Tillitsbruddet på Haramsøya
Konsesjonen og konsekvensutredningen er gammel. Fordelene som skal være større enn ulempene er ikke vurdert på tross av at planene nå er halvert. Zephyr hevder sin rett på en statlig plan fra 2009 som ble vedtatt pga forsyningssikkerhet, et argument som i dag ikke er gyldig. Saksbehandlingsfeilene handler om feil faktum og manglende varsling og klagerett.
Motvind Norge har dokumentert brudd på forvaltningsloven, energiloven, plan- og bygningsloven og forurensningsloven i flere vindkraftsaker, bl.a. på Haramsøya. Dette er brudd som utløser offentlig plikt til ulovlighetsoppfølgning, noe både statlig og lokal forvaltning har neglisjert. Statlig forvaltning har siden plan- og bygningsloven ble revidert i 2008, feilinformert lokal forvaltning om myndighetsrollen og lovanvendelsen. Politiet bruker store ressurser for å beskytte vindkraftaktørene, som har unnlatt å ivareta sine plikter etter norsk lov overfor naturen og de berørte.
NVE har erkjent at det i konsesjonsprosessene har utviklet seg en praksis hvor naboer og rettighetshavere ikke blir varslet eller hørt. Det betyr at disse heller ikke har fått mulighet til å ivareta sine interesser gjennom klage. «Ingen har påklaget vedtaket» skriver NVE og OED nå i saksdokumentene.
I vindkraftsakene er grunnleggende prinsipper og regelverk systematisk unnlatt eller forhindret.
I vårt demokrati er alle saksbehandlingsregler satt for å ivareta et formål, og de fleste begrunnes med behovet for at befolkningen skal ha mulighet til å ivareta sine interesser. Som å bli varslet når naboeiendommen er planlagt brukt til et stort industrianlegg, og å ha mulighet til å uttale seg om planer i nærmiljøet som har betydning for livskvalitet og næringsgrunnlag. I en rettsstat er retten til å klage når du mener vedtak er fattet på feil grunnlag, elementært. Å kunne omgjøre vedtak som viser seg å få et sterkt urimelig resultat er forvaltningens nødutgang. Dette er stoppesteder i beslutningsprosesser som til sammen utgjør grunnleggende elementer for å sikre rettssikkerheten i samfunnet.
Vindkraftprosjektene består av en verdikjede der verdien øker for hvert ledd, fra null til flere milliarder. I disse verdikjedene har det i realiteten vært umulig å få omgjort vedtak, uansett hvor urimelig det er, og selv om vedtaket er tuftet på myndighetsmisbruk eller korrupsjon. Konsesjonsmyndighetene har valgt å kalle konsesjoner for «rettigheter» som ikke kan tas fra konsesjonæren. Sannheten er at staten risikerer erstatningskrav fra store investeringsfond, og da heller lar folkets rettssikkerhet sprenges vekk med fjellene.
Nå gjenstår det å se hvordan Sunnmøre tingrett vurderer tilfellet Haramsøya.
Nøkkelord
Kontakter
Eivind SalenStyreleder
Tel:900 61 997eivind.salen@motvind.orgBilder




Lenker
Om Motvind Norge
Det er behov for å stanse tap av naturarealer og ødelagte lokalsamfunn. Vi trenger ikke vindkraft. Vindkraft løser ingen problem, den skaper bare nye.
Motvind Norge arbeider for en bærekraftig energipolitikk og mot vindkraft.
Vi har fakta og folket på vår side.
Les mer på Motvind.org
Følg pressemeldinger fra Motvind Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Motvind Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Motvind Norge
Motvind Norge er og skal være partipolitisk uavhengig.19.6.2025 13:59:53 CEST | Pressemelding
Et Facebook-innlegg fra en av våre medarbeidere ble i medieoppslag i dag fremstilt som en støtteerklæring til Fremskrittspartiet under høstens valg. Det stemmer ikke. Innlegget ble skrevet i forbindelse med fornybardirektivet og hvilket partier som er imot dette, og var ikke et råd til hva man skal stemme under det kommende stortingsvalget.
Bit for bit gir vi fra oss styringen over natur og folkestyre4.6.2025 17:00:52 CEST | Pressemelding
Fredag 13. juni skal Stortinget stemme over EUs fornybardirektiv av 2018 (RED II). På overflaten virker det kanskje teknisk og ufarlig. I realiteten åpner vedtaket for at Norge bit for bit gir fra seg kontroll over naturforvaltning og lokaldemokrati – til EU og kraftindustrien.
Ordfører ba regjeringen presse gjennom vindkraft: – Kan ha brutt loven26.5.2025 09:15:00 CEST | Pressemelding
Motvind Norge reagerer sterkt på at ordføreren i Aremark har bedt regjeringen om hjelp til å påvirke et lokalt kommunestyrevedtak om vindkraft. En juridisk vurdering slår fast at fremgangsmåten kan være i strid med kommuneloven – og bryter med selve prinsippet om lokalt selvstyre.
Lokalsamfunn og natur under press – åpent møte om vindkraftplanene i Balsfjord14.5.2025 12:17:39 CEST | Pressemelding
Søndag 18. mai kl. 15.00–17.00 inviterer Motvind Troms til åpent folkemøte på Samfunnshuset i Nordkjosbotn. Arrangementet skjer i forkant av formannskapets behandling av rådmannens forslag om å åpne store naturområder i Balsfjord for vindkraftutbygging.
Venstre stemte for Equinor – mot naturen: – Et svik mot miljøet, sier Motvind Norge7.5.2025 12:16:09 CEST | Pressemelding
6.mai 2025 stemte Stortinget for å åpne Finnmark for storstilt vindkraftutbygging og elektrifisering av Melkøya. Equinor får grønt lys til å hente kraft fra land til LNG-anlegget på Melkøya – en beslutning som vil binde opptil 80 % av Troms og Finnmarks kraftressurser til ett industriprosjekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom