Svangerskapsforhold gir barnet større kreftrisiko

Kreft i skjoldbruskkjertelen rammer om lag 450 personer i året, 300 av dem kvinner. De fleste overlever heldigvis sykdommen, hele 95 prosent av kvinnene lever fem år etter kreftdiagnosen, og 89 prosent av mennene. Kjønnsforskjellen i forekomsten gjør denne kreftformen spesielt interessant å studere, mener Tone Bjørge.
- Vi har sett at forhold hos mor både før og under svangerskapet fører til økt kreftrisiko hos avkommet. Dette er for eksempel hypotyreose, hypertyreose, struma og godartede svulster. Høy fødselsvekt, medfødt lavt stoffskifte, diabetes før svangerskapet hos mor, blødning etter fødselen (postpartum blødning) gir også høyere risiko, sier Bjørge.
Unik studie
I studien har de samlet data fra nasjonale fødsels- og kreftregistre i de fire nordiske landene (Danmark, Sverige, Norge og Finland) i perioden 1967 – 2015, og de har sammenlignet 2400 individer med kreft med 24 000 kontroller.
Studien er unik på grunn av dens størrelse, og på grunn av at det ikke er så mange som har sett på akkurat denne sammenhengen mellom forhold i svangerskapet og barnets senere risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen.
- Ved å gå dypere inn eksponeringer i svangerskapet kan man komme nærmere sykdommens etiologi – årsakene til sykdommene. Funnene motiverer til ytterligere forskning, og viser hvor man bør lete nærmere, sier professoren
Spekulerer om årsaker
Studien ser på sammenhenger mellom eksponering og sykdom på befolkningsnivå, og forskerne kan bare spekulere om årsaksmekanismer.
- For eksempel lurer vi på om jodmangel hos mor kan ha betydning. Eller kan det være knyttet til kjønnshormoner og vekstfaktorer, sier hun.
Kontakter
E-mail: tone.bjorge@uib.no
Phone: +47 995 35 990
Bilder

Lenker
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
- En utsynsmelding som ikke ser langt nok24.3.2023 16:34:40 CET | Pressemelding
Fredag la regjeringen fram Stortingsmeldingen Utsyn over kompetansebehovet i Norge. UiB-rektor Margareth Hagen er urolig for forskningens rolle, og mener utsynsmeldingen bygger på en kortsiktig forståelse av sammenhengen mellom arbeidsmarkedets behov og utdanningstilbudet i Norge.
Får Holbergprisen for forskning på miljøkonflikter14.3.2023 09:20:33 CET | Pressemelding
(Bergen, 14. mars 2023) Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2023 tildeles den katalanske forskeren Joan Martinez-Alier for hans arbeider innen økonomi, politisk økologi og miljørelatert urettferdighet.
Store forskjeller i legers praksis rundt akuttinnleggelser10.3.2023 10:14:42 CET | Pressemelding
Kritiske tilstander som hjerteinfarkt og hjerneslag kan bli oversett dersom legevaktleger legger inn få pasienter på sykehus. Ny forskning UiB og NORCE avdekker stor variasjon i hvor høy andel av pasientene legene legger inn.
Meltzerprisdryss til tre UiB-forskere9.3.2023 10:46:59 CET | Pressemelding
Tre forskere ved Universitetet i Bergen ble onsdag 8. mars tildelt Meltzerpris i kategoriene fremragende forskningsformidling og yngre forskere.
UiB markerer 150 år siden oppdagelsen av leprabakterien27.2.2023 11:00:28 CET | Pressemelding
I 2023 er det 150 år siden Gerhard Armauer Hansen oppdaget leprabasillen. Tirsdag 28. februar inviterer Universitetet i Bergen til markering av det medisinske gjennombruddet som forandret måten man så på sykdom og smitte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom