Toppmøte ved Universitetet i Bergen: Global terrormotvirking etter 22. juli

Norges mørkeste dag ødela liv og lokalsamfunn. Terrorangrepet åpnet også akutte spørsmål om radikalisering på nettet og destruktive ensomme aktører motivert av høyreradikal ekstremisme.
– 10 år etter 22. juli er det behov for å løfte arbeidet mot høyreekstrem terror opp på et globalt nivå. Diskusjonen dreier seg ikke lenger bare om terroristen Breivik, men om en rekke handlinger av bredbåndsterrorister og ensomme ulver, noen av dem direkte inspirert av ham, sier professor Erik Tonning.
Internasjonalt toppmøte
Fire forskergrupper ved UiB er i dagene 25.-27. august vertskap for et internasjonalt toppmøte om temaet i samarbeid med Utøya-overlevende Bjørn Ihlers Khalifa Ihler Institute, og den britiske ekspertgruppen Centre for Analysis of the Radical Right. De har samlet representanter fra akademia og sivilsamfunnet, Utenriksdepartementet, regjeringene i New Zealand, USA og Storbritannia, teknologigigantene Google, Microsoft, Facebook og Twitter, FN-byråer, Europakommisjonens sikkerhetsrådgivere, ekspertgrupper, og en rekke andre organisasjoner som er involvert i å bekjempe terrorisme.
– Den beste måten å minnes det grusomme og tragiske angrepet i Norge for ti år siden, er om vi i fellesskap kan forplikte oss på videre arbeid for stoppe ekstremistisk radikalisering og terrorinnhold på nettet, sier Tonning.
Hvordan er det mulig å hindre at terror-manifester sprer seg på nett, eller at terror-grupper får kommunisere fritt der? Hvilke praktiske og etiske utfordringer innebærer dette? Hvordan skal vi takle disse i tråd med menneskerettighetserklæringens prinsipper?
Forpliktende samarbeid
Gjennom det tre dager lange diskusjonsforumet søker arrangørene å bygge videre på eksisterende rammer og internasjonale samarbeid. Forumet vil ta utgangspunkt i Christchurch Call to Eliminate Terrorist and Violent Extremist Content Online, et initiativ hvor Norge er en av grunnleggernasjonene, utstedt i kjølvannet av angrepet som myrdet 51 uskyldige i New Zealand i 2019.
– Vi har samlet globale aktører på høyt nivå som kan ta de helt store avgjørelsene på området og bidra med ressurser til å følge dem opp, forteller Tonning.
Målet er å etablere helt nye mekanismer for å motvirke spredning av skadelig materiale på nett og den globale effekten av lokale terrorangrep.
Et arbeidsprogram for fremtidig samarbeid vil bli presentert under pressekonferansen 27. august.
Pressekonferanse 27. august
Oppsummering av toppmøtet og avsluttende pressekonferanse 27. august fra klokken 17.00 strømmes direkte, og krever registrering:
https://uib.zoom.us/meeting/register/u50rd-CurzwiGNPoI3uPsjsqEL-8PTptGp9i
På pressekonferansen vil de tunge globale aktørene være representert. Det vil bli fokus på hva som kan komme ut av disse diskusjonene i form av et konkret arbeidsprogram og finansieringsressurser.
Det åpne programmet 25. auguststrømmes direkte fra Aulaen via UiBs nettsiderwww.uib.no
Her finner du fullt program og omtale.
Artikkel om toppmøtet i Newsweek:
Kontakter
For mer informasjon eller for å planlegge intervjuer med deltakere, vennligst kontakt erik.tonning@uib.no eller info@khalifaihler.org
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter9.7.2025 13:38:26 CEST | Pressemelding
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom