Universitetet i Bergen (UiB)

Toppmøte ved Universitetet i Bergen: Global terrormotvirking etter 22. juli

Del

Hva kan samfunnet og globale organisasjoner gjøre bedre for å stoppe høyreekstremistisk radikalisering og terrorinnhold på nettet?

Norges mørkeste dag ødela liv og lokalsamfunn. Terrorangrepet åpnet også akutte spørsmål om radikalisering på nettet og destruktive ensomme aktører motivert av høyreradikal ekstremisme.

– 10 år etter 22. juli er det behov for å løfte arbeidet mot høyreekstrem terror opp på et globalt nivå. Diskusjonen dreier seg ikke lenger bare om terroristen Breivik, men om en rekke handlinger av bredbåndsterrorister og ensomme ulver, noen av dem direkte inspirert av ham, sier professor Erik Tonning.

Internasjonalt toppmøte

Fire forskergrupper ved UiB er i dagene 25.-27. august vertskap for et internasjonalt toppmøte om temaet i samarbeid med Utøya-overlevende Bjørn Ihlers Khalifa Ihler Institute, og den britiske ekspertgruppen Centre for Analysis of the Radical Right. De har samlet representanter fra akademia og sivilsamfunnet, Utenriksdepartementet, regjeringene i New Zealand, USA og Storbritannia, teknologigigantene Google, Microsoft, Facebook og Twitter, FN-byråer, Europakommisjonens sikkerhetsrådgivere, ekspertgrupper, og en rekke andre organisasjoner som er involvert i å bekjempe terrorisme.

– Den beste måten å minnes det grusomme og tragiske angrepet i Norge for ti år siden, er om vi i fellesskap kan forplikte oss på videre arbeid for stoppe ekstremistisk radikalisering og terrorinnhold på nettet, sier Tonning.

Hvordan er det mulig å hindre at terror-manifester sprer seg på nett, eller at terror-grupper får kommunisere fritt der? Hvilke praktiske og etiske utfordringer innebærer dette? Hvordan skal vi takle disse i tråd med menneskerettighetserklæringens prinsipper?

Forpliktende samarbeid

Gjennom det tre dager lange diskusjonsforumet søker arrangørene å bygge videre på eksisterende rammer og internasjonale samarbeid. Forumet vil ta utgangspunkt i Christchurch Call to Eliminate Terrorist and Violent Extremist Content Online, et initiativ hvor Norge er en av grunnleggernasjonene, utstedt i kjølvannet av angrepet som myrdet 51 uskyldige i New Zealand i 2019.

– Vi har samlet globale aktører på høyt nivå som kan ta de helt store avgjørelsene på området og bidra med ressurser til å følge dem opp, forteller Tonning.

Målet er å etablere helt nye mekanismer for å motvirke spredning av skadelig materiale på nett og den globale effekten av lokale terrorangrep.

Et arbeidsprogram for fremtidig samarbeid vil bli presentert under pressekonferansen 27. august. 

Pressekonferanse 27. august

Oppsummering av toppmøtet og avsluttende pressekonferanse 27. august fra klokken 17.00 strømmes direkte, og krever registrering: 

https://uib.zoom.us/meeting/register/u50rd-CurzwiGNPoI3uPsjsqEL-8PTptGp9i

På pressekonferansen vil de tunge globale aktørene være representert. Det vil bli fokus på hva som kan komme ut av disse diskusjonene i form av et konkret arbeidsprogram og finansieringsressurser.

Det åpne programmet 25. auguststrømmes direkte fra Aulaen via UiBs nettsiderwww.uib.no

Her finner du fullt program og omtale.

Artikkel om toppmøtet i Newsweek:

https://www.newsweek.com/anders-breivik-attack-survivors-warn-manifesto-doing-harm-10-years-social-media-1620473

Kontakter

For mer informasjon eller for å planlegge intervjuer med deltakere, vennligst kontakt erik.tonning@uib.no eller info@khalifaihler.org

Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom