Trygg Trafikk

Ti trafikkdødsfall i september

Del

Ti personer omkom i trafikken i september. Det er syv færre enn samme periode i fjor. Likevel er det flere omkomne så langt i år enn i samme periode i 2017 – som er året med foreløpig lavest antall omkomne.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Til sammen har det omkommet 73 personer i trafikken så langt i 2019 mot 79 på samme tid i fjor og 72 i 2017. Av de omkomne var det 5 bilførere, 3 motorsyklister 1 syklist, og 1 mini crosser.

– Etter flere år med betydelig nedgang i antall omkomne ser vi nå enn stagnering de siste årene. Hvis vi skal nå de nasjonale målene om maksimalt 350 drepte og hardt skadde i trafikken innen 2030, må vi igjen se en tydelig reduksjon i antall omkomne i trafikken, sier direktør for Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Oppfordrer til styrket sikkerhetsinnsats

– Derfor må vi fortsette og ytterligere forsterke det gode trafikksikkerhetsarbeidet som vi vet har effekt. Vi må fokusere på både holdningsskapende- og ulykkesforebyggende arbeid som f.eks. fartsregulerende tiltak på de mest ulykkesutsatte strekningene. Det er viktigere enn noen gang at vi ikke gjør noe som bremser den positive utviklingen vi tross alt har sett over tid, fortsetter han.

I denne sammenhengen har Trygg Trafikk nylig vært svært kritisk til regjeringens vedtak om å sette opp fartsgrenser på utvalgte strekninger og begrense bruk av streknings-ATK. I begge saker er beslutninger fattet på tvers av faglige råd.

Menn omkommer oftest i trafikken

Det er fortsatt menn som topper ulykkesstatistikken i trafikken. For året så langt er det 16 kvinner av de totalt 73 omkomne. Dette er det laveste antallet omkomne kvinner i trafikken i nyere tid.

– Det er fortsatt stor overvekt av menn på ulykkesstatistikken. Årsakene til dette er sammensatt, og at menn generelt kjører mer enn kvinner er en av disse. Likevel er det grunn til å tro at kvinner tar mindre risiko, holder fartsgrensene og unngår risikoatferd som ruspåvirket kjøring i større grad enn menn. Vi trenger at menn i likhet med kvinnene tar mindre risiko bak rattet, slår Johansen fast.

Værskifte over hele landet

Samtidig med at flere har startet på høstferie meldes det om store snømengder og krevende kjøreforhold flere steder i landet.

– Vær forberedt på frost og glatte veier hvis du skal til fjells. Det første du bør gjøre er å skifte til vinterdekk. Slitte dekk gir dårligere veigrep. På glatte veier kan bremselengden være hele 4 ganger høyere enn på tørre veier. Det betyr større risiko for uhell og kollisjoner. Mønsterdybden på vinterdekkene skal være minst tre millimeter – uansett dekktype. Trygg Trafikk anbefaler 4 millimeter. Er mønsterdybden mindre enn 3 millimeter må du kjøpe nye dekk, avslutter Johansen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde

Dokumenter

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg saker fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom