Sverige har kartlagt seksuell trakassering i akademia
Over halvparten av de kvinnelige stipendiatene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kommer fram i en ny svensk rapport.

– Det er første gang vi gjør en studie i hele forskningssektoren, det er faktisk den største undersøkelsen om seksuell trakassering i høgskolesektoren globalt, sier Fredrik Bondestam, leder for Nationella sekretariatet för genusforskning.
En fjerdedel av alle ansatte, stipendiater og studenter – totalt 125 000 personer – fikk undersøkelsen og 32 prosent svarte, forteller Bondestam. Han representerer Göteborgs universitet, ett av fire læresteder som står bak rapporten.
Det unike er at spørreundersøkelsen tar for seg seksuell trakassering, der både omfang og konsekvenser er kartlagt. Temaet i rapporten er utsatthet på grunn av kjønn, inkludert seksuell trakassering, i hele den svenske universitets- og høgskolesektoren.
Et av spørsmålene i undersøkelsen, som også kartlegger mobbing, er: Har du blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidet/studieplassen i løpet av de siste 12 månedene?
Alvorlighetsgraden i svarene varierer. Oppfølgingsspørsmålene om seksuell trakassering avdekker blant annet om noen har sett på deg på en ubehagelig måte, kontaktet deg i sosiale medier på en ubehagelig måte eller tatt på deg på en ubehagelig måte.
Les om ulike typer trakassering
Rammer en tredjedel menn
Det kommer fram at 4 prosent av alle som svarte har blitt utsatt for seksuell trakassering i løpet av de 12 siste månedene.
Men, det er hele 38 prosent som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra de begynte å studere eller jobbe ved et universitet eller en høgskole.
– Hva overrasker deg mest av alle funnene i undersøkelsen?
– Andelen kvinnelige doktorgradsstipendiater er mer utsatt for seksuell trakassering enn vi har sett i tidligere studier, både her i Sverige og internasjonalt. Over halvparten av dem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, sier Bondestam.
– I tillegg ble jeg overrasket over at det var en såpass stor gruppe menn. Rundt en tredjedel av dem rapporterer om opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
– Klasse er en usynlig forskjell i akademia29.6.2022 11:49:21 CEST | Pressemelding
Hvor vanlig er det å være førstegenerasjonsakademiker i Norge? Det vet vi ikke, ifølge forskere på feltet, fordi så få forsker på sosial bakgrunn i akademia.
Startskuddet går for europeisk likestillingsprosjekt9.6.2022 11:12:38 CEST | Pressemelding
Denne uka samles organisasjoner fra 21 land for å fremme likestilling i europeisk forskningspolitikk.
Tilsette ved universitetet saknar fellesskap med kollegaer3.6.2022 15:16:52 CEST | Pressemelding
Forfattarane av ein ny rapport foreslår at institusjonane tar ansvar for eit inkluderande arbeidsfellesskap og at dei diskuterer kva som er målet med likestilling og mangfald.
– Sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert13.5.2022 15:22:47 CEST | Pressemelding
Alle utdanningsinstitusjonene sier at de er opptatt av kjønnsbalanse, men det er litt uklart hvor viktig enkelte profesjonsstudier egentlig synes det er, mener forsker Jan Messel fra OsloMet.
– Ikke et mål at alle skal ta høyere utdanning5.5.2022 13:56:04 CEST | Pressemelding
Alle skal ikke ta høyere utdanning, men alle skal ha lik rett til utdanning. Vi må ha to tanker i hodet på en gang, mener statsviter Ingvild Reymert.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom