Stiftelsen Norsk Mat

Thorbjørnrud Brilliant Brie

Del
- Det er imponerende å se hva Olav får til. Som ungdom bada jeg jo i dette bassenget og nå er det ysteri. Han bruker gården sin og setter Jevnaker på kartet. Olav er en god ambassadør for kommunen og det er vi skikkelig stolte av, sa ordfører Morten Lafton da han delte ut Spesialitet-merket til Thorbjørnrud Ysteri sin Brilliant Brie.
F.v. Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.
F.v. Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.

Brilliant Brie er Thorbjørnrud Ysteri sin tredje ost som mottar Spesialitet-merket. Ysteriet og Øvre Kjekshus Gård er viktige hjørnesteiner i lokalmat-Norge. 

En stolt Olav Lie-Nielsen, eier av Thorbjørnrud Ysteri, tok i mot plakett og rosende ord fra ordfører Morten Lafton. 

- Det er stas å få annerkjennelse for produktene våre. Det betyr mye at arbeidet vårt blir lagt merke til. Det er også en verdi for oss i å få Spesialitets-merket på våre produkter fordi det representere et nettverk. Det å bli kjent med andre produsenter og utveksle erfaringer drar vi nytte av. Innenfor ostens verden mener jeg vi på mange måter har lagd en «global family». Alle ysteriene følger og støtter hverandre, det opplever jeg som veldig positivt, sier Olav Lie-Nielsen.

Brilliant smaksopplevelse

- Nydelig og delikat kremig konsistens. Rund, men likevel frisk smak. Fløyel i munnen. Helstøpt produkt fra Thorbjørnrud Ysteri. Unikt i sitt slag i Norge. Dette var noen av kommentarene fra Fagjuryen for Spesialitet. Les mer om Fagjuryen her. 

Brilliant Brie er en hvitmuggost av typen trippelkremet brie. Det vil si at ystemelken blir tilsatt overskuddsfløte fra en av ysteriets andre Spesialitet-merkede oster. Dette gir osten sin karakteristiske kremige konsistens og smøraktige smak. Osten dufter av ferskt smør og har en fin syrlighet. Smaken er fint balansert mellom fete, syrlig og salte toner.

På grunn av sitt høye innhold av fløte så dominere smaken av smør/fløte. Produktet er et levende bevis for at alt blir bedre med nettopp fløte. Til å begynne med har produktet en frisk, mild karakter og etter 30 dager får man mer moden sekundær-aromaer mot nøtter og umami. Brilliant Brie er en meget vellaget ost og i særklasse i sin kategori. 

Eget ysteri på Thorbjørnrud Hotel 

Brilliant Brie er laget av melk fra Olav Lie-Nilsens egne gård, Øvre Kjekshus Gård. Melken kommer fra NRF- og Jerseykyr som gir en svært god ystekvalitet. Osten produseres i ysteriet på Thorbjørnrud Hotell. Ysteriet drives i stor grad på stedegne ressurser.

Navnet henviser til at osten er inspirert av sin franske ekvivalent i samme sjanger «Brillat Savarin», men at den samtidig er et rendyrket Hadeland produkt lagd for norske ganer.

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

Les mer om fagjuryen

Nøkkelord

Kontakter

Lars Haug


Fagsjef Lokalmat


+47 993 01 572
lars.haug@matmerk.no

Bilder

F.v. Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.
F.v. Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.
Last ned bilde
Produktbilde av Brilliant Brie. Fotograf: Lisa Westgaard.
Produktbilde av Brilliant Brie. Fotograf: Lisa Westgaard.
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye