er veldig spennende, ikke minst når det er såpass mange som kommer. Men jeg tror det skal gå bra, og jeg føler at jeg har et bra team rundt meg som er rutinerte. Også har jeg en del erfaring med å være med på arrangørsida på Fjellsportfestivalen og issamling for jenter. Jeg tror det blir helt strålende, og det blir garantert god stemning her på Sæbø, sier den ferske festivalsjefen.

Norrøna inviterer utlendinger

High Camp har som vanlig et rikholdig program etter tur. Blant foredragsholderne er de profesjonelle frikjørerne Asbjørn Eggebø Næss, Vivian Bruchez og Karsten Gefle - sistnevnte som representant for skifolkets egen miljøorganisasjon Protect Our Winters. Det blir også klassisk dunjakkedisko og afterski med DJ Oskar, konsert med Pineapple Express på lørdagen, og quiz med Jon Håvard Strømsnes. 

Hovedsponsor Norrøna bruker High Camp Sunnmøre som en arena for å vise sine internasjonale kunder og samarbeidspartnere det beste Norge har å by på. De har invitert ca. 30 gjester fra USA, Canada, Frankrike og Tyskland. Mange deltakere setter pris på å få teste nye plagg fra den norske eksperten på friluftsklær, blant annet fra kolleksjonene Lyngen og Lofoten. En rekke leverandører av ski og støvler er også på plass, og muligheten til å få prøve nytt utstyr er et viktig trekkplaster for arrangementet.

High Camp Sunnmøre går fra 21. til 24. mars og en av to toppturfestivaler i regi av Fri Flyt denne våren. Den tradisjonsrike High Camp Turtragrø går fra 9. til 12. mai og de 400 deltakerpassene er for lengst utsolgt.

Nøkkelord

Kontakter

Lisa Kvålshaugen Bjærum, festivalsjef, lisa@friflyt.no, tlf 41815942
Magnus Utkilen, sponsoransvarlig, 91705619, magnus.utkilen@friflyt.no

Bilder

Fra fjorårets High Camp. Foto: Håvard Myklebust
Fra fjorårets High Camp. Foto: Håvard Myklebust
Last ned bilde
Festivalsjef Lisa Kvålshagen Bjærum på tur i går
Festivalsjef Lisa Kvålshagen Bjærum på tur i går
Last ned bilde
Magnus Utkilen, sponsoransvarlig, på tur
Magnus Utkilen, sponsoransvarlig, på tur
Last ned bilde

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt