Terskelen skal bli lavere for syke å bli med på utprøvende behandling
I dag lanseres nettstedet MED.hjelper – en portal som informerer om kliniske studier av utprøvende behandling og mulighetene for å delta i disse. Målet er å gi håp til enkeltmennesker, og bidra til at stadig bedre måter å behandle sykdom på.
Dagens tilbud ikke godt nok i Norge
MED.hjelper er et samarbeid mellom VIS (Vestlandets Innovasjonsselskap), Universitetet i Bergen og Helse Bergen. Landets første forskningssenter for klinisk behandling, Neuro-SysMed ved Haukeland Universitetssykehus og UiB, har vært viktig i arbeidet med å jobbe fram nettstedet.
Dagens tilbud for pasienter som vil være med på utprøvende behandling er urettferdig og for tilfeldig, derfor går mange mennesker glipp av tilbud som i ytterste konsekvens kan være livreddende. En undersøkelse gjort av Riksrevisjonen konkluderer med at norske pasienters tilgang ikke er god nok. Det vil altså MED.hjelper gjøre noe med; nettstedet skal forbedre informasjonen og tilgangen til kliniske studier for pasienter og deres pårørende.
Lagspill og felles innsats
MED.hjelper samarbeider tett med flere pasient- og brukerorganisasjoner, helsevesen og næringsliv. Det er mange som jobber for at flere pasienter skal få delta i kliniske studier. Vi har samlet gode samarbeidspartnere og relevante virksomheter som ønsker å bringe forskning fremover, til nytte for pasienter, pårørende og samfunnet vårt.
-Nettsiden skal gjøre informasjon om kliniske studie lettere tilgjengelig for pasienter og pårørende – ja også for helsepersonell. Dette håper vi kan øke muligheten for deltakelse, sier leder av Neuro-SysMed, Kjell-Morten Myhr.
MED.hjelper vil kunne brukes for kliniske studier innen alle fagområder, både i primær- og spesialisthelsetjenesten
Nettsiden lanseres i dag 20. mai, som er The International Clinical Trials Day. Det er dagen viktigheten av kliniske studier løftes frem for å gi håp til enkeltmennesker, og bringe forskning fremover slik at vi finner bedre måter å behandle sykdom på.
Mer om MED.hjelper finner du på www.MEDhjelper.com.
Kontakter
-Prosjektleder Innovasjon i VIS, Tone Skår – tsk@visinnovasjon.no – 97 02 23 60
-Leder av NeuroSys-Med, professor ved UiB og overlege ved Haukeland universitetssjukehus, Kjell-Morten Myhr – kjell.morten.myhr@uib.no – 41 44 78 68
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom