Tar ut malariamedisinen hydroksyklorokin fra global WHO-studie

Administrerendedirektør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen leder den globale WHO-studiensom foregår i nesten 30 land.Over 4500 personer inngårså langti studien.
-Vi har nå gått igjennom våre data og har tatt en formell beslutning om å ta ut malariamedisinenhydroksyklorokinfra studien.De foreløpige resultatene vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste ukene.I tillegg viser resultater fraRecovery-studien,som er gjennomført i Storbritannia,også athydroksyklorokinikke har effekt som behandling for Covid-19.Dette betyr at vi ikke lenger kommer til å tilbyhydroksyklorokinsom behandlingtilCovid-19-pasienterinnlagt i sykehus, verken i Norge eller i de andre landene som er med i denne studien sier Røttingen.
Studien fortsetter
En annen del avSolidarity-studien til WHO, som også foregår i Norge, er forsøk medremdesivir. Det vil bli prioritert framover å få mer data om effekt avremdesivirpå overlevelse. Studien i Norge vil pågå som en del av det internasjonale samarbeidet, og nye pasienter, selv om det er få av dem, vil få tilbud om å bli med i studien.
I tillegg ser WHO-studien på kombinasjonslegemiddeletKaletraog interferon, men Norge har valgt ikke å delta i dette på grunn av for få pasienter.
– Vi kommer til å gjøre en endring i den internasjonale innsatsen i løpet av de nærmeste dagene, til områder hvor vi ser at vi kan forbedre kunnskapsgrunnlaget. Til slutt ser jeg for meg at vi sitter igjen med en kombinasjon av legemidler som til sammen gir optimal behandling av COVID-19, sierRøttingen.
Lovende resultater fra Storbritannia
16. juni presenterte verdens største studie på legemidler for covid-19-behandling,Recovery-studien i Storbritanniafunn som skal redusere dødeligheten for alvorlig koronasyke.Røttingen mener dette er en god nyhet som vil fåfølger for hva som blir vurdert som beste standardbehandling, altså den beste behandlingen gitt kunnskapen vi har for pasienter med covid-19.
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom