Tilsyn med undervannsinstallasjoner for olje og gass
Tilsynene vil gjennomføres høsten 2020 og første halvdel av 2021 og gjøres i samarbeid med Petroleumstilsynet. Vi planlegger å kontrollere alle som opererer undervannsinstallasjoner på norsk sokkel.
Det skal føres tilsyn med om systemer som er installert for å oppdage lekkasjer fra havbunnsanlegg er operative og i henhold til regelverket. Systemer for å følge med på, og samle opp forurensning som er skjedd, er ikke en del av tilsynskampanjen.
Vanskeligere å oppdage lekkasjer fra oljeinstallasjoner på havbunnen
Siden 1980 – tallet har norsk sokkel blitt bygget ut med et betydelig antall undervannsinnretninger som er styrt fra land eller er koblet til eksisterende bemannede innretninger. Disse bunnrammene kan befinne seg flere kilometer fra de bemannede innretningene på land og ligger til dels på store dyp.
Denne måten å organisere utvinningen av olje og gass kan gjøre det vanskelig å oppdage akutt forurensning. I henhold til aktivitetsforskriften § 57 skal operatøren ha et system for å oppdage akutt forurensning for å kunne iverksette nødvendige tiltak for å begrense mulige skader på ytre miljø. Selv små utslipp av olje eller kjemikalier kan skade miljøet dersom de ikke oppdages.
Dette vil vi kontrollere
Hensikten med tilsynet er å kontrollere:
- at virksomhetene jobber systematisk og forsvarlig med forebyggende arbeid for å hindre lekkasjer
- at virksomhetens system for å avdekke og kartlegge lekkasjer gir tilstrekkelig informasjon om utslippsmengde og spredning til at virksomheten kan ta beslutning om å iverksette nødvendige tiltak for å begrense mulige skader på ytre miljø.
Tilsyn via nettmøter
I perioden september til desember 2020 planlegger vi seks tilsyn. For å begrense smitten av Covid-19 viruset, planlegger vi å gjennomføre tilsynene i 2020 med nettmøter med operatørene. Vi planlegger å ha gjennomført tilsyn med alle som opererer undervannsinstallasjoner på norsk sokkel innen utløpet av I 2021. I desember 2020 vil vi presentere resultatene fra de seks første tilsynene. Resultatene fra alle tilsynene vil bli presentert når kampanjen er sluttført.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom