Huseierne

To uker igjen til skattemeldingen skal leveres: 5 viktige punkter boligeiere må passe på å sjekke!

Del

- Boligeiere må passe på å sjekke skattemeldingen godt. Mange opplysninger om boligen din må du fylle ut selv, forteller forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne.

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl

Skattemeldingen skal leveres senest 30. april for lønnsmottakere og pensjonister. Men selv om skattemeldingen ser ferdig ut, er den ikke det, advarer Pihl.

- Skattemeldingen du har fått tilsendt er foreløpig. Det er en rekke opplysninger som Skatteetaten ikke vet om deg, som du må passe på å fylle inn. Dette gjelder særlig for boligeiere, for her er det lite som er forhåndsutfylt, forteller han.

Ikke gå i "penger-tilbake-fellen"

Rundt 8 av 10 nordmenn fikk beskjed om at de får tilbake penger. Men dette bør man ikke bry seg om, forteller forbrukersjefen i Huseierne.

- Lovverket er slik at de fleste skal få penger tilbake på skatten. En regel i skattebetalingsloven gjør at det tvangsspares penger for deg hvert år, forteller Pihl.

- Dermed er det helt naturlig at du får beskjed om at du får tilbake penger. Men ikke slå deg til ro med det! Sjekk skattemeldingen nøye, er forbrukersjefens råd.

5 ting du må sjekke nøye i skattemeldingen

Her er Huseiernes 5 punkter du som boligeier må sjekke ordentlig nøye i skattemeldingen:

1. Er formuesverdien på boligen riktig?

Formuesverdien på boligen er den skattemessige verdien på boligen din. Dette er det vi tidligere omtalte som ligningsverdien. Formuesverdien ligger til grunn for (eventuell) formuesskatt, og i mange kommuner også eiendomsskatten.

I boligen du selv bor - primærboligen - skal formuesverdien være 25 prosent av markedsverdien. Formuesverdien på boligen settes modellmessig og beregnes ut fra størrelsen på boligen og boligverdiene i området der du bor. Dermed kan det bli noe feil.
Du kan klage hvis formuesverdien er over 30 prosent av markedsverdien på boligen. 

2. Er alle eiendommene dine med i skattemeldingen?

Det du eier ved utgangen av året 2019 skal stå i skattemeldingen. Sjekk at bolig(er) og hytte(r) som du eier står oppført riktig.

Pass på hvis du har solgt eller kjøpt eiendom gjennom året, om at alt har kommet på plass.

3. Byttet du bank i 2019? Husk fradrag!

Du kan trekke fra utgifter til refinansiering i skattemeldingen. Det gjelder både de som byttet bank og de som refinansierte i egen bank. Du får dekket kostnadene du hadde for å få det nye lånet. Det kan være utgifter til takst, verdivurdering fra eiendomsmegleren, tinglysingsgebyr og etableringsgebyr i bankene.

NB: Dette fradraget får du bare hvis du refinansierer din eksisterende bolig, ikke hvis du kjøper ny bolig!

4. Husk fradrag når du leier ut skattepliktig!

Du skal betale skatt av utleieinntektene når du leier ut utleieleilighet, eller mer enn halvparten av din egen bolig. Du betaler 22 prosent skatt på disse inntektene i 2019.

Du kan trekke fra en rekke utgifter som forsikring, husleie til borettslag/sameiet, vedlikehold, annonsering av utleieboligen, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser. Det er ikke gitt mye veiledning fra Skatteetaten - hverken i ny eller gammel skattemelding. Du må selv fylle ut og passe på at alle fradragene er med.

5. Husk skatten hvis du har leid ut på AirBnB i 2019!

De som har leid ut på korttid gjennom for eksempel AirBnB skal betale skatt for dette.
Utleie i egen bolig er skattefritt frem til 10.000 kroner i inntekter. Over dette skal du betale skatt av 85 prosent av inntektene.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl
Last ned bilde

Om Huseierne

Huseierne
Huseierne
Fred. Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseierne er en uavhengig og medlemseiet forbrukerorganisasjon for alle boligeiere uavhengig av boform. Huseiernes 235.000 medlemmer bor i blokk, rekkehus og enebolig. Organisasjonen har 6.000 boligsameier og frittstående borettslag som medlemmer.

Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk og byggteknisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.

Følg saker fra Huseierne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Huseierne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom