Kifinfo

Sverige har kartlagt seksuell trakassering i akademia

Del

Over halvparten av de kvinnelige stipendiatene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kommer fram i en ny svensk rapport.

Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.

– Det er første gang vi gjør en studie i hele forskningssektoren, det er faktisk den største undersøkelsen om seksuell trakassering i høgskolesektoren globalt, sier Fredrik Bondestam, leder for Nationella sekretariatet för genusforskning.

En fjerdedel av alle ansatte, stipendiater og studenter – totalt 125 000 personer – fikk undersøkelsen og 32 prosent svarte, forteller Bondestam. Han representerer Göteborgs universitet, ett av fire læresteder som står bak rapporten.

Det unike er at spørreundersøkelsen tar for seg seksuell trakassering, der både omfang og konsekvenser er kartlagt. Temaet i rapporten er utsatthet på grunn av kjønn, inkludert seksuell trakassering, i hele den svenske universitets- og høgskolesektoren.

Et av spørsmålene i undersøkelsen, som også kartlegger mobbing, er: Har du blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidet/studieplassen i løpet av de siste 12 månedene?

Alvorlighetsgraden i svarene varierer. Oppfølgingsspørsmålene om seksuell trakassering avdekker blant annet om noen har sett på deg på en ubehagelig måte, kontaktet deg i sosiale medier på en ubehagelig måte eller tatt på deg på en ubehagelig måte.

Les om ulike typer trakassering 

Rammer en tredjedel menn

Det kommer fram at 4 prosent av alle som svarte har blitt utsatt for seksuell trakassering i løpet av de 12 siste månedene.

Men, det er hele 38 prosent som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra de begynte å studere eller jobbe ved et universitet eller en høgskole.

– Hva overrasker deg mest av alle funnene i undersøkelsen?

– Andelen kvinnelige doktorgradsstipendiater er mer utsatt for seksuell trakassering enn vi har sett i tidligere studier, både her i Sverige og internasjonalt. Over halvparten av dem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, sier Bondestam.

– I tillegg ble jeg overrasket over at det var en såpass stor gruppe menn. Rundt en tredjedel av dem rapporterer om opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

Les hele saken hos Kifinfo

Kontakter

Bilder

Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Last ned bilde

Lenker

Om Kifinfo

Kifinfo
Kifinfo
Drammensveien 288
0283 Oslo

https://kifinfo.no/nb

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom