Universitetet i Bergen (UiB)

To nye sentre for fremragende forskning til UiB

Del

Universitetet i Bergen er tildelt 310 millioner til to nye forskningssentre innen digital kultur og helse fra Forskningsrådet

Fra venstre: Scott Rettberg, Jill Walker Rettberg, Guri Rørtveit og Ole Frithjof Norheim.
Fra venstre: Scott Rettberg, Jill Walker Rettberg, Guri Rørtveit og Ole Frithjof Norheim.

I dag offentliggjør Forskningsrådet at UiB er tildelt midler til to nye sentre for fremragende forsknig:
Bergen Centre for Ethics and Priority Setting in Health og Senter for digitale fortellinger. Med en tildeling på 155 millioner kroner hver, får de finansiering til å drive langsiktig forskning på høyt internasjonalt nivå i opptil 10 år.

- Disse sentrene vil bidra med viktige perspektiver på store samfunnsspørsmål, om alt fra forståelsen av hvordan digitale fortellinger preger samfunnet, til rettferdig prioritering av helsetjeneste, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Godt resultat

Hagen mener at dette er et godt resultat for UiB, spesielt sett i lys av nedskjæringene i sektoren. Nasjonalt fikk ni sentre SFF-status i dag, noe som totalt utgjør en tildeling på 1,4 milliarder kroner. 

- Vi gleder oss til å følge de nye sentrene. De vil skape sterk forskning og legge et godt fundament på sine felt i mange år fremover, gjennom langsiktig arbeid og ved å knytte til seg nye forskere og miljøer.

Følgende sentre ved Universitetet i Bergen er i dag tildelt den høythengende statusen som et Senter for fremragende forskning:

Digitale fortellinger

Senter for digitale fortellinger / Center for Digital Narrative

Ledere: Scott Rettberg og Jill Walker Rettberg, Det humanistiske fakultet. Samarbeidspartner: University of Illinios at Chicago

Senter for digitale fortellinger skal utforske hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn blir påvirket av at livene våre i økende grad styres av algoritmer

- Vi vet at nåløyet er ekstra trangt hos Forskningsrådet i år. Derfor er vi ekstra glade, og samtidig ydmyke over at vårt initiativ har nådd helt til topps, sier Scott Rettberg, som skal lede senteret de fem første årene. Deretter vil Jill Rettberg, professor i digital kultur, ta over som leder.

Med midlene fra Norges forskningsråd skal de sammen bygge et kraftsenter for forskning på digital kultur.

- Tildelingen fra Forskningsrådet gir oss en unik mulighet til å bygge opp et virkelig sterkt miljø som tar utgangspunkt i humanistisk forskning. Vi har jobbet knallhardt for dette i mange år, så at vi har nådd dette målet er rett og slett fantastisk, sier Rettberg.

Helseprioriteringer

Bergen Centre for Ethics and Priority Setting in Health

Ledere: Ole Frithjof Norheim og Guri Rørtveit, Det medisinske fakultet. Samarbeidspartnere: University of Pennsylvania, University of Washington og Makerere University

Det nye senteret vil drive banebrytende forskning med høy vitenskapelig og sosial innvirkning. Hovedmålet er å utvikle en ny omfattende og dynamisk modell for etisk, rettferdig og effektiv prioritering innenfor folkehelse og trivsel.

- Vi får nå muligheten til å virkelig fordype oss i spørsmål omkring effektiv og rettferdig prioritering av knappe helsegoder, sier senterleder Ole Frithjof Norheim.

Fakta: Sentre for fremragende forskning

SFF-ordningen gir Norges fremste vitenskapelige miljøer muligheten til å organisere seg i sentre for å nå ambisiøse vitenskapelige mål gjennom samarbeid. Forskningen ved sentrene skal være nyskapende og ha stort potensial for grensesprengende resultater som flytter den internasjonale forskningsfronten. SFF-ene finansieres i inntil ti år (6 + 4 år).

I år er det femte gang midler til SFF blir tildelt.

UiB har fått 2 av 9 sentre i denne runden.

Les mer på Forskningsrådets SFF-sier her: https://www.forskningsradet.no/sok-om-finansiering/midler-fra-forskningsradet/sff/

 Rettelse: Beløpet er korrigert fra 360 til totalt 310 millioner.

Kontakter

Digitale fortellinger:
Senterleder Scott Robert Rettberg: 944 98 330 scott.rettberg@uib.no
Senterleder Jill Walker Rettberg: 416 38 670 jill.walker.rettberg@uib.no

Helseprioriteringer:
Senterleder: Ole Frithjof Norheim Mobil: 97 539 326 ole.norheim@uib.no 
Senterleder: Guri Rørtveit 992 32 769, guri.rortveit@uib.no 

Rektor Margareth Hagen 416 19 662, E-post: Margareth.Hagen@uib.no

Bilder

Fra venstre: Scott Rettberg, Jill Walker Rettberg, Guri Rørtveit og Ole Frithjof Norheim.
Fra venstre: Scott Rettberg, Jill Walker Rettberg, Guri Rørtveit og Ole Frithjof Norheim.
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom