Grappa Musikkforlag AS

The Source er ute med nytt album!

Del
The Source er en kvartett med lang fartstid, nå bestående av Øyvind Brække (trombone), Trygve Seim (saksofon), Per Oddvar Johansen (trommer) og Mats Eilertsen (bass). Etter flere årstidsrelaterte utgivelser som «The Source: of: Christmas», «The Source: of Summer» er det nå en ren kvartettutgivelse som foreligger. Musikken er signert alle medlemmene i kvartetten og spenner over et stort register: Raga, Shuffle, swing, lyriske partier, improvisasjon, heftig trombone- / tromme- duo med mer. Albumet "... but swinging doesn´t bend them down" er ute 15. oktober!
The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.
The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.

The Source - "... but swinging doesn´t bend them down " - album ute 15.10

Lytt: https://orcd.co/thesource

The Source:
Øyvind Brække, trombone
Trygve Seim, saksofon
Per Oddvar Johansen, trommer
Mats Eilertsen, bass

The Source er en kvartett med lang fartstid. Faktisk startet bandet opp allerede i 1993, med besetningen Ingebrigt Haaker Flaten, bass, Per Oddvar Johansen, Trygve Seim og Øyvind Brække, som alle studerte ved jazzlinja ved konservatoriet i Trondheim den tiden.

Det nye albumet «... but swinging doesn´t bend them down» kommer nå ut på det legendariske plateselskapet Odin. Platetittelen er hentet fra diktet «Birches» av den amerikanske dikteren Robert Frost, en tittel som rommer den barnlige drømmen om klatring mot tretoppene på svingende bjørkegrener, men også en refleksjon over realiteten og voksenlivet som venter på bakken… Likevel, bjørkegrenene bøyer seg tilbake etter vår klatring…!

Historien om «The Source» - fortalt av Øyvind Brække:
Vi laget i begynnelsen mye musikk influert av Ornette Coleman-kvartetten, men også av det nordiske soundet. Spesielt var Jan Garbareks 70-talls trio Triptykon (med Wesala/Andersen) en sentral influens. Viktig var også Miles Davis 60-tallskvintett og Roswell Rudds ulike kvartettprosjekter med saksofonistene John Tchicai eller Steve Lacy. Låtene var nå ofte anekdotiske skisser, med vekselvis kollektive soloer og rene soloraid jaget av en høyenergisk rytmeseksjon. Bandets første utgivelse var «Olemanns Kornett» i 1994 på selskapet Curling Legs Prod. I 1995 fulgte vi opp med vår første juleplate: «The Source: of Christmas» - også utgitt på Curling legs. I 2000 utkom en live-innspilling vi gjorde med Motorpsycho Kongsbergjazz i 1995: «The MotorSource Massacre» på Stickman Records. Dette var et høydepunkt i et år preget av mange absurdistiske konserter i skjæringspunktet performance/frijazz. I 1996 overtok Finn Guttormsen bassrollen i bandet. Guttormsen var forøvrig også med på bootlegplaten «The Source: of Christmas Live at Blå» på selskapet Booting Legs året før (2001).

Samarbeidet med en strykekvartett i en frijazz-kontekst fikk sitt klimaks i vår utgivelse fra 2002 på ECM: “The Source and Different Cikadas”. Dette albumet ble også det siste med Finn Guttormsen på bass.
Prosjektet hadde sitt utgangspunkt i produksjonen «Den Pluralistiske Sitron», der Trondheimskunstneren Silje Sagfjæra monterte sitroner på lange metall-stativer for en konsert med The Source, Cikada kvartetten og Arve Henriksen. I september, år 2000 ble dette prosjektet iscenesatt som en ishockeykamp på Leangen Ishockeyhall i Tronheim med spesialdesignede drakter for spillerne!

Besetningen med Mats Eilertsen har vært konstant siden 2004, i forbindelse med vår første kvartettutgivelse på ECM i 2006: «The Source». Vår legendariske julekonsert-tradisjon, startet faktisk så tidlig som i 1995, med fantasifulle arrangementer på tradisjonelle julesanger, første gang på Pigalle i Oslo, med Prime Time Big Band og en rekke gjestevokalister. Fra 2000-tallet fikk showet en orientalsk dreining, da vi knyttet til oss raï-sangeren Cheb Hocine. I 2005 kom et klimaks i prosjektet i forbindelse med innspillingen av liveplaten «The Source: of Christmas Live» (utgitt i 2007 på Grappa ), med både Marinemusikken, bandet Sharkiat fra Cairo, og en rekke svært forskjellige gjestevokalister i sving, fra Tora Augestad, Anne-Lise Berntsen, Lars Klevestrand, Julius Winger, Cheb Hocine og andre. I årene fra 2005-2011 gjestet disse showene alle Norges største byer i førjulstiden, men alltid med et overfylt Cosmopolite i Oslo som årlig finale og høydepunkt. Det siste tiåret har indisk raga også blitt et element, etter at vi introduserte det indisk/norske bandet Shankara (med Jay Shankar og Sunanda Sharma i spissen). Et spektakulært dansenummer med derwishdanseren Raed AbdelGhany har også blitt lagt til. Juleshowene har siden 2010 kun vært fremført over flere opptredener på Oslo`s Cosmopolite.

I årene 2007-2016 har bandet også vært å høre på ulike festivaler på kontinentet sommerstid, men de senere år har hovedvirksomheten dreiet seg rundt nettopp disse spektakulære jule-og sommerkonsertene - som ofte kan inkludere opp mot 20 gjeste- artister!

Sommershowet ble første gang iscenesatt i 2007 under Olavsfestdagene og fikk sitt høydepunkt i utgivelsen; «The Source: of Summer» fra 2013 på Grappa. Denne gang var temaet sommer og gamle sommerschlagere i ny form. Disse showene ble fremført i Trondheim, Lillehammer og Oslo fra 2007- 2011.

I 2019 rakk bandet to viktige studioprosjekter; det første var en innspilling i juni av musikksporet for Elsa Kvammes dokumentarfilm om Jan Erik Vold: «Sorry Brødre, det ble meg!». Musikken ble innspilt live med kvartetten under instruksjoner fra Kvamme i NRK Radio, basert på låter fra The Source` kommende kvartettalbum, i tillegg til enkelte låter av Trygve Seim.

Det andre studioprosjektet i 2019 var innspillingen i oktober av The Source` nye kvartettalbum « ... but swinging doesn`t bend them down» i Hallibakken Lydstudio på Nesbyen, med Tor Magne Hallibakken som ansvarlig både for innspilling og mix. Albumet ble mixet i 2020 og fikk i mai 2021 sin siste mastering og cover art av Nick Alexander basert på Knut Brys flotte fotografier fra Hallibakken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.
The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.
Last ned bilde
The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.
The Source: Trygve Seim, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen & Øyvind Brække. Foto: Knut Bry.
Last ned bilde
Cover foto: Knut Bry. Cover design: Nick Alexander.
Cover foto: Knut Bry. Cover design: Nick Alexander.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye