Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Studiestøtten slukes av boligkostnader – frykter økt klasseskille

Del

8 av 10 teknologistudenter bruker over halvparten av studiestøtten til husleie. 4 av 10 sier at de sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og 54 prosent er avhengig av en deltidsjobb for å klare seg økonomisk.

78 prosent av studentene bruker mer enn 50 prosent av studiestøtten på husleie. 20 prosent av studentene forteller at hele 75 prosent eller mer går til å bo. Dette viser en undersøkelse som Tekna nylig har gjort blant sine studentmedlemmer.

- Tallene understreker det vi har sagt lenge – at studiestøtten er for lav. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det blir utfordrende å være heltidsstudent, sier Marcus Steen Nitschke. Han leder Tekna Student, som organiserer 14 000 teknologi- og realfagsstudenter.

Nitschke er bekymret over utviklingen og forventer at det det nå vil komme nødvendige justeringer i Revidert nasjonalbudsjett denne uken.

Ikke til å leve av

- Dagens studiestøtte er ikke til å leve av. De fleste studenter må enten jobbe mye ved siden av studiene eller få hjelp hjemmefra. Det er hverken bra for oss eller samfunnet, sier studentlederen.Han mener det er på overtid at dette blir tatt tak i.

-Vi ser at det nesten er umulig å være heltidsstudent slik som den økonomiske situasjonen er nå. Over halvparten av studentene sier de er avhengig av en deltidsjobb ved siden av studiene, og 30 prosent av disse sier at jobben går ut over studiene. Dette er ikke holdbart lenger, sier Nitschke.

Han peker på at for mange innebærer det å jobbe mye ved siden av studiene å måtte nedprioritere verdifull studietid. I verste fall vil den pressede situasjonen resultere i at studietiden må forlenges og flere må bruke lengre tid enn normert tid for å fullføre studiene.

Klasseskille

Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.
- 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Foreldrenes lommebok skal ikke avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.
Han mener at dagens studiestøtte på 126 000 i året ikke er tilstrekkelig, og peker på Sifos referansebudsjett, som viser at en student bruker ca 10 500 i måneden utenom husleie.
-Dette viser at vi med dagens studiestøtte går minst 5000 kr i minus hver måned. Vi mener studiestøtten bør økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, noe som tilsvarer 160 000 kr i året, avslutter Nitschke.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen ble gjennomført i april 2022, og 1048 studentmedlemmer i Tekna svarte på undersøkelsen

Om Tekna:

Tekna organiserer 95 000 medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap, og har 14 000 studentmedlemmer. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo

22 94 75 00https://www.tekna.no/

Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 90 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.

Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom