To nye samfunnsvitenskapelige forskningssentre for miljøvennlig energi
Norges forskningsråd har tildelt to nye sentre for samfunnsvitenskapelig energiforskning (FME Samfunn).

På Energiforskningskonferansen tirsdag 21. mai, kunngjorde olje- og energiministeren at følgende to sentre får status som FME innenfor samfunnsvitenskap:
- Norwegian Centre for Energy Transition strategies - NTRANS
Vertsinstitusjon: NTNU - INCLUsive Decarbonization and Energy transition - a centre for socially inclusive solutions through co-creation with stakeholders - INCLUDE
Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Olje- og energidepartementet finansierer de nye sentrene gjennom Forskningsrådet med 200 millioner kroner. I tillegg vil sentrene få finansiering fra brukerpartnere og forskningsinstitusjoner.
- Jeg er glad for å videreføre satsingen på sentre for samfunnsvitenskapelig energiforskning. Teknologien utvikler seg raskt og i årene framover skal vi gjennom store endringer på veien mot lavutslippssamfunnet. Vi trenger også samfunnsfaglig forskning for å være best mulig rustet og jeg forventer at de to nye sentrene vil spille en viktig rolle i dette arbeidet, sier Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Kunnskap om sammenhenger og utviklingstrekk i samfunnet er avgjørende for å at vi skal kunne sikre nødvendig energiomlegging og redusere klimagassutslipp. En solid innsats på samfunnsvitenskapelig forskning vil kunne gi oss denne kunnskapen.
- Vi når ikke energi- og klimamålene med teknologi alene; kunnskap om politikk, marked og brukere er avgjørende. Jeg er glad for at vi kan videreføre ordningen med samfunnsvitenskapelige FME-er og for at vi får to nye sentre med svært ulike og komplementære tilnærminger til temaet, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd John-Arne Røttingen.
Hvert senter kan ha FME-status i inntil åtte år. Forskningssentrene for miljøvennlig energi samler de beste norske forskningsmiljøene og brukere i næringsliv og forvaltning til felles og langsiktig samarbeid om sentrale utfordringer på energi- og klimaområdet. I tillegg til sentrene innenfor samfunnsvitenskap, ble det etablert åtte teknologisk rettede FME-er i 2016. Det forventes at de nye samfunnsvitenskapelige FME-ene skal samarbeide nært med de teknologirettede sentrene.
De to nye FME-ene erstatter tre samfunnsvitenskapelige sentre som ble etablert i 2011 og som vil avsluttes i løpet av de neste månedene.
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Forskningsrådet
Norges forskningsråd er myndighetenes sentrale forskningspolitiske rådgiver. Forskningsrådet finansierer forskning for vel 8 milliarder kroner.
Følg saker fra Forskningsrådet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Forskningsrådet
Forskningsrådet deler ut nesten 900 millioner kroner for å løse store samfunnsutfordringer13.12.2019 10:00:00 CET | Pressemelding
For å løse store samfunnsutfordringer innen alt fra klimateknologi, helse og utdanning til transportsystemer og matproduksjon trenges det et tett samarbeid mellom forskere, private bedrifter og det offentlige. Nå deler Forskningsrådet ut 888 millioner kroner til totalt 83 prosjekter over hele landet til slike kompetanse- og samarbeidsprosjekter.
Havvind kan bli Norges neste industrieventyr27.11.2019 13:56:15 CET | Pressemelding
Klimatoppmøte: Verden trenger fornybar energi. Norge har de beste forutsetninger for å ta en internasjonalt ledende posisjon på havvind. Nylig har Forskningsrådet innvilget 25 millioner kroner til et prosjekt hvor norske og kinesiske forskere skal samarbeide.
Ny teknologi trengs for å opprettholde norsk sokkels konkurransekraft12.11.2019 16:00:00 CET | Pressemelding
Industrien må utvikle og ta i bruk teknologi som både senker kostnader og klimagassutslipp, sier en ny rapport fra OG21.
To vinnere av ny teknologi-prestisjepris12.11.2019 14:00:00 CET | Pressemelding
Innføring av ny teknologi er vesentlig for å opprettholde norsk sokkels konkurransekraft. Bjørn Rudshaug i Equinor og Karl Johnny Hersvik i AkerBP er de første vinnerne av den nye prisen "OG21 Technology Champion", som gis til enkeltpersoner som har vært drivende for innføring av ny, verdiskapende teknologi.
Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IP-N ordningen) – Det kryr av gode ideer i norsk næringsliv25.10.2019 09:41:35 CEST | Pressemelding
Regjeringen har satt av et rekordhøyt beløp på 1,25 milliarder kroner til ordningen om innovasjonsprosjekt i næringslivet (IP-N). Ny rapport dokumenterer at ordningen bidrar til innovasjon og verdiskaping.
For svakt statsbudsjett til forskning og innovasjon i 20207.10.2019 10:28:15 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet er fornøyd med at langtidsplanen følges opp. Den er et godt forskningspolitisk instrument. Samtidig er forskningsbudsjettet for 2020 for svakt sett i forhold til de store omstillingene vi skal gjennom og som krever mer forskning og innovasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom