NBBL - Norske Boligbyggelag

Tid for dugnad: – Ulovlig å straffe hjemmesitterne

Del

Våren er dugnadstid i sameier og borettslag, men ikke alle er like flinke til å møte opp. For noen boligselskaper kan det være fristende å bøtelegge de som uteblir, men er dette egentlig lov?

NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad.
NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad.

Dugnad handler ofte om å gjøre uteområdene trivelige for en ny utesesong eller få utført enkelt vedlikeholdsarbeid uten for store kostnader. Dessuten er det en god anledning for beboerne til å treffes og bli bedre kjent, men ikke alle beboere ønsker eller har anledning til å delta i dugnaden.

– Det kan oppleves som urettferdig at noen sitter hjemme mens andre arbeider for fellesskapets beste, særlig dersom beboeren uteblir uten god grunn. Det kan derfor være fristende for styret å sette i verk tiltak for å øke dugnadslysten, sier Line C.B Bjerkek, advokat i NBBL.

Bøtelegging ulovlig

Dugnadsfravær har ledet flere borettslag og sameier til å ilegge beboere som ikke deltar en dugnadsbot. Dette er ikke lov, ifølge Bjerkek.

– Det er ingen plikt å delta på dugnad, ergo er det ulovlig å straffe hjemmesitterne. Vedlikehold av fellesarealene er fellesskapets ansvar, og ingen eier kan pålegges en arbeidsplikt selv om det kan være en fin måte for boligselskapet å spare penger på. Et standard gebyr vil heller ikke være i tråd med reglene som gjelder for fordeling av felleskostnader, sier Bjerkek.

Kompensasjon for dugnadsarbeid er lov

Alternativet til dugnad er at styret leier inn profesjonelle til å utføre oppgavene. Styret kan også bestemme at de som deltar på dugnaden kan få en rimelig godtgjørelse for arbeidet. De som ikke deltar må betale kostnadene som tilkommer når arbeidet må bestilles av profesjonelle.

– For eksempel der maling av egen garasje kan gjøres på dugnad, må den som ikke maler selv finne seg i å betale malekostnadene. I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden får redusert felleskostnad den aktuelle måned, mens de som uteblir må ta kostnaden tilsvarende sin del av arbeidet som ikke ble utført. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid.

Bjerkek minner om at styret må gjøre en risikovurdering av dugnadsoppgavene slik at beboerne ikke utsettes for unødvendig risiko for skader, for eksempel ved arbeid i høyden uten tilstrekkelig sikring. Farlige oppgaver bør overlates til profesjonelle.

Slik får du beboerne med:

  • Legg opp til hygge med litt enkel servering, som pølser, kake og kaffe eller lignende. Kakebaking eller kaffekoking kan også være en måte å bidra på for de som ikke har mulighet til å utføre tyngre fysisk arbeid.

  • Heng opp gjøremålsliste i forkant der beboerne selv kan tegne seg til ulike oppgaver som må gjøres. Mange har også egne facebookgrupper der dugnadsaktiviteter kan avtales. Det er styret som har ansvar for vedlikehold av fellesarealene, og det er de som bestemmer at vedlikehold skal gjennomføres og på hvilken måte det skal skje.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad.
NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad.
Last ned bilde

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom