World Dog Alliance

Tar kampen for et globalt forbud mot å spise hund til Norge

Del

World Dog Alliance (WDA) vil ha Norge med i kampen mot slakting og spising av hund. Den Hong Kong-baserte dyrevernsorganisasjonen mener at et tydelig lovforbud mot å slakte og spise hundekjøtt i land som Norge vil sende et klart signal til land der hunder i stort omfang slaktes. Kongressen i USA vedtok lovforbud i desember. Forbudet behandles nå i parlamentet i Storbritannia. Begge land gjør dette for å bidra til å bekjempe problemet i de landene der hunder spises.

Bilde: Wordl Dog Alliance
Bilde: Wordl Dog Alliance

Målet er å etablere en tydelig juridisk standard for dyrevelferd og beskyttelse av hunders rettigheter slik at dette kan brukes som pressmiddel i de landene der dette er et stort problem, sier Jason Pang, utviklingssjef i World Dog Alliance.

Presset fra dyrevernsaktivister og internasjonale aktører virker. Før jul ble det kjent at Sørkoreanske myndigheter har begynt å avvikle landets største slaktehus for hunder etter press fra dyrevenner som vil stanse tradisjonen med å spise hunder.

 

I Norge i dag er det ikke et forbud mot å spise hundekjøtt, så lenge man ved avliving følger bestemmelsene i forskrift om avliving av hund og katt.

Det sier Elisabeth Hoffmann, senioradvokat i Bull & Co, som på oppdrag fra WDA har gått gjennom norsk lovgiving på dette feltet. For WDA er en tydeliggjøring av dette lovverket i Norge et verktøy for å sette press på myndigheter i land der spising av hund er et stort dyrevelferds problem.

I Norge er det altså et juridisk smutthull i lovgivningen som WDA nå vil tette.

Norge er et land med sterke internasjonale forpliktelser. WDA ønsker derfor at Norge skal innføre et forbud mot å spise hundekjøtt som tar mål av seg å sette et internasjonalt eksempel og påvirke andre land til å stoppe praksisen. Om Norge tar grep for å lage en klar lov mot å spise hund vil det sende en klar beskjed til andre land om at den barbariske skikken må avsluttes, sier Jason Pang, utviklingssjef i WDA.

 

Hunder slaktes i stort omfang i Asia

Tall fra WDA sier at omtrent 30 millioner hunder blir slaktet og spist hvert år. Mest kjent i Norge er den årlige hundematfestivalen som avholdes hver sommer i byen Yulin sør i Kina. Under festivalen slaktes omlag 10.000 hunder. WDA og andre dyrevernorganisasjoner har dokumentert at hunder som er fanget for å slaktes til mat blir behandlet svært dårlig. De er vanligvis innkvartert i små, skitne bur med lite mat og vann og de blir transportert på en måte som forårsaker stor lidelse. I flere land der hunder slaktes så hersker det videre en oppfatning av at hundekjøtt er bedre på smak hvis hundene har høyt stressnivå når blir drept. Dette resulterer i forferdelig lidelse for dyrene, og fører til at mange av hundene blir torturert, kokt, flådd eller brent mens de fremdeles er i live.

Menneskets beste venn får altså menneskets verste behandling.

For World Dog Alliance handler denne kampen om dyrevern og om hundens spesielle rolle som kjæledyr. De er tydelige på at behandlingen av hunder som skal slaktes er langt verre enn det vi er vant til fra regulær kjøttproduksjon.

Praksisen er utbredt i asiatiske land. I henhold til WDA så er det umulig å finne helt nøyaktige tall på hvor mange hunder som slaktes. Handelen med hundekjøtthandelen er helt uregulert, ofte ulovlig og mørketallene er store. Forskning fra dyrevernsorganisasjonen Soi Dog Foundation viser at opptil 70 prosent av hunder som slaktes er kjæredyr som er stjålet fra gater, hjem og hager. De sier det er ganske vanlig å finne hunder på lastebiler på vei til slakterier som fortsatt har halsbånd på.

USA og Storbritannia leder an i kampen

For to måneder siden ble forbud mot konsum av hundekjøtt passert i USA. Tyskland, Østerrike, Sør-Australia, Taiwan og Hong Kong har samme lovgiving på plass. I USA ble en tydeligere lovgiving rundt dette vedtatt i både representantenes hus og kongressen. Lovteksten, som lå i en såkalt «Farm Bill», forbyr å slakte katter eller hunder til matformål og å spise dem. Strafferammen er en bot på opptil 43.000 NOK.

Saken har fått parliamentarisk støtte i Storbritannia, Frankrike, Italia og Japan.I Storbritannia debatter parlamentet nå et konkret lovforslag fra Bill Wiggin. Han var tydelig på hvorfor dette er viktig i sin tale til Underhuset denne måneden:

Det å spise hundekjøtt er for øyeblikket ikke ulovlig i Storbritannia. Heldigvis er det ingen bevis på at hunder blir spist i Storbritannia, men på grunn av måten hundene behandles i Kina, vil jeg at landet vårt skal bli med på å sette et eksempel på verden. Kina argumenterer med at de ikke vil gjøre dette ulovlig før vi gjør det samme.

Nøkkelord

Kontakter

Gørill Husby Moore
+47 452 84 870
ghm@rudpedersen.com

Bilder

Bilde: Wordl Dog Alliance
Bilde: Wordl Dog Alliance
Last ned bilde
Jason Pang, utviklingssjef i World Dog Alliance. Bilde: World Dog Alliance
Jason Pang, utviklingssjef i World Dog Alliance. Bilde: World Dog Alliance
Last ned bilde

Om World Dog Alliance

World Dog Alliance
World Dog Alliance
55 King Yip Street
Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong

+852 2519 6366https://www.worlddogalliance.org/

World Dog Alliance (WDA) jobber for å få stanset all spising av hund i hele verden. Hele 30 millioner hunder som slaktes hvert år i asiatiske land for kjøttet sitt, ofte på grusomt vis. I tillegg er 70% av hundene som slaktes som mat stjålne kjæledyr.

WDA jobber for klar lovgiving som forbyr praksisen i alle land, spesielt i Asia. Et helt tydelig norsk forbud er et viktig symbol og steg på veien mot et verdensdekkende forbud.   

Følg pressemeldinger fra World Dog Alliance

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra World Dog Alliance på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra World Dog Alliance

Lovforslag rundt kjæledyr får ny oppmmerksomhet19.3.2021 18:27:15 CET | Pressemelding

Blant alle lovforslagene som ble lagt frem i Kinas «Two Sessions», 4. mars 2021, var et av de mest populære forslagene «The Establishment of Companion Animal Protection and Management Act». Forslaget ble introdusert av NPC-nestleder Chen Zuo-Dong. Populariteten rundt loven viser at offentligheten er engasjert og opptatt av dyrevern. Responsen NPC nestlederen Chan Yung (Hong Kong) fikk fra The Central Spiritual Civilization Construction Guiding Office viser også at regjeringen er positive til forslaget om å forby spising av hunder og katter. Genlin, grunnleggeren av World Dog Alliance (WDA) ønsker prosessen velkommen. - Diskusjonen rundt kjæledyr blir vurdert av det Kinesiske kommunistpartiet som tyder på at diskusjonen har nådd et nytt nivå. Jeg tror at Kina snart vil forby spising av hunde-og kattekjøtt og vil ta et stort steg i riktig retning. Nestlederen og viseformann for den demokratiske alliansen for forbedring og fremgang i Hong Kong, Chan Yung la frem forslaget om å forby spisi

Underskriftskampanje for internasjonal avtale som forbyr spising av hunder og katter får internasjonal oppmerksomhet19.2.2021 20:08:19 CET | Pressemelding

I 1973 ble the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) etablert i Washington D.C, USA. Med 178 stater som medlemmer, er det en av de viktigste internasjonale avtalene i verden. Den siste tiden har en annen internasjonal avtale for dyrevern og beskyttelse av kjæledyr blitt løftet frem av World Dog Alliance (WDA).

Kan bushmeat forbudet forhindre en ny COVID-bølge?19.2.2021 19:22:57 CET | Pressemelding

Mens folk flest er opptatt av å bekjempe Pandemien, har COVID vaksinene gitt håp for at 2021 blir bedre. Er forbudet mot såkalt ‘bushmeat’ i Kina og enkelte deler av sørøst Asia nok for å stoppe spredningen av viruset? The World Dog Alliance har oppdaget at hunde-og kattemat er blitt det nye ‘eksotiske’ kjøttet i land som Vietnam, Kambodsja og Kina de siste månedene som kan medføre en enorm risiko i fremtiden.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom