UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Terrorister: Psykisk syk eller ideologisk motivert?

Del

Hvite terrorister blir ansett som psykisk syke. Arabiske terrorister blir ansett som ideologisk motivert.

Hvem ser mest ut som en terrorist?

For å finne ut hvordan folk oppfatter motivet bak terroren, og om dette varierer basert på terroristens etnisitet, gjennomførte forskerne en omvendt-korrelasjonsstudie. 

- Vi ga testpersonene informasjon om en mulig terrorist, hvor en gruppe får vite at han er psykisk syk og en annen gruppe får vite at han er ideologisk motivert. Så får de gjentatte ganger se bilder av to menn, og skal velge hvem av dem som ser mest ut som en terrorist.

Forskerne skapte et «basisbilde» som var satt sammen av hvite ansikter og av arabiske ansikter. Etterpå la de ulike «støyfiltre» på bildet, noe som skaper minimale visuelle variasjoner, og ba testpersonene velge den personen de mente så mest ut som en terrorist. Alle deltagerne fikk denne oppgaven 300 ganger, og da kunne forskerne se hvilke ansiktstrekk som oftest ble valgt til å ligne mest på en terrorist.

- Det vi så var at de som fikk vite at terroristen var psykisk syk, i gjennomsnitt valgte et utseende som var likere en hvit mann, mens de som fikk vite at han var ideologisk motivert valgte et utseende som var likere en arabisk mann, sier Jonas Kunst ved Psykologisk institutt.

Kontakter

Lenker

Om UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Moltke Moes vei 31
0851 Oslo

+47 22 85 62 64http://www.sv.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom