Svært lite jod i plantebaserte drikker

HI-forskerne undersøkte de fleste typer plantebaserte drikker som selges i norske matvarebutikker - hovedsakelig havredrikk, soyadrikk, kokosdrikk, mandeldrikk og risdrikk.Til sammen 40 produkter inkludert to typer plantebasert kaffedrikk og en type til matlaging ble undersøkt.
Resultatet viste at det generelt er lite eller ingen jod i de aller fleste typer plantedrikk. Kun noen få typer havredrikk er tilsatt jod.
– Nesten ingen plantebaserte drikker er en kilde til jod, slik som kumelk er. Spesielt unge kvinner bør være oppmerksom på det, og hvis de drikker plantedrikker i stedet for kumelk bør de velge en type plantedrikk som er tilsatt jod, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl ved Havforskningsinstituttet til HI.no.
Viktig at gravide og ammende får i seg nok jod
Norske undersøkelser viser at mange gravide får for lite jod, og dette kan være uheldig både for den gravide og barnet i magen. Jod bidrar til barnets normale utvikling, og er spesielt viktig for utviklingen av sentralnervesystemet.
Det er derfor ekstra viktig at gravide og ammende får i seg nok jod, ettersom barnet er helt avhengig av å få jod via mors kosthold. Dersom mor spiser lite av fisk og/eller melk, kan det være aktuelt å vurdere jodtilskudd.
Hvordan får vi i oss nok jod?
Hvit fisk og melk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet. Spesielt mager, hvit fisk, som torsk, hyse og sei er fiskeslag som er rike på jod. Men siden vi spiser stadig mindre hvit fisk, blir i praksis melk og meieriprodukter en stor jodkilde for mange.
Blant meieriproduktene er det brunost som inneholder mest jod, men også melk, syrnet melk og yoghurt bidrar med jod.
Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss magre meieriprodukter daglig, konkretisert til tre porsjoner.
For å bidra til å sikre inntaket av jod anbefaler også Helsedirektoratet at minst to av disse tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt.
– Ved å innta tre porsjoner melk og magre meieriprodukter daglig kan du bidra til å sikre inntaket av både jod og kalsium, og i tillegg få proteiner, B-vitaminer og fosfor, sier Ida Berg Hauge, direktør ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).I tillegg bør du spise fisk (helst hvit) –minst 2-3 ganger i uken, og ellers ha et sunt og variert kosthold.
Mange tror at salt er en kilde til jod. Det stemmer ikke, nivået av jod i saltet er veldig lavt.
Hvor mye jod trenger vi?
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn, og noe høyere for gravide og ammende.
Eksempler på innhold av jod i noen matvarer:
En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
En middagsporsjon kokt laks (150 g) = 10 mikrogram
Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 6 mikrogram
Ett kokt egg = 19 mikrogram
Les hele Havforskningsinstituttets rapport her:
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom