Virke

To år med jappetid må til for å komme tilbake til 12. mars

Del

En av fire virksomheter forventer lavere årsomsetning i år, og situasjonen er spesielt alvorlig for reiseliv, kultur og event. Samtidig har syv av åtte kriserammede virksomheter tatt grep for å redusere de negative effektene av pandemien. Statsbudsjettet 2021 må være et budsjett for reduksjon av skatter og avgifter.

Ivar Horneland Kristensen, adm.dir. i Virke.
Ivar Horneland Kristensen, adm.dir. i Virke.

Et halvår etter at Norge stengte ned for å begrense spredningen av koronapandemien, har hverdagen kommet inn i en form for ny normal. For mange virksomheter er imidlertid usikkerheten fortsatt stor. De gjeldende smitteverntiltakene begrenser kapasitetsutnyttelsen og svekker potensialet for lønnsom drift for mange virksomheter innen kultur, opplevelser, reiseliv og servering.

- Det vil kreve to år med vekst som i jappetiden for å komme tilbake til perioden før 12. mars i år. Norsk økonomi står foran en formidabel utfordring. Fra før måtte vi skape 25.000 nye arbeidsplasser årlig det neste tiåret for å finansiere velferdsstaten. Nå skal vi i tillegg erstatte arbeidsplassene som går tapt i krisen, og det i et næringsliv som vil se annerledes ut enn det gjorde før pandemien, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

De hardest rammede bransjene reiseliv, kultur og event forventer at årsomsetningen for 2020 vil være mellom 20-40 prosent lavere enn den var i 2019, viser en fersk rapport fra Virke som ble lagt frem i dag.

Stor handelslekkasje

Korona-situasjonen har vist hvor stor handelslekkasjen til utlandet er.

- Harmonisering av skatter av avgifter er viktig fordi i dag legger politikerne til rette for arbeidsplasser utenfor landet. Koronakrisen av vist hvilket potensiale reduksjon av særavgifter har for sysselsettingen i Norge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Høy omstillingstakt

Virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har omstilt seg for å overleve koronakrisen. Ni av ti tatt grep for å redusere de negative effektene fra pandemien. Blant de som venter vekst, har seks av ti tatt særskilte grep for å øke omsetningen.

- Krisesituasjonen presser fram et stort behov for omskolering av arbeidsstokken. Virksomhetene har tatt grep for å holde folk i jobb og sikre at de har riktig kompetanse, men for å hjelpe utviklingen er det viktig at midlene til bedriftsintern opplæring forlenges, sier Ivar Horneland Kristensen.

Virke mener statsbudsjettet bør legge til rette for fem tiltak for å sikre lønnsomhet og arbeidsplasser i Norge:

  1. Harmonisering av skatter og avgifter
  2. Kompensasjonsordningen må videreføres
  3. Ordningen for bedriftsintern opplæring må aldri gå tom
  4. Lavmoms for reiselivet ut 2021
  5. Reduksjon av formueskatt på arbeidende kapital

Se analysene i vedlegget.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ivar Horneland Kristensen, adm.dir. i Virke.
Ivar Horneland Kristensen, adm.dir. i Virke.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom