Studiestøtten slukes av boligkostnader – frykter økt klasseskille

78 prosent av studentene bruker mer enn 50 prosent av studiestøtten på husleie. 20 prosent av studentene forteller at hele 75 prosent eller mer går til å bo. Dette viser en undersøkelse som Tekna nylig har gjort blant sine studentmedlemmer.
- Tallene understreker det vi har sagt lenge – at studiestøtten er for lav. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det blir utfordrende å være heltidsstudent, sier Marcus Steen Nitschke. Han leder Tekna Student, som organiserer 14 000 teknologi- og realfagsstudenter.
Nitschke er bekymret over utviklingen og forventer at det det nå vil komme nødvendige justeringer i Revidert nasjonalbudsjett denne uken.
Ikke til å leve av
- Dagens studiestøtte er ikke til å leve av. De fleste studenter må enten jobbe mye ved siden av studiene eller få hjelp hjemmefra. Det er hverken bra for oss eller samfunnet, sier studentlederen.Han mener det er på overtid at dette blir tatt tak i.
-Vi ser at det nesten er umulig å være heltidsstudent slik som den økonomiske situasjonen er nå. Over halvparten av studentene sier de er avhengig av en deltidsjobb ved siden av studiene, og 30 prosent av disse sier at jobben går ut over studiene. Dette er ikke holdbart lenger, sier Nitschke.
Han peker på at for mange innebærer det å jobbe mye ved siden av studiene å måtte nedprioritere verdifull studietid. I verste fall vil den pressede situasjonen resultere i at studietiden må forlenges og flere må bruke lengre tid enn normert tid for å fullføre studiene.
Klasseskille
Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.
- 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Foreldrenes lommebok skal ikke avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.
Han mener at dagens studiestøtte på 126 000 i året ikke er tilstrekkelig, og peker på Sifos referansebudsjett, som viser at en student bruker ca 10 500 i måneden utenom husleie.
-Dette viser at vi med dagens studiestøtte går minst 5000 kr i minus hver måned. Vi mener studiestøtten bør økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, noe som tilsvarer 160 000 kr i året, avslutter Nitschke.
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen ble gjennomført i april 2022, og 1048 studentmedlemmer i Tekna svarte på undersøkelsen
Om Tekna:
Tekna organiserer 95 000 medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap, og har 14 000 studentmedlemmer. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.
Nøkkelord
Kontakter
Haakon BruusgaardSpesialrådgiver
Tel:93 25 95 72haakon.bruusgaard@tekna.noMona Raa RavndalKommunikasjonssjef
Tel:94 29 70 48morav@tekna.noBilder
Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo
22 94 75 00https://www.tekna.no/
En fagforening for fremtiden
Tekna er fagforeningen for 110 000 naturvitere, teknologer og studenter. Trygge arbeidsvilkår, kompetanse og læring er avgjørende for arbeidslivet. Det jobber vi for – hver eneste dag.
Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Elisabet Haugsbø gjenvalgt som president i Tekna15.6.2025 16:44:34 CEST | Pressemelding
Elisabet Haugsbø (39) ble søndag 15. juni gjenvalgt som president i Tekna under foreningens representantskapsmøte i Oslo.
- Det er på tide at vi begynner å se på fisken som et individ.11.3.2025 11:18:16 CET | Pressemelding
Selvom færre oppdrettsfisk døde i 2024, er det fremdeles store utfordringer med sykdom og dyrevelferd i oppdrettsnæringen. Det viser Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2024.
NHOs kompetansebarometer 2024: -Realister og teknologer er ettertraktet arbeidskraft13.2.2025 10:47:19 CET | Pressemelding
Om du velger teknologi eller ingeniørfag står næringslivet i kø for å ansette deg. Det viser NHOs kompetansebarometer for 2024.
Stabil lønnsutvikling i 2024 for Teknas medlemmer11.2.2025 08:22:38 CET | Pressemelding
Teknas lønnsstatistikk for 2024 er nå klar. I privat sektor var veksten i gjennomsnittslønnen på 4,7 prosent.
Vi må bygge sikkerhetskompetanse5.2.2025 10:23:39 CET | Pressemelding
De nasjonale sikkerhetsmyndighetene advarer om at verden blir mer usikker, og at trusselen mot Norge øker. – Vi trenger å satse mer på kompetanse, teknologi og sikkerhet, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom