Tidlig og automatisk avdekking av sykdom hos fisk vant gull
Et studentlag fra Universitetet i Oslo har utviklet et system som skal gjenkjenne sykdom i fisk før sykdommen sprer seg og skaper ytterligere skade i fisken. De har deltatt i en internasjonal bioteknologikonkurranse, International Genetically Engineered Machine (iGEM). Studentlaget vant gull i konkurransen. Laget ble også nominert til pris for beste software i konkurransen. Dette er første gang for et lag fra Norge.

Et studentlag fra Universitetet i Oslo deltok i den internasjonal bioteknologikonkurranse, International Genetically Engineered Machine (iGEM). Studentlaget vant i dag gullmedalje for sitt prosjekt Sal.Coli. Laget ble også nominert til pris for beste software i konkurransen. Dette er første gang for et lag fra Norge.
Sykdom hos fisk blir oppdaget tidligere
De har utviklet et automatisk system som skal registrere sykdom i fiskepopulasjoner under intensiv oppdrett tidlig i sykdomsforløpet ofte mellom 100`000-200`000 Atlantisk laks med tillatt MTB (maks tillatt biomasse) tetthetsgrense med 25kg/m3 tilsvarer 5 laksefisk på 5 kg per individ for hver kubikkmeter i vannmassene.
Systemet observerer og signaliserer endringer i fiskens oppførsel med utgangspunkt hentet fra et felles bevegelsesmønster hos frisk fisk slik at hvis 1 eller 2 fisk blant 100`000 fisk vil signaliseres til dette deteksjonssystemet. Denne formen for profylakse som betyr å forebygge sykdom hjelper oppdrettere å utføre tiltak tidligere enn ved standardisert prosedyre som er første ledd mistanke sykdom før andre ledd som er påvist sykdom.
Ved tidligere behandling vil også fisken være bedre rustet i badebehandlinger enn hvis sykdommen er spredd til hele populasjon og hvor immunsystemet er mer belastet i populasjonen. Et slikt system er av stor interesse for oppdrettsnæringen hvor årlig økonomisk tap stor på grunn av ulike sykdommer.
Prosjektet har spesielt sett på AGD, amøbisk gjellesykdom hos laks. Studentlaget vant gullmedalje i iGEM konkurransen. På grunn av COVID-19 foregikk premieutdelingen digitalt, den skulle originalt blitt holdt i Boston, USA.
Nytt verktøy for fiskeoppdrett
Fiskeoppdrett er en viktig industri i Norge og verden over. Dessverre dør mange av fiskene på grunn av sykdom, ofte ved for sein oppdagelse og behandling. IGEM teamet fra UiO har jobbet med noen nye konsepter for å redusere antall fisk som dør. De har sett på hvordan man kan bruke målinger på felles oppførsel, som fiskestimer, for å kunne si om fiskene er syke eller friske og normaliserte.
For å utforske denne ideen har de brukt data simulering av fisk og maskinlæring for å se om fiskene er syke. Ved å lage videosnutter av simuleringene, har de sett at et automatisk system basert på maskinlæring var mye flinkere til å gjenkjenne på atferden om fiskene er syke enn ved normal svømmeatferd. De har også laget planer for hvordan man kan bruke genmodifisering for å få en bakterie til å produsere deler av en medisin som kan behandle gjellesykdom, som er forårsaket av amøber som angriper det respiratoriske organene (gjellene) hos atlantisk laks.
Internasjonal bioteknologikonkurranse
International Genetically Engineered Machine (iGEM) er en internasjonal biotknologikonkurranse for studenter. Hvert lag velger sitt eget prosjekt eller kan bygge på et tidligere lag sitt arbeid. De arbeider med prosjektet sitt gjennom sommeren og presenterer arbeidet sitt i en konkurranse som heter «iGEM Jamboree». Her møtes lag verden over og skal presentere prosjektet og arbeidet sitt for et panel av fagdommere.
iGEM’s store begivenhet er den årlige Jamboreen. Ca. 300 lag fra verdens beste universiteter deltar i den årlige konkurransen. Det kommer nesten 6000 studenter fra hele verden til Boston i USA for å presentere prosjektet sitt. I år deltar 4800 studenter på den digitale jamboreen fra 13. til 22. november. Presentasjon av årets vinnere av konkurransen er søndag 22. november 2020.
Nøkkelord
Kontakter
Martin Eide Lien:
Mob: 45244502
E-post: meidelien@gmail.com
Bilder
Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
- UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
- Sem Sælands vei 24
- 0371 Oslo
- 22 85 56 00
- http://www.mn.uio.no/
Følg saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Mutasjoner er en helt naturlig ting, både for virus og mennesker14.2.2021 09:37:43 CET | Aktuelt
Koronatiltak gjør livet surt for virusene. Da kan mutanter med andre egenskaper få en fordel.
Brannrammede svensker fikk luftrenser etter besøk av UiOs mobile laboratorium11.2.2021 10:56:40 CET | Aktuelt
I flere måneder har det brent i et avfallsdeponi i Sverige. Først da UiOs spesialbygde SUV kom på besøk, fikk folk i nærheten luftrenser i huset.
Kunnskap om pest ble nyttig i kampen mot korona-pandemien8.2.2021 14:37:13 CET | Aktuelt
Nils Chr. Stenseth har studert pestbakterien og Svartedauden i 20 år. Det kom til stor nytte da korona-viruset skapte en global pandemi.
Nå kan forskere se fra rommet hvor godt lufta er i stand til å rense seg selv7.2.2021 16:11:51 CET | Aktuelt
Takket være avansert teknologi – og ved å slå ut et flyvindu – kan satellitter nå følge med på den livsviktige kjemien i atmosfæren.
Skolopendere har utviklet gift ved hjelp av bakterier og sopp5.2.2021 16:01:28 CET | Pressemelding
Giftekspert Eivind Undheim har funnet det desidert største og mest varierte bidraget til noen dyregift vi kjenner til hos skolopendere, også kjent som tusenbein.
Farmasøytens fokus kan redda liv5.2.2021 15:52:07 CET | Aktuelt
Når tverrfaglege team i sjukehus vert utvida med ein farmasøyt, kan dødsfall etter utskriving reduserast med ein tredjedel.
Feil bruk av farger kan forvrenge vitenskapelige data5.2.2021 12:35:53 CET | Aktuelt
Hvilket av disse Mars-bildene sier mest om hvordan planeten ser ut? Forskere oppfordres til å bli mer bevisste når de fargelegger.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom