Avinor

Tårnet ved Svolvær lufthavn drives fra Avinors fjernstyrte tårnsenter

Del
Torsdag 26. januar ble tårnet ved Svolvær lufthavn overført til Avinor sitt fjernstyrte tårnsenter i Bodø. Det er det niende tårnet som nå fjernstyres fra verdens største tårnsenter.
Illustrasjonsfoto Avinors fjernstyrte tårnsenter i Bodø. Foto: Øystein Løwer/Avinor
Illustrasjonsfoto Avinors fjernstyrte tårnsenter i Bodø. Foto: Øystein Løwer/Avinor

− Etter overføringen av Svolvær tårn har vi nå ni tårn i drift fra det fjernstyrte tårnsenteret i Bodø, sier Jan Gunnar Pedersen, konserndirektør for flysikring i Avinor.

Han forteller at de med dette har kommet enda et skritt videre med etableringen av det fjernstyret tårnsenteret.

− Fra Svolvær har det kommet fire AFIS-fullmektiger som har stått på og sørget for en sikker og stabil drift ved lufthavnen, samtidig som de har gjennomført all opplæring forut for overføringen til Bodø. Deres innsats gjennom det siste året blir satt stor pris på. Kravet er at den nye tjenesten fra det fjernstyrte tårnsenteret i Bodø skal bli minst like sikker og stabil som før. Etter snart fire år med fjernstyrt tårndrift har vi gode erfaringer med driftsstabiliteten. Det har vært svært få forsinkelser med direkte årsak i den nye teknologien som har blitt tatt i bruk, noe som beviser at systemet leverer i henhold til planen, sier Flysikringsdirektør Jan Gunnar Pedersen i Avinor.

- Vi har et godt samarbeid med teknologileverandørene Kongsberg Defence & Aerospace og Indra. Systemet de leverer, gir oss nye muligheter som tidligere ikke har vært tilgjengelig i den konvensjonelle tårndriften. Dette inkluderer deteksjon av bevegelige objekter i luftrommet og på bakken ved lufthavnene. I tillegg har vi tilgang på avanserte kameraløsninger som gjør at vi kan yte en sikker, stabil og effektiv tårntjeneste. Dette er en styrke for driften av lokale tårn rundt om i landet, som fjernstyres fra senteret vårt i Bodø, sier Lars Vågsdal, Konserndirektør for Teknologi i Avinor.

Avinors fjernstyrte tårnsenter i Bodø er verdens største av sitt slag, og skal i første omgang omfatte totalt 15 lufthavner i Norge. I dag er lufthavnene Røst, Vardø, Hasvik, Berlevåg, Mehamn, Røros, Rørvik, Namsos og Svolvær en del av tårnsenteret i Bodø.

Nøkkelord

Bilder

Illustrasjonsfoto Avinors fjernstyrte tårnsenter i Bodø. Foto: Øystein Løwer/Avinor
Illustrasjonsfoto Avinors fjernstyrte tårnsenter i Bodø. Foto: Øystein Løwer/Avinor
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom