Syk og svekket fisk i Enningdalselven og Sandvikselven
I slutten av mai rapporterte laksefiskere om observasjoner av syk fisk i Enningdalselven, og at villaks som ble fanget var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken. Mattilsynet varslet Veterinærinstituttet, som har tatt prøver av fisken, men foreløpig er ikke årsaken funnet.
Arbeidernes Jeger og Fiskerforening (AJFF) i Halden har blitt bedt om å iverksette smittehygieniske tiltak i forbindelse med fisket i elva, blant annet å desinfisere fiskeutstyr som er brukt i elva.
6. juni ble det varslet om fisk med lignende symptomer i Sandvikselven. Død og syk fisk har blitt funnet overfor trappa ved Kalkmølla på Franzefoss. De som drifter laksetrappa har laget et hinder der i samråd med Mattilsynet ut fra en føre-var holdning.
Alle fiskere er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte. Disse kravene gjelder uansett, og er svært viktig å overholde i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken. Brudd på disse kravene er ulovlig.
- Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag.
- Fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i ett vassdrag skal tørkes eller desinfiseres, med for eksempel Virkon, før de flyttes til andre steder.
Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med å finne ut av årsaken til at fisken er syk. Det er foreløpig ingenting som entydig peker i retning av en bestemt fiskesykdom.
– Så snart vi kjenner årsaken til at fisken dør så må vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendig. I mellomtiden oppfordrer vi fiskere i disse elvene om å ta forholdregler, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom