Opplysningskontoret for frukt og grønt

Ta en fruktpause og opplev økt produktivitet

Del

Ansatte er mer produktive på jobb når de er glade. Faktisk er lykkeligere arbeidstakere 31 % mer produktive og tre ganger mer kreative enn andre arbeidstakere.

Ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen viser hvor enkelt det er å tilberede frukt til ansatte på arbeidsplassen.
Ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen viser hvor enkelt det er å tilberede frukt til ansatte på arbeidsplassen.

 Glade ansatte lønner seg. En forskningsrapport utført i 2011 i Harvard Business Reviewkonstaterer at arbeidstakere som er gladere på jobb yter mer og er 31 % mer produktive og tre ganger mer kreative enn andre. Patentstyret er en av bedriftene i Norge som lenge har hatt en fruktordning på arbeidsplassen.  

–Frukt på arbeidsplassen er et av tiltakene våre for et bedre miljø for våre ansatte i tillegg til arrangering av ski-turer og andre aktiviteter, forteller pressekontakt i patentstyret Vilde Brandtzæg Clausen og fortsetter: Vi har et høyt fokus på god helse og det sosiale samholdet på jobben. Det er viktig at alle har en god arbeidshverdag og at arbeidsplassen kan bidra til positiv utvikling. Frukt blir et sosialt element i hverdagen og vi opplever økt trivsel blant våre ansatte og et bedre arbeidsmiljø, samtidig bidrar det til «5 om dagen», sier Vilde Brandtzæg Clausen med et smil. 

 

4 av 5 spiser ikke nok frukt og grønt 

Forbrukerundersøkelsen som måler folks frukt- og grøntinntak gjennomført av Kantar TNS på vegne av OFG viser at nordmenn spiser 3,2 enheter om dagen. Den anbefalte daglige mengden fra Helsedirektoratets kostråd er 5 om dagen. Kun 1 av 5 følger helsedirektoratets kostråd med fem porsjoner bær, frukt og grønnsaker i løpet av dagen. 

Under koronapandemien har vi spist mindre frukt, bær og grønnsaker. Mulige årsaker til dette knyttes blant annet til bortfall av kantinemat og fruktkurver på jobben som følge av at mange jobbet fra hjemmene sine, forklarer ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen. 

Måltidene vi spiser på arbeidsplassen, som blant annet lunsj, har stor betydning for hvordan vi får vår daglige frukt og grønt inntak. Ved å introdusere frukt på arbeidsplassen kan sykefraværet minke da de ansatte får påfyll av sunn mat og mellommåltider som skaper fornøyde og produktive ansatte, forteller Iselin Bogstrand Sagen. 

 

Besparelser i god helse 

Sunne og friske arbeidstakere er viktig for enhver arbeidsgiver. Kantinen er bedriftens hjerte, det er her de gode samtalene mellom kollegaer kommer frem og det er her vi får påfyll av energi i hverdagen så vi kan prestere bedre. 

Frukt gir energi og hjelper å holde konsentrasjonen oppe og som vi alle vet er det bra for helsa, sier NTNU-professor i arbeidshelsepsykologi Siw Tone Innstrand og fortsetter: Frukt gir samtidig en annerkjennelse og en fin gest til arbeidstakerne og viser at de blir satt pris på. Dette kan gi trivsel, forklarer NTNU-professor Siw Tone Innstrand. 

Riktig kosthold utgjør en betydelig faktor når det gjelder helse og sykefravær, viser en tidligere rapport fra WHO. Ifølge SINTEF (2011) kostet en ukes sykefravær bedriftene 13.000 i uken i 2011. I 2020 utgjorde estimatet rundt 17.000 kr i snitt, ekskludert lønnsutgifter.  

Frukt på arbeidsplassen er et godt tiltak som kan bidra til et bedre arbeidsmiljø med individuelle helsegevinster. Et høyere inntak av frukt og grønt er gunstig i forhold til forebygging av blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes samt høyt blodtrykk. 

Det beste og enkleste en arbeidsgiver kan gjøre for sine ansatte, er å gi dem en velfortjent «fruktpause» i løpet av arbeidsdagen, avslutter Iselin Bogstrand Sagen. 

Nøkkelord

Bilder

Ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen viser hvor enkelt det er å tilberede frukt til ansatte på arbeidsplassen.
Ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen viser hvor enkelt det er å tilberede frukt til ansatte på arbeidsplassen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom