Thorbjørnrud Brilliant Brie
Brilliant Brie er Thorbjørnrud Ysteri sin tredje ost som mottar Spesialitet-merket. Ysteriet og Øvre Kjekshus Gård er viktige hjørnesteiner i lokalmat-Norge.
En stolt Olav Lie-Nielsen, eier av Thorbjørnrud Ysteri, tok i mot plakett og rosende ord fra ordfører Morten Lafton.
- Det er stas å få annerkjennelse for produktene våre. Det betyr mye at arbeidet vårt blir lagt merke til. Det er også en verdi for oss i å få Spesialitets-merket på våre produkter fordi det representere et nettverk. Det å bli kjent med andre produsenter og utveksle erfaringer drar vi nytte av. Innenfor ostens verden mener jeg vi på mange måter har lagd en «global family». Alle ysteriene følger og støtter hverandre, det opplever jeg som veldig positivt, sier Olav Lie-Nielsen.
Brilliant smaksopplevelse
- Nydelig og delikat kremig konsistens. Rund, men likevel frisk smak. Fløyel i munnen. Helstøpt produkt fra Thorbjørnrud Ysteri. Unikt i sitt slag i Norge. Dette var noen av kommentarene fra Fagjuryen for Spesialitet. Les mer om Fagjuryen her.
Brilliant Brie er en hvitmuggost av typen trippelkremet brie. Det vil si at ystemelken blir tilsatt overskuddsfløte fra en av ysteriets andre Spesialitet-merkede oster. Dette gir osten sin karakteristiske kremige konsistens og smøraktige smak. Osten dufter av ferskt smør og har en fin syrlighet. Smaken er fint balansert mellom fete, syrlig og salte toner.
På grunn av sitt høye innhold av fløte så dominere smaken av smør/fløte. Produktet er et levende bevis for at alt blir bedre med nettopp fløte. Til å begynne med har produktet en frisk, mild karakter og etter 30 dager får man mer moden sekundær-aromaer mot nøtter og umami. Brilliant Brie er en meget vellaget ost og i særklasse i sin kategori.
Eget ysteri på Thorbjørnrud Hotel
Brilliant Brie er laget av melk fra Olav Lie-Nilsens egne gård, Øvre Kjekshus Gård. Melken kommer fra NRF- og Jerseykyr som gir en svært god ystekvalitet. Osten produseres i ysteriet på Thorbjørnrud Hotell. Ysteriet drives i stor grad på stedegne ressurser.
Navnet henviser til at osten er inspirert av sin franske ekvivalent i samme sjanger «Brillat Savarin», men at den samtidig er et rendyrket Hadeland produkt lagd for norske ganer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Lars Haug
Fagsjef Lokalmat
+47 993 01 572
lars.haug@matmerk.no
Bilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom