Kulturrådet

TIDSÅND OG ÅNDENØD - KULTURTIDSSKRIFTENE I NORGE

Del

Kulturrådet inviterer til lansering av boka "Kulturtidsskriftene" og til debatt om kulturtidsskriftenes tilstand, utfordringer og betydning.

Kulturtidsskriftene har lenge hatt en viktig funksjon i den politiske og kulturelle offentligheten i Norge. De har vært arenaer for kritisk refleksjon, opplysning og debatt om aktuelle kultur- og samfunnsspørsmål, og slik – har det blitt hevdet – har de bidratt til å formidle tidsånden gjennom ulike historiske epoker. Er dette fremdeles situasjonen for kulturtidsskriftene?

Kulturtidsskriftene har alltid vært preget av svak økonomi. I de senere årene har dessuten endringer i medielandskapet bidratt til å øke presset mot kulturtidsskriftenes egenart. Hvilke konsekvenser har dette for de mer dyptpløyende tekstsjangrene som karakteriserer kulturtidsskriftene, og – i neste omgang – for den offentlige debatten? Betyr dette at tidsåndens formidlere lider åndenød, eller er kulturtidskriftene fremdeles en livskraftig publiseringsform?

På oppdrag fra Norsk kulturråd har Paul Bjerke, Lars Julius Halvorsen, Bjarne Riiser Gundersen og Audhild Gregoriusdotter Rotevatn fra Høgskolen i Volda utredet kulturtidsskriftene i Norge. I den forbindelse inviteres det til boklansering og seminar for å belyse kulturtidsskriftenes betydning, tilstand og utfordringer. Hva er kulturtidsskriftenes egenart og funksjon i den offentlige samtalen? Hvordan forstår kulturtidsskriftenes seg selv, og hvordan kommuniserer de med sine lesere? Hvilke utfordringer står kulturtidsskriftene overfor i dag, og hvordan ser det norske tidsskriftfeltet ut fra et europeisk perspektiv? 

Kulturtidsskriftene utgis av Fagbokforlaget i samarbeid med Kulturrådet.

Meld deg på arrangementet her

Påmeldingsfrist: 27. februar

PROGRAM

09.30: Kaffe, enkel servering

10.00: Velkommen ved Jorunn Veiteberg, Norsk kulturråd

10.10: Presentasjon av boka Kulturtidsskriftene ved Paul Bjerke og Lars J. Halvorsen, Høgskulen i Volda

11.00: Kommentar ved Eirik Vassenden, Universitetet i Bergen

11.30: Kommentar ved Carl Henrik Fredriksson, skribent og tidligere redaktør for Eurozine

12.00: Lunsj

12.45: Tidsskriftenes selvforståelse, metode og formidling

  • Vagant – Audun Lindholm
  • Syn og Segn – Knut Aastad Bråten
  • Melk – Martine Johansen

13.45: Tidsskriftene og leserne
Samtale ledet av Cathrine Sandnes. Deltagere: Bente Riise, Tidsskriftforeningen, Mariann Schjeide, leder Norsk Bibliotekforening og Christian Kjelstrup, redaktør Samtiden.

14.45: Tiden og veien – hva gjør Kulturrådet nå?, Arne Vestbø, Norsk kulturråd

15.15: Slutt

Moderator for seminaret: Cathrine Sandnes

Les mer om Kulturtidsskriftene her

Kontakt

Pressekontakt: Karen Thue - Tlf. 976 45 565 - e-post: karen.thue@kulturradet.no

Bilder

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom