Mattilsynet

Telemark kildevann har oppdaget parasitten giardia i Modalskilden

Del

Drikkevannsprodusenten Telemark Kildevann har varslet Mattilsynet om at de har funnet små mengder av giardia i en råvannsprøve og en flaskeprøve. Giardia er en parasitt som kan forårsake infeksjon og diare hos mennesker. Så langt har ikke Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet mottatt rapporter om at noen har blitt syke som følge av funnet.

Telemark Kildevann holder til i Fyresdal, og leverer vann til en rekke produsenter og leverandører av naturlig mineralvann, flaskevann, brus og saft. Denne uken mottok Mattilsynet et varsel fra Telemark Kildevann om at de 10. desember hadde oppdaget giardia i en råvannsprøve fra Modalskilden. En prøve av flaskevann produsert 27. november viste også funn av giardia. Modalskilden er nå stengt og varer er holdt tilbake på lager.

-Vi har fått full oversikt over leveranser fra Modalskilden siste fire måneder. Ut fra vår kjennskap til giardia representerer vann som brukt i saft eller brus minimal fare for sykdom. Det som da gjenstår er vann med og uten kullsyre og med og uten smak på flaske. Og her har vi nå også fått oversikt over hvilke produkter som har nådd markedet, sier seniorinspektør Lisbeth Pettersen ved Mattilsynets avdeling i Telemark.

Coop trekker produkter
Coop Norge har flere produkter som har mottatt vann fra Modalskilden. Dette dreier seg om produktene halvannen liters flasker «Coop Sprudle» i alle smaksvarianter.

- Kundene skal stole på at det de handler hos Coop skal være trygt, derfor har vi besluttet å trekke partiet fra våre butikker. Vi oppfordrer alle kunder som har kjøpt produktet om å levere det tilbake, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Fleste blir friske igjen uten behandling
Giardia er en tarminfeksjon forårsaket av parasitten Giardia lamblia. Parasitten gir diaré og magesmerter. De fleste som blir rammet av giardia blir bra uten behandling, men noen trenger medisiner for å bli friske. Da tar man antibiotika over flere dager.

Første dokumenterte vannbårne utbrudd i Norge var i Bergen 2004, der flere tusen personer ble syke etter at en drikkevannskilde ble forurenset med kloakk.

I 2004 var det også et utbrudd i en barnehage i Trondheim med 12 bekreftede tilfeller. Årlig rapporteres det som 200-400 tilfeller i Norge, langt de fleste smittes i utlandet.

 For mer informasjon om giardia se hjemmesidene til Folkehelseinstituttet eller helsenorge.no.

Kontakter

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Mattilsynet har mer enn doblet antallet politianmeldelser for brudd på dyrevelferdsloven14.10.2019 09:00:00 CESTPressemelding

Hittil i år er 29 dyreholdere blitt anmeldt til politiet av Mattilsynet for brudd på dyrevelferdsloven. Det tilsvarer antallet i samme periode i 2018 og er mer enn dobbelt så mange anmeldelser som i samme periode i 2017. 31 dyrehold er avviklet, og det ble fattet hastevedtak i 340 dyrehold. I 30 dyrehold er det gitt forbud mot aktiviteter med dyr. Dette viser Mattilsynets dyrevelferdsrapport for de åtte første månedene i 2019.

Fakta om avvikling av dyreholdet på en gård i Solør9.10.2019 12:04:49 CESTPressemelding

Mattilsynet avviklet i september dyreholdet på en gård i Solør i Hedmark, etter at det over tid var funnet mange kritikkverdige forhold ved dyrevelferden og mangelfulle lovpålagte opplysninger om dyrene på gården. Det var så mange brudd på reglene som skal sikre trygg mat, at dyrene ikke kunne gå inn i matkjeden. Den siste tiden har det blitt fremmet påstander om at kjøttet skal ha endt opp i matproduksjon. Dette stemmer ikke.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom