Strengere regler for elsparkesykler gir færre skader
Med nye regler for elsparkesykler har antall skader gått betraktelig ned. – Dette viser at tiltakene har god effekt, sier skadeforebygger.

– Nedgangen er gledelig, men det er fortsatt en utfordring med privateide elsparkesykler, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Hun råder sparkesyklistene til å følge reglene i trafikken og huske på å passere folk på fortauene i ganghastighet.
– Og ikke fall for fristelsen å ta elsparkesykkel hjem om det har blitt et par glass for mye på puben, sier hun.
Fem ganger høyere risiko
I 2019 kom elsparkesyklene for alvor inn på det norske markedet og ulykkene fulgte hakk i hæl. Flere har fått alvorlige skader, og det har vært dødsulykker. En analyse fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at det er fem til sju ganger høyere risiko for skader på elsparkesykler enn for sykler.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård meldte tidligere i år derfor at nye og strengere regler skulle innføres. Både promillegrense, aldersgrense og hjelmpåbud for barn er under arbeid, sistnevnte skyldes at om lag en tredel av skadene er hodeskader.
Unngå å bli erstatningsansvarlig
– Når du leier trenger du ikke å tenke på tyveri, men om du skulle skade noen andre eller andres ting på en leid elsparkesykkel, er du selv ansvarlig for å dekke skadene, påpeker skadeforebyggeren.
Skulle du selv bli skadet når du leier elsparkesykkel, kan dette dekkes av reiseforsikringen eller ulykkesforsikringen. Skulle du komme til å skade andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innboforsikringen din.
– Det er også viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skader på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår. Du må også være oppmerksom på at reglene for bruk av elsparkesykkel kan være ulik fra land til land, sier Hofstad-Nielsen.
Tall fra Oslo skadelegevakt viser at:
- gjennomsnittsalderen på de som skader seg på elsparkesykkel 30 år
- det er en liten overvekt av menn som skader seg
- nær 1 av 10 skader regnes som alvorlige, det vil si bruddskader som opereres og blødninger i hodet
Nøkkelord
Kontakter
Therese NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noAnette Grønby ReinKommunikasjonsrådgiver Fremtind
Tel:412 93 009anette.rein@fremtind.noBilder



Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
Oslo-verksteder doblet bruken av brukte bildeler20.5.2022 07:45:00 CEST | Aktuelt
I arbeidet med å øke bruken av brukte deler i bilreparasjoner har verksteder i Oslo doblet sin andel fra 2020 til 2021. Men, veien til en mer sirkulær bil- og verkstedsbransje er fortsatt lang og humpete.
Én av tre bønder bør oppgradere brannsikkerheten18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange branner i landbruket kunne vært unngått med oppgraderte elektriske anlegg. En rekke bønder har behov for bedre brannsikkerhet, viser fersk undersøkelse.
I dag gjør “den lille bulkedagen” comeback16.5.2022 07:45:00 CEST | Pressemelding
Vi går mot en normal 17. mai-feiring og det betyr økt fare for bulkeskader 16. mai. – Vi tror “den lille bulkedagen” gjør comeback i dag, sier skadeforebygger.
Så mye makt er det i en knust mobilskjerm11.5.2022 13:30:00 CEST | Aktuelt
Fremtind får inn over 50.000 skadede mobiler hvert år – et tall som bare øker. Nå repareres 80 prosent av disse og det gir utslippsreduksjoner tilsvarende 40 000 flyturer fra Oslo til Bergen. – Vår innkjøpsmakt gjør dette mulig.
Få forsikrer bunaden: – Det kan fort bli dyrt10.5.2022 11:00:00 CEST | Aktuelt
Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, og på 17. mai toger 2,5 millioner av oss rundt i bunaden*. Likevel er det få av oss som forsikrer det dyre plagget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom