Svakhet i røykvarslere kan føre til brann
650 000 røykvarslere i Norge bør skiftes ut. Grunn: En designsvakhet gjør at røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk.

Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei? Da bør du skaffe en ny varsler, mener myndighetene og forsikringsselskapet If.
De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortsluttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket.
Før jul gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet derfor sammen ut og advarte om svakheten i mange røykvarslere.
Solgt i ulike kjeder og på nettet
– Røykvarslere skal varsle oss om brann, og gi oss nok tid til å komme oss i sikkerhet. De skal i hvert fall ikke være en mulig årsak til brann, og vi må være sikre på at de virker og kan varsle oss, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i forsikringsselskapet If.
– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Ellingbø.
Røykvarslerne er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet.
240 000 kunder med boligforsikring i If får i disse dager en e-post med informasjon om hvordan de kan sjekke om de har svakheten i røykvarslere i hjemmet sitt.
If har selv aldri solgt denne type varslere, men ønsker å hjelpe kundene som har kjøpt andre steder. Som en service og et sikkerhetstiltak for sine kunder, har If derfor besluttet å tilby bytte av opptil fire røykvarslere kostnadsfritt til alle som har boligforsikring i If. Dette gjelder dem som finner ut at de har røykvarslere uten batteripute i boligen.
Viktig at røykvarsleren virker
– Vi i If deler bekymringen til myndighetene for røykvarslere som mangler batteripute. Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– Vår største bekymring er at det kan være røykvarslere der ute om ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natten når alle i huset sover, sier Clementz.
Dette må du se etter
- 9 volts batteri er det firkantede batteriet med to poler på toppen som folk flest forbinder med røykvarslerbatterier. Det er røykvarslere som bruker 9 volts batteri du må sjekke.
- Batteripute er den lille delen med ledninger som du løfter forsiktig ut av røykvarsleren for å koble batteriet til. Den ser nesten ut som den har to øyne: Dette er polene batteriet festes i, og innretningen er slik konstruert at det er umulig å sette batteriet feil. Har røykvarsleren batteripute, trenger du ikke bytte.
Selv om det er tillatt å selge røykvarslere uten batteripute, anbefaler myndighetene at du skifter ut alle røykvarslere uten batteripute. Dette gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper eller røykvarslere som benytter andre typer batterier enn 9 volt.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef | Bolig/Bil
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder





Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg saker fra If
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra If
2 av 3 aner ikke om de er forsikret på hjemmekontoret24.2.2021 10:29:09 CET | Pressemelding
Forvirring rundt forsikringsdekning på koronakontoret hjemme hos folk, viser ny undersøkelse. Sjekk om hullene er tettet, oppfordrer If.
Nye tall: Dette mener nordmenn om myndighetenes reiseråd24.2.2021 08:10:00 CET | Pressemelding
Den ferske undersøkelsen viser at nesten to av ti ikke synes reiserådet er nødvendig. Likevel sier én av tre at de ikke savner å reise.
Koronakontor: 1 av 3 ennå i joggebukse på jobb21.2.2021 11:00:39 CET | Pressemelding
Nordmenn tviholder på joggebukse og fritidsantrekk på hjemmekontoret, viser fersk undersøkelse.
If varsler vannskadesjokk i vinterferien16.2.2021 19:55:40 CET | Pressemelding
De neste ukene vil mange barn og voksne som kommer på hytta i vinterferien møte islagte gulv, frost- og vannskader, varsler If.
Advarer: 168.000 nordmenn skal på utenlandsreise i vinterferien12.2.2021 13:13:27 CET | Pressemelding
Ifølge en fersk, landsrepresentativ undersøkelse skal fire prosent av alle nordmenn reise utenlands i vinterferien. - Bekymringsfullt at mange tenker i slike baner når norske myndigheter på det sterkeste advarer mot å reise, og forsikringen heller ikke er gyldig utenlands, sier reiseekspert Andreas Handeland.
If: Solid resultat i turbulent år11.2.2021 08:39:27 CET | Pressemelding
Forsikringsselskapet If legger i dag fram et sterkt og stabilt resultat for 2020. Tallene for fjoråret viser også rekordhøy kundetilfredshet i et svært turbulent år.
Fersk undersøkelse: Mer enn 40 prosent av oss sliter med å forstå regjeringens anbefalinger10.2.2021 15:12:25 CET | Pressemelding
Rundt halvparten av oss er fornøyde med myndighetenes kommunikasjon rundt innenlandsreiser og hytteopphold. Likevel sliter veldig mange med å skjønne hva som til enhver tid er tillatt eller anbefalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom