Grappa Musikkforlag AS

Synnøve Brøndbo Plassen mottok Folkelarmprisen 2022

Del

Synnøve Brøndbo Plassen mottok Folkelarmprisen 2022 I kategorien solo for sitt debutalbum «Hjemve – slåttetralling fra Folldal», 24. november 2022.

Synnøve Brøndbo Plassen. Foto av Zosha Warpeha.
Synnøve Brøndbo Plassen. Foto av Zosha Warpeha.

Juryens begrunnelse:

Årets vinnar av Folkelarmprisen i solo kategorien kom dalende frå det blå og, kan ein seie, tok juryen med storm. Ein ung utøvar har levert eit modent og dypsindig produkt, og viser sin grundigheit og musikalitet gjennom heile plata. Dei tekniske ferdigheitene hjå denne modige debutanten er udiskutable, med heftig danserytme og briljant klang; men det er ikkje kun ferdigheitene som har vippa resultatet i hennnar favør.
Leikenhet, følsomheit og humor var med på å overbevise jurymedlemmane, og det vart blant annet sagt i juryen at dette verket vil verta ståande som referanseverk på feltet, kanskje i dei neste femti år! Og sjølv med et så begrensa instrumentarium som kun stemme og fottramp, virkar plata variert og allsidig. Vinnaren har, ikkje berre med sin eigen fortreffelige musikkutøvelse på denne plata, men ho har og lagt ned eit stort arbeid med å gjenopplive arkivmateriale og gamle opptak. Ho viser fram ein tradisjon som har levd litt skjult, og publikum vil få ei ny oppleving ved å lytte på det fantastiske materialet som har vore bruk i hennar heimeområde.

Hjemve betyr hjemlengsel, og er tittelen på Synnøve Brøndbo Plassen (født 1996) sitt debutalbum. Tidligere har det vært lange tradisjoner for slåttetralling i hjembygda hennes Folldal, og det er nettopp denne tradisjonen Synnøve ønsker og løfte frem i lyset med denne utgivelsen. Gjennom arkivopptak, notenedtegnelser og muntlig overlevering har hun samlet sammen et knippe slåtter herfra. Nydelig tralling av springleik, reinlender, vals og halling er noe av det vi får høre på «Hjemve». I 2019 ble hun årets Hilmartalent, og utpekt til å være det nye fremste talentet innenfor folkemusikken i dag. Dette ble også starten på samarbeidet med Gjermund Larsen som ble hennes mentor, og som er produsent på denne utgivelsen.Synnøve Brøndbo Plassen er en folkemusiker, sanger og pedagog.Hun har fordypet seg mest i tradisjonene fra Folldal, Østerdalen og Trøndelag, og repertoaret hennes spenner seg fra salmer og bånsuller til slåttestev og skillingsviser. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Synnøve Brøndbo Plassen. Foto av Zosha Warpeha.
Synnøve Brøndbo Plassen. Foto av Zosha Warpeha.
Last ned bilde
Cover foto av Zosha Warpeha. Cover design av Steinar Karlsen.
Cover foto av Zosha Warpeha. Cover design av Steinar Karlsen.
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom