To personer druknet i februar

Ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk omkom to menn som følge av drukning i februar. De to drukningene skjedde i Vestland og i Troms og Finnmark fylke.
– Vi har et håp om at nedgangen i antall drukningsulykker vil fortsette utover året. Vi oppfordrer alle til å være forsiktige rundt vann, og ta gode risikovurderinger enten de er i båt, på isen eller på tur langs åpent vann. Ta vare på hverandre, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet.
Vinteren har færre drukningsdødsfall enn de tre andre årstidene. Siden 2017 har 14 % av alle drukninger skjedd i desember, januar og februar.
Ulykkesbildet om vinteren er også noe forskjellig fra resten av året. Av de 45 registrerte hendelsene siden 2017 har hele 73 % omkommet etter fall fra land, mot 45 % på årsbasis. 9 % druknet fra fritidsbåt, og like mange omkom etter at biler har havnet i vannet. 4 % har gått gjennom isen, og 2 % har druknet fra yrkesbåt.
Av de 45 omkomne er 42 menn og tre kvinner. Alle var 18 år eller eldre.
Se hele rapporten for drukningsulykker i februar på rs.no/drukning eller i vedlagte fil.
Dette må du vite om kaldt vann
Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra en båt. I et ikke-planlagt møte med kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv.
Hva er kuldesjokk?
Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokk. Pusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene. Kuldesjokk er en av de viktigste årsakene til at folk drukner.
Hva gjør jeg om jeg havner i kaldt vann?
- Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske rundt!
- Len deg bakover, og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon.
- Beveg armer og bein forsiktig om du trenger det for å holde deg flytende.
- Flyt til kuldesjokket har gitt seg, og du har kontroll på pusten din. Det tar fra 60 til 90 sekunder.
- Planlegg neste steg. Rop om hjelp, varsle på annet vis, eller svøm i trygghet om det er realistisk. Er du ved en båt eller et skjær, er det sannsynligvis lurest å holde seg der.
Tenk gjennom dette på forhånd, og del kunnskapen med resten av familien!
Påvirker kaldt vann svømmeferdighetene?
Ja. Du kan ikke forvente å svømme like langt, fort og godt i kaldt vann som i et oppvarmet basseng. Selv om det tar tid før kroppstemperaturen synker, blir bein og armer raskt mye kaldere. Muskler og nervesystemet fungerer dårligere – og det går ut over svømmeferdighetene. Dette kan ta fra to til 15 minutter, avhengig av hvor kaldt vannet er.
Nøkkelord
Kontakter
Tanja KrangnesLeder for fagfeltet drukning
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noPressevaktRedningsselskapets pressevakttelefon
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noBilder



Lenker
Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Mange er redde i båt25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Over 40 % av norske båteiere har følt seg utrygge eller redde på sjøen, viser en fersk undersøkelse. Ny teknologi skal gjøre det tryggere for engstelige båtførere.
1 av 3 usikre på egne båtferdigheter11.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange norske båteiere mangler grunnleggende båtkompetanse og er usikre på egne ferdigheter, viser en fersk undersøkelse.
Fem personer druknet i mai4.6.2025 09:05:00 CEST | Pressemelding
Fem personer mistet livet i drukningsulykker i Norge i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Fire av de omkomne var utenlandske fisketurister.
1 av 3 sikrer ikke båten mot tyveri2.6.2025 09:53:46 CEST | Pressemelding
I fjor ble det stjålet båter og båtmotorer for rekordhøye 145 millioner kroner i Norge. Likevel slurver båteierne med sikkerheten.
Utslitt redningsskøyte blir topp moderne20.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet har de siste årene gjort seg gode erfaringer med totalombygging av eldre redningsskøyter med RS 129 «Une Amundsen» og RS 127 «Anne-Lise». Nå blir enda en frivillig bemannet redningsskøyte så god som ny.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom