FN-sambandet

Ti år siden konflikten startet i Syria

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Infografikk: World Food Programme (WFP)
Infografikk: World Food Programme (WFP)

 

Syria: 10 år siden konflikten startet

Det er nå 10 år siden den arabiske våren begynte i Syria. Opprøret førte til den grusomme krigen som pågår fortsatt. 90 prosent av alle barn i landet trenger hjelp, ifølge UNICEF.

Syria er tema i FNs Sikkerhetsråd i dag. FNs spesialutsending til Syria, norske Geir O. Pedersen, skal orientere Sikkerhetsrådet om situasjonen i landet. 

FNs generalsekretær orienterte journalister om situasjonen i Syria forrige uke, og etterlyste handling fra Sikkerhetsrådet for å sikre humanitære hjelpearbeidere tilgang til sivilbefolkningen.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, hadde også en uttalelse nylig om menneskene som har forsvunnet som følge av krigen i Syria.

FNs sikkerhetsråd

USA har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mars.

Mandag: Orientering og konsultasjoner om den politiske situasjonen i Syria.  
Spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, skal orientere Sikkerhetsrådet.

Tirsdag: Orientering og konsultasjoner om situasjonen i Jemen. Spesialutsending for Jemen, Martin Griffiths, og undergeneralsekretær for humanitære spørsmål, Mark Lowcock, skal orientere Sikkerhetsrådet. General Abhijit Guha, som leder FN-oppdraget som støtter opp om Hodeidah-avtalen, deltar i konsultasjonene. Sikkerhetsrådets komité om resolusjon 1540 vil også avholde et møte. 

Onsdag: Uformelt Arria-møte om situasjonen på Krimhalvøya (Russland er initiativtaker).

Torsdag: Konsultasjoner og orientering om generalsekretærens rapport om implementering av resolusjon 1701. Denne resolusjonen ble vedtatt i 2006 og ba om opphør av krigstilstanden mellom Hizbollah og Israel. Undergeneralsekretær for fredsoperasjoner, Jean Paul Lacroix, og spesialkoordinator for LibanonNajatRochdi, skal orientere Sikkerhetsrådet.

Fredag: Uformelt Arria-møte om religion- og trosfrihet (Storbritannia er initiativtaker). Sikkerhetsrådets militærkomité møtes for å diskutere ny teknologi og hvordan FNs militære komponenter er med på å forhindre og motvirke konfliktrelatert seksuell vold.

Sikkerhetsrådet diskuterte matsikkerhet og konflikt  

Ved utgangen av 2020 sultet mer enn 88 millioner mennesker som følge av konflikt og ustabilitet. Det er en økning på 20 prosent fra året før, og trenden vil trolig fortsette i 2021, om ingenting gjøres. "Dersom man ikke gir mat til mennesker, gir man næring til konflikter”, sa FNs generalsekretær på Sikkerhetsrådets møte om matsikkerhet og konflikt. Mer enn 30 millioner mennesker er bare “et steg unna” sultkatastofe, sa generalsekretæren. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein deltok på møtet.

Sikkerhetsrådet fordømmer volden i Myanmar 

FNs sikkerhetsråd fordømmer volden mot fredelige demonstranter i Myanmar og er bekymret for restriksjonene for medisinsk personell, journalister og sivilbefolkningen. 

Myanmar: Forbrytelser mot menneskeheten? 

FNs spesialrapportør for Myanmar, Thomas Andrews, leverte torsdag en ny rapport til FNs menneskerettsråd om situasjonen landet. Andrews hevder militæret med stor sannsynlighet begår forbrytelser mot menneskeheten i Myanmar. Siden kuppet, har militæret angrepet og fordrevet flere tusen mennesker fra etniske minoriteter 

Nettmøte med utenriksministeren: Hvordan jobber Norge i FNs Sikkerhetsråd?

Det ble en spennende skoledag for de rundt 1000 elevene som var med da utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte med Leo Ajkic for å snakke om Norge i Sikkerhetsrådet. I januar 2021 ble Norge valgt inn som 1 av 15 land i rådet. Utenriksministeren og Ajkic diskuterte og drøftet blant annet hvilke saker Norge har fokus på og hva slags ansvar vi har i rådet.  

Skoleklasser over hele landet fulgte arrangementet live, og fikk mulighet til å stille utenriksministeren spørsmål. Spørsmålsrunden ble fulgt opp med quiz hvor over 300 elever deltok. Atlanten Videregående skole i Kristiansund stakk av med den gjeve seieren.

FN-sambandet vil takke utenriksminister Ine Eriksen Søreide, konferansier Leo Ajkic og skoleklassene som deltok for et flott arrangement!

Kvinner i politikken 2021: Fremskritt og tilbakeskritt  

Det har vært både fremskritt og tilbakeskritt når det gjelder likestilling i politikken det siste året, ifølge FNs kvinneorganisasjon (UN Women). Samtidig som flere land har kvinnelig stats- og regjeringsoverhode, har det også vært en økning i antall land som ikke har noen kvinner i regjeringen.  

FN er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i:  

USA: Spesialrapportører i FN oppfordrer Biden å avvikle dødsstraff 

I 2020 ble 13 personer i USA drept løpet av seks måneder som følge av dødsstraff 

Å spille fotball en «gravplass»; boikott eller ikke boikott? 

Det er stor uenighet om Norge bør delta fotball-VM i Qatar i 2022, på grunn av landets alvorlige brudd på menneskerettighetene. 

Demokratiet taper, mens autoritære regimer øker i verden 

Årets rapport fraThe Economist Intelligence Unit,som rangerer demokratiets stilling verden, “Democracy Index 2020: In sickness and in health?”viser at hvert tredje menneske verden lever i land med autoritære styrer og at bare 23 land verden er helt demokratiske. Norge ligger på topp som verdens mest demokratiske land. Nord-Korea er nummer 167 på indeksen og er dermed ansett som verdens minst demokratiske land.

Årets rapport viser at utviklingen går feil vei. 116 av 167 land har fått lavere score enn de hadde året før. De mange tiltakene for å stoppe smittespredning på grunn av koronapandemien blir sett på som den viktigste årsaken til at gjennomsnittet er det laveste siden den første indeksen ble utarbeidet i 2006.  

Hver femte digitale plattform-arbeider i verden kommer fra India 

ILOs årlige rapport World Employment and Social Outlook har viet årets utgave til den digitale utviklingen og konsekvensen den har på arbeidsmarkedet 

Bloomberg har sett nærmere på funnene i rapporten om den globale fordelingen av oppdrag versus arbeidere denne bransjen. Oversikten viser at mens etterspørselen etter digitale online-tjenester stort sett kommer fra land som USA, Storbritannia, Australia og Canada, er en stor andel av arbeiderne fra utviklingsland. Den største gruppa, som utgjør 20 prosentkommer fra India. Ifølge ILO, har majoriteten av desom jobber med online-tjenester ingen trygdeordningerog har store mangler når det gjelder forsikring og pensjonsordninger.    

Hvilke konsekvenser fører et år med pandemi med seg for barna? 

Det har UNICEF nå laget eoversikt over: 168 millioner skolebarn har nesten ikke hatt tilgang på skole  et årfattigdommen har øktfærre lærer å skrive og leseytterligere 10 millioner barn riskikerer barneekteskapog en rekke andre utfordringer. Dette har altså blitt den nye hverdagen for millioner av barn verden rundt. Arrene pandemien har påført,vil sitte for alltid for mange av dem.

Les artikkelen og  hele oversikten her: https://www.unicef.org/coronavirus/COVID-19-pandemic-scarred-world-children 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aktuelt

17. mars: Lansering av Rikets tilstand på asylfeltet 2021

17. mars: Gjør vi nok for å nå bærekraftsmålene?

16. mars: Leading for the Future 2021

18. mars: 10 years of war – what’s next for Syria

18. mars: Afghanistan under lupen: Samtale med Terje Magnussønn Watterdal

18. mars: Matsikkerhet og korona - kan vi forebygge en ny pandemi?

22.-25. mars: Menneskerettighetsuka 2021

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fra FN-kalenderen

20. mars: Internasjonal dag for lykke

21. mars: Internasjonal dag mot rasediskriminering

21. mars: Verdens poesidag (UNESCO)

21. mars: Internasjonal dag for skog

21. mars: Nowruz – persisk nyttår

21. mars: Verdensdagen for Downs syndrom

22. mars: Verdens vanndag

23. mars: Verdensdagen for meteorologi

24. mars: Internasjonal dag for rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd og for verdighet for ofrene

24. mars: Verdens tuberkulosedag

25. mars: Internasjonal minnedag for ofrene for slaveri og den transatlantiske slavehandelen

25. mars: Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir holdt fanget eller en borte

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Infografikk: World Food Programme (WFP)
Infografikk: World Food Programme (WFP)
Last ned bilde
Fra dagens nettmøte med over 300 skoleelever. Foto: FN-sambandet
Fra dagens nettmøte med over 300 skoleelever. Foto: FN-sambandet
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom