Den Norske Opera & Ballett

Terje Boye Hansen tildeles Kongens fortjenestemedalje

Del

H.M. Kongen har tildelt sin fortjenstemedalje til dirigenten og fagottisten Terje Boye Hansen for hans store innsats for norsk musikkliv.

Terje Boye Hansen hedres av H.M. Kongen for sitt store bidrag til norsk opera- og musikkliv. Foto: Tom Henning Bratlie
Terje Boye Hansen hedres av H.M. Kongen for sitt store bidrag til norsk opera- og musikkliv. Foto: Tom Henning Bratlie

Bak tildelingen ligger en lang karriere som opera- og konsertdirigent, samt en viktig innsats for å hente fram igjen lite spilte eller helt uspilte norske musikkverker.

En sentral skikkelse i norsk opera- og balletthistorie

Terje Boye Hansen er født i Oslo 25. mars 1946, og er utdannet fagottist, musikkpedagog og dirigent. Han ble ansatt som fagottist ved Den Norske Opera i 1968 og var solofagottist samme sted i årene 1980–1991.

I 1992 ble Boye Hansen ansatt ved Den Norske Opera som dirigent. Han fikk et hovedansvar for Riksoperaen, og har siden ledet et stort antall turnéforestillinger og lokale oppsetninger av operaer og operetter. I tillegg har han dirigert viktige norske ballettsatsninger som Stormen av Arne Nordheim og Glen Tetley og Volven av Synne Skouen og Kjersti Alveberg. Han har turnert i Finland, Danmark, Tyskland og Italia, blant annet med Stormen, og i London med Sergej Prokofievs Romeo og Julie.

Parallelt med arbeidet ved Operaen har Boye Hansen gjort en viktig innsats i arbeidet med å drive opera og konsertvirksomhet på nye scener, for eksempel ved Opera Mobile, ved Oslo sommeropera og på Fredriksten festning i Halden. I 1998 var han en av grunnleggerne av OscarsborgOperaen (under navnet Oslofjord Operafestival). Her var han musikalsk ansvarlig for alle forestillinger frem til 2014. I årene 2001–2006 var han sjefsdirigent ved Kristiansand Symfoniorkester.

I tillegg til det viktige arbeidet nasjonalt, har Boye Hansen hatt utallige oppdrag for radio og TV, og engasjementer i England, Tyskland, Sør-Afrika, Russland, Polen og Sverige.

Hylles for sin innsats for norsk musikk

Terje Boye Hansen har lagt ned et svært omfattende arbeid for å gjøre uoppførte eller lite oppførte verker fra norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Særlig har han løftet fram norsk romantisk musikk fra tiden omkring det forrige århundreskiftet. I tillegg til musikk av Edvard Grieg og Johan Svendsen har han jobbet med verker av komponister som Ole Olsen (1850–1927), Catharinus Elling (1858–1942), Gerhard Schjelderup (1859–1953), Hjalmar Borgstrøm (1864–1925), Johan Halvorsen (1864–1935), Sigurd Lie (1871–1904), Ole Hjellemo (1873–1938), Halfdan Cleve (1879–1951), Sigurd Islandsmoen (1881–1964) – og i nyere tid blant annet Egil Hovland (1924–2013) og Kjell Flem (f. 1943).

Boye Hansen var avgjørende i urframføringene av Egil Hovlands kirkeopera Fange og fri (1995), og Hjalmar Borgstrøms operaer Fiskeren (2002) og Thora på Rimol (2003). Hans arbeid ledet til innspillinger av de to sistnevnte, samt en kritikerrost CD med Borgstrøms fiolinkonsert og symfoniske dikt. I tillegg har han ledet bemerkede innspillinger av musikk av blant andre Sigurd Lie, Sigurd Islandsmoen og Kjell Flem.

På grunn av korona-situasjonen, er den formelle utdelingen av medaljen utsatt på ubestemt tid.

Kontakter

For intervjuer og henvendelser, kontakt:

Ole-Morten Vestby
Kommunikasjonssjef
ole-morten.vestby@operaen.no
tlf. 97 07 66 10

Bilder

Terje Boye Hansen hedres av H.M. Kongen for sitt store bidrag til norsk opera- og musikkliv. Foto: Tom Henning Bratlie
Terje Boye Hansen hedres av H.M. Kongen for sitt store bidrag til norsk opera- og musikkliv. Foto: Tom Henning Bratlie
Last ned bilde

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom