NAF

Tesla er vippet ned fra lade-tronen

Del

Tesla Model 3 Long Range har tronet på toppen av NAFs ladetester så langt, men i sommerens test havnet den på tredjeplass. - Konkurrentene begynner å tette gapet til Tesla. Det gir bedre valgmuligheter for elbilkjøperne, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Hyundai viser med Ioniq5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris. (Foto: NAF/Motor)
Hyundai viser med Ioniq5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris. (Foto: NAF/Motor)

NAF tester hvor langt elbilene i den store elbiltesten kan kjøre etter 25 minutters lading. Utregningene er basert på hvor raskt bilene lader på ladestasjonen og hvilket forbruk de har i rekkeviddetesten til NAF og Motor.

Testen avslører at de tre bilene som kom som topp tre, er i en egen ladeliga. Testvinner Audi e-Tron GT kjører hele 475 km etter 25 minutters lading. Nummer to i testen, Hyundai Ioniq 5, kjører 447 km etter 25 minutters lading. Tesla Model 3, som i tidligere tester har kommet best ut, er nå på tredjeplass med 422 km. Det er så et godt stykke ned til nummer fire, BMW iX3, med 354 kjørte kilometer etter 25 minutters lading.

Ny teknologi

Tesla Model 3 har fremdeles høy ladehastighet og lavt forbruk. Likevel må den nå se seg slått av nykommerne Audi e-tron GT og Hyundai Ioniq5. Begge disse har nyvinningen med å lade på 800 volt og kan ta imot over 200 kilowatt under ladingen. Dette kombinert med lavt forbruk av strøm på rekkeviddetesten, gjør dem til langdistansevinnere.

- Hyundai viser med Ioniq5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris, sier Sødal. - Den lader så raskt at du ikke rekker do- og kaffepausen før bilen har ladet ferdig, fortsetter han.

Misvisende forbrukerinformasjon

Blant de øvrige SUV'ene i testen er lading på 130 - 150 kW den nye normen, men ladegrafene til hver enkelt bil viser at dette er en symbolsk toppeffekt du som regel kun oppnår i starten av ladeøkten.

Det er ingen felles bransjestandard for hvordan bilimportørene omtaler ladehastighet. Noen oppgir hvor lang tid det tar å lade fra en viss prosent til 80 prosent batterikapasitet. Andre informerer om hvor mange kilowatt bilen kan lade med.

-Testene våre bekrefter at tidsanslaget importøren oppgir er mer realistisk enn omtalen av hvor mange kilowatt bilen kan lade med. I mange tilfeller er det å se på topp-ladeeffekt misvisende, mener Nils Sødal. - Vår oppfordring er at bransjen opplyser om hvor lang tid bilene lader fra 10 til 80 prosent, avslutter NAF-rådgiveren.

MODELL KILOMETER ETTER 25 MINUTTERS LADING
Audi e-Tron GT 475
Hyundai Ioniq 5 447
Tesla Model 3 LR 422
BMW iX3 354
Volkswagen ID.3 PRO S 351
Skoda Enyaq 322
Volkswagen ID.4 314
Tesla Model 3 SR 311
Mercedes Benz EQA 288
Ford Mustang Mach-e RWD 282
Polestar 2 275
Volvo XC40 Recharge 269
Volkswagen ID.3 1st Plus 261
Ford Mustang Mach-e AWD 260
Citroën ë-C4 243
Hyundai Kona Long Range 243
Opel Mokka-e 241
Mazda MX-30 214
Fiat 500 CAB 204
Xpeng G3 149
Honda e 106

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hyundai viser med Ioniq5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris. (Foto: NAF/Motor)
Hyundai viser med Ioniq5 at det går an å produsere elbiler med ny ladeteknologi til en fornuftig pris. (Foto: NAF/Motor)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom