Tonnevis med julemat på vei ut fra Nortura
Produksjonen av julemat ble påbegynt allerede i mars og nå er maten på full fart ut i markedet. Nortura har produsert mange tusen tonn julemat til årets jul, av disse mer enn 5500 tonn ribbe og 2500 tonn pinnekjøtt.
Mat er en viktig del av den norske juletradisjonen og mye av julematen er basert på råvarer av kjøtt, slik det har vært i generasjoner. Nortura er Norges største produsent av kjøtt og egg og en stor leverandør av norsk julemat hvert eneste år.
- Julen er en av våre største sesonger, og akkurat nå er det mye julemat på vei ut til butikker, restauranter, hotell, offentlige institusjoner og lagre. Tilbakemeldingene vi får fra storkjøkken og dagligvare er at nordmenn i år skal spise om lag 5500 tonn ribbe og 2500 tonn pinnekjøtt. Vi har jobbet intenst over tid for å forberede dette og er stolt over å være en bidragsyter i alle de hyggelige stundene julematen skaper, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.
Nortura beregner at julemat-sesongen starter i begynnelsen av november og er på høyden i ukene 47-51, med en sterk oppgang i etterspørselen fra restaurantmarkedet. Årets prognoser tilsier likevel et lavere volum enn i fjor fordi grensene nå er åpne og flere husstander opplever en trangere økonomisk situasjon.
Pinnekjøtt og ribbe fra hele landet
Nortura har produksjonsanlegg over hele landet og årets julemat er hentet fra alle landsdeler.
Tønsberg, Forus, Steinkjer og Målselv er viktige produsenter av ribbe- og svineråstoff mens Sogndal, Tynset og Gol er viktige for årets pinnekjøttpoduksjon. I Sogndal begynte de produksjonen allerede i mars. Fulle skift på dagtid og perioder med ekstravakter har gått med enkelte steder for å få maten ferdig til jul
- Bare på Sogndal vil jeg anslå at vi bruker om lag 870 tonn råvare bare i år, noe som gir 550 tonn ferdig pinnekjøtt og pinnekjøtt av lammebog. Vi begynner produksjonen i mars og sender de siste forpakningene fra oss i november, sier fungerende fabrikksjef ved Nortura Sogndal, Unn Sjøthun Uglane.
240 tonn håndlaget sylte
En av de aller viktige ingrediensene på julebordet er sylte, og på Norturas påleggsfabrikk i Sarpsborg lager de sylta med tradisjonelle former – håndlaget på gamlemåten. I år er det produsert 240 tonn med sylte. I tillegg lager anlegget også syltelabber, juleskinke, ribberull, lammerull og okserull.
På Rudshøgda, midt i Prøysen-land, er det medisterprodukter som utgjør hovedproduksjonen av julemat og i ukene før jul har det vært en produksjonstakt på om lag 2450 kg i timen.
Likevel er det ribba som troner øverst på ønskelista i de fleste julehjem, og årets Gilderibbe kommer fra alle landsdeler. Tønsberg er Norturas hovedanlegg for svineråstoff og står alene for hundrevis av tonn med ribbe. I tillegg tilvirkes det ribber på Forus i Stavanger, Steinkjer og i Målselv.
- Vi produserer både ribbe og pinnekjøtt av nordnorske råvarer i Målselv. Dessuten produserer vi nordnorsk lammerull og sylte i små skala, sier fabrikksjef Arne Viggo Nesvold ved Nortura Målselv.
Fra Nortura Tønsberg kommer det også mange hundre tonn med ulike typer julepølser og juleposteier. Nortura pakker egg på anleggene i Rakkestad og Heimdal, og kalkun på Nortura Hærland i Østfold.
Nøkkelord
Kontakter
Mari HagerupKommunikasjonssjef
Tel:920 46 088mari.hagerup@nortura.noBilder





Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Modernisering av Nortura Rudshøgda gir gevinster23.1.2023 21:00:00 CET | Pressemelding
Norturas anlegg på Rudshøgda er betydelig oppgradert etter mer enn to års arbeid med utbygging og modernisering. Samling av storfe på ett anlegg har både gitt bærekraftsgevinster og en langt mer effektiv drift. Resultatene er bedre enn prognosene tilsa.
Blir enklere å finne hvor PRIOR-egget er produsert19.12.2022 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR vil gjøre det lettere å spore eggene sine: QR kode på pakningen skal lede folk rett til sporingssiden. PRIOR har tidligere fortalt at kun en av fem visste hva nummeret på PRIOR-eggene kunne brukes til.
Nortura inngår ny avtale som generalpartner for Norske Kokkers Landsforening14.12.2022 07:22:56 CET | Pressemelding
Nortura og Norske Kokkers Landsforening (NKL) går sammen om å skape økt oppmerksomhet rundt kokkefaget og rekruttering til restaurant- og matfag. Den nye avtalen innebærer også samarbeid med De Norske Kokkelandslagene.
Bare 1 av 5 vet at PRIOR-egget kan spores tilbake til bonden12.12.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
Har du noen gang lurt på hva alle de rosa tallene på PRIOR-eggene betyr? Du er ikke alene. Kun et fåtall visste at tallene gir mulighet til å spore eggenes opprinnelse, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på oppdrag fra PRIOR.
Kan norske blåskjell erstatte soya i kyllingfôr?8.12.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
Norsk hav- og landbruksnæring går sammen om å etablere en helt ny proteinråvare basert på blåskjell. Nå tildeles forskningsprosjektet, BlueMusselFeed, nærmere 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd. Kylling fra Prior blir de første som får smake det nye, helnorske fôret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom