Svært få matvarer i Mattilsynets overvåkningsprogram hadde radioaktivitet over grenseverdiene

Mattilsynets inspektører tok ut totalt 630 kjøttprøver på slakteri av sau og tamrein. I tillegg ble det analysert melkeprodukter, ferskvannsfisk, honning og noen få prøver av grønnsaker, bær og vann.
Som forventet var det flest overskridelser av cesium 137 (Cs-137) fra områdene som fikk mest nedfall etter Tsjernobyl-ulykken. Under to prosent av sauekjøttet som ble undersøkt, hadde verdier høyere enn grenseverdien. Prøveuttaket er risikobasert, og er derfor ikke representative for landet som helhet. Resten av prøvene hadde nivåer godt under gjeldene grenseverdier. Helserisikoen ved å spise mat med de målte nivåene vurderes som svært lav.
De påviste nivåene av Cs-137 i denne undersøkelsen er på samme nivå som i prøvene fra 2016-18, og er bare en brøkdel av årene like etter Tsjernobyl. Men fortsatt vil man kunne måle den radioaktive påvirkningen fra Tsjernobyl i naturen og i beitedyr i mange år fremover.
Nivåene i kjøtt og melk kan reduseres med beiting (nedfôring) på gjødslet beitemark, og bruk av berlinerblått i saltslikkesteiner eller kraftfor. Berlinerblått binder cesium i tarmen, og hindrer at det tas opp i kroppen. Disse to faktorene bidrar til utjevning av årsvariasjoner som skylles klima og soppforekomst.
Den generelle grenseverdien for radioaktivt cesium i mat er 600 Bq/kg, med en lavere grense for melk, melkeprodukter og barnemat på 370 Bq/kg og en høyere grense for tamrein, vilt og ferskvannsfisk på 3000 Bq/kg.
-De siste fire årene har vi undersøkt radioaktivt cesium i kjøtt og lokalmat, og resultatet fra 2019 følger samme trend som de siste tre årene. Lokalmat har vært, og er, et satsingsområde for landbruket i mange områder. Flere av områdene er sammenfallende med nedfallsområdene for radioaktivt cesium etter Tsjernobyl-ulykken. Det er derfor gledelig å se at 2019-resultatene har samme lave tendens som i foregående år, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Bilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
