SpareBank 1 Østlandet

To av fem i Oslo og Viken vil pusse opp

Del
Brorparten av våre oppussingspenger går til kosmetiske oppgraderinger. Men med eldre hus og mer nedbør er det mange boliger som trenger mer enn nye malingsstrøk.

I 2019 brukte nordmenn svimlende 83 milliarder kroner på oppussing. Mye tyder på at vi brukte enda mer i koronaåret 2020. Forbrukstall fra SpareBank 1 Østlandet viser at folk på Østlandet brukte nesten 40 prosent mer på oppussing i koronaåret enn året før. Penger brukt på byggevarer økte med nesten det samme, og forbruk på møbler økte med 14 prosent.

Og vi gir oss ikke. I en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av vårt forsikringsselskap Fremtind, oppgir to av fem i Oslo og Viken at de planlegger å pusse opp de neste årene.

– Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør. På den måten kan vi, og våre barn og barnebarn, fortsatt ha hus som det går an i å bo i, i mange år fremover, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet.

Unngå skader fra vær og vind

Men over halvparten av innbyggerne i Oslo og Viken oppgir at de i liten grad er bekymret for at huset tåler mer nedbør, fuktigere vær og varmere klima. Bare én av fem oppgir at de i stor grad er bekymret for dette. I samme undersøkelse svarer samtidig tre av ti at de i stor grad tenker på miljø og bærekraft når de skal pusse opp hjemmet sitt.

– Vi gjør lurt i å klimatilpasse våre egne hus og hjem, ikke bare bruke penger på å få det til å se bra ut. Klimatilpasning betyr rett og slett å forebygge skader forårsaket av vær og vind. Husets tekniske stand er også viktig hvis du en gang skal selge det, sier Nyborg.

En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) viser at to av tre som har pusset opp enebolig eller småhus de siste 12 månedene, malte innvendig. Kun én av tre utførte tiltak som hevet standarden og den tekniske kvaliteten, som å skifte vinduer, drenere, etterisolere, bytte tak eller ytterkledning.

Forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet sier det er lurt å også tenke på vær og vind når du pusser opp.

Dyrt å utsette vedlikehold

– Vi har hyppige kontroller og servicer på bilene våre. Det gjør at vi oppdager feil tidlig og har trygge biler på veiene. Vårt råd til huseiere er at de gjør det samme med boligen – det blir fort dyrere om du utsetter nødvendig oppgraderinger og vedlikehold, sier Nyborg.

Såkalt slitasje og elde, ofte i form av gamle og slitte rør både inne og utenfor huset, er årsaken til mange skader. I tillegg avslår eller avkorter forsikringsselskapene flere skadesaker på grunn av manglende vedlikehold eller håndverkerfeil.

– Vi ønsker derfor å hjelpe våre kunder med å gjøre nødvendig vedlikehold og forebygge skader, som gjør det både tryggere og billigere på sikt. Noe kan folk gjøre selv og noe trengs det fagfolk til, sier Nyborg.

10 råd for smartere oppussing

I en ny vedlikeholdskalender på bankens nettsider er det samlet gode tips for klimatilpasning av bolig. I kalenderen finner man også Direktoratet for byggkvalitets 10 råd for smartere oppussing.

— Vi er opptatt av å heve nordmenns kunnskap om oppussing og hvilke grep de bør ta når de likevel skal pusse opp. Den gjennomsnittlige eneboligen i Norge er fra sent 70-tall og bygget etter andre kvalitetskrav og annet regelverk. Det betyr at mange norske boliger er klare for å bli oppgradert. Med våre oppussingsråd blir det enklere for boligeiere å ta smarte valg under oppussingen, sier senioringeniør Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet.

Mer ekstremvær på nye steder

Forsikringsbransjen har siden 2008 utbetalt 30 milliarder kroner i erstatning for skader på bygning og innbo som følge av mer ekstremvær.

Fremtind har de siste tre årene registrert nær 25.000 vannskader forårsaket av ekstrem nedbør blant forsikringskundene i SpareBank 1 og DNB. Disse skadene har en estimert erstatningskostnad på om lag 720 millioner kroner.

Men mer nedbør og fuktigere klima påvirker i svært liten grad folks valg ved oppussing. Kun fem prosent av de som bor i enebolig eller mindre hus i Oslo og Viken oppgir at de ønsker eller har behov for å pusse opp slik at boligen tåler mer nedbør og ekstremt vær.

 

Om undersøkelsen

Undersøkelsen om klimatilpasning skal gi et bilde av hva nordmenn er mest bekymret for angående klimaendringer og egen bolig. Den ble gjennomført i uke 4 2021 av Respons Analyse for SpareBank 1 og DNBs forsikringsselskap Fremtind. Antall respondenter var totalt 1173 personer over 18 år, og dataene er vektet på kjønn, alder og geografi. Antall respondenter i Oslo og Viken var 168.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet
SpareBank 1 Østlandet
Strandgata 15
2317 Hamar

915 07040https://www.sparebank1.no/nb/ostlandet

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med drøyt 1 100 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom snart 180 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt og andre tjenester til personer, bedrifter og offentlig sektor i bygd og by. Vi har i dag 37 kontorer spredt rundt om i Oslo, Viken og Innlandet, og har en forretningskapital på 241 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye